Witam Cię Haniu serdecznie. Na początku roku trafiłam na Twój wątek i od tego czasu jestem stałym bywalcem. Masa praktycznych rad okraszona pięknymi zdjęciami. Miło się czyta i ogląda.
Mam pytanie o drzewka owocowe typu śliwki, wiśnie i derenie jadalne. Czy lepiej posadzić je w formie wydzielonego sadu czy na rabacie wśród roślin ozdobnych? Ty chyba masz tak i tak? Jak ze zbiorem owoców żeby nie deptac tego co rośnie wokół?
Czy krzewy owocowe np. jagode kamczacka też umieszczać na rabacie czy w wydzielonym miejscu? Nie wiem co mogłabym ozdobnego posadzić koło takiej jagody.
Wiśnie faktycznie rosną na rabatach ozdobnych, tych w kształcie półksiężyców. Ze zbiorem owoców nie ma problemu. Rosną na skraju. Na zdjęciach kwitnące na biało drzewka, to wiśnie jadalne.
Jagody kamczackie mam dwie. Rosną na skraju drugiego półksiężyca. Lubią kwaśną glebę, więc w pobliżu posadziłam krzaczki borówki amerykańskiej, a między nimi poziomki.Liście borówek pięknie się przebarwiają jesienią.
Jedyny problem jaki mam w tym miejscu dotyczy zapotrzebowania na wodę. O ile jagoda świetnie sobie radzi podczas suszy, to borówka ma bardzo wysokie wymagania wilgotnościowe. Jagoda to metrowej wysokości kulisty krzew. Wszystko można do niej dopasować.
Derenie jadalne mają piękny pokrój. Bardzo wcześnie kwitną. Spokojnie mogą rosnąć w części ozdobnej ogrodu. Trzeba tylko je podkrzesywać od dołu, aby uformować zgrabny pień. U mnie są częścią żywopłotu.
Haniu, co rośnie pod Twoją wiśnią? Jakie rośliny mogą rosnąć pod drzewami owocowymi? Mam brzoskiwinię i czereśnię i pod nimi gołą ziemię, która mnie strasznie drażni.
Czekałam wczoraj na wieści z frontu prac u Ciebie, ale nic nie było. Rano doczytałam, że było malowanie. Ciężko się maluje takie zmęczone życiem mury. Współczuję. Z pewnością będzie lepiej niż było, bo zniknie wrażenie ogrodu na placu budowy.Jednolite tło da wrażenie spójności i będzie dobrym tłem.
Znowu nie padało. Dzisiaj wykopałam pierwszą ofiarę suszy.
Świerk biały, który tworzył zgrabny zimozielony stożek na jednym z półksiężyców, opuścił mój ogród. Już w zeszłym sezonie zaczął usychać od dołu, a teraz poszło już po całości.
to ten
W jego miejsce wsadziłam kolumnowego cisa. Oby się tam zadomowił.
Obawiam się, że kolejną ofiarą będzie fothergilla. Oczary już ruszyły,
a ta nie dość, że rośnie po 1 cm rocznie, to jeszcze się nie obudziła. W zeszłym sezonie raczej nie tryskała żywotnością. Coś czuję, że coraz częściej będzie dochodzić do takich sytuacji, że coś się nie obudzi. Hydrolodzy prognozują trudności w dostawach wody do celów spożywczych. W takiej sytuacji o podlewaniu ogrodu wodą z wodociągów będzie można zapomnieć.
Obiela zakwitła. Ciekawa jestem wyników eksperymentu z jej pionizacją.
Dzisiejsza nowość.
Najlepiej się sprawdzają zwykłe kukliki. Po przekwitnieniu mają ozdobne nasienniki.
Można wykorzystać czyściec wełnisty, rogownicę,niskie astry, trawy w typie seslerii, niskie rozchodniki. Albo szafirki. Ważne, żeby to, co wsadzisz, nie podbierało drzewom wilgoci i miało niewielkie wymagania pokarmowe.