Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Roocika 09:54, 25 kwi 2020

Ola wymiata!
mrokasia 09:58, 25 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Też zdarza mi się być bojaźliwą, ale znam sztuczki, które pozwalają to ukryć. U psa emocje są na wierzchu. To bardziej czytelna opcja. Świat pełen samych odważnych istot, pozbawiłby nas możliwości podzielenia się z kimś odwagą.
Dereni w grupie mam 5. Sadzone były na mijankę: trzy z tyłu, dwa z przodu. Lub na odwrót. Odległość miedzy nimi to na oko ok. metra. Może ciut mniej
Przed wiosennym cięciem

Trafna uwaga o odwadze .

Dziękuję bardzo za info o dereniach, właśnie mierzę odległości u siebie.
Jakie jeszcze inne krzewy masz w tym żywopłocie?

Ola jest śliczna, do zapamiętania jako opcja drzewka przy altanie .
Pola 15:45, 25 kwi 2020

No jak żyć mając mały ogród, weszłam zobaczyłam kwitnącą pięknie jabłonkę, no i co kicha nie ma gdzie jej upchnąć
Ogród piękny
Gruszka_na_w... 15:48, 25 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

Jakie jeszcze inne krzewy masz w tym żywopłocie?

Z tych wyższych bez Black Lace Eva, lilaki węgierskie (kompaktowe, nie dają odrostów), kalinę koralową Rozeum, derenie jadalne (drzewka na niskim pniu), irge pomarszoną. Z tych średnich tawuły wczesne i nippońskie, pęcherznice bordowolistne, lilaki Palibin, berberysy,krzewuszki, derenie różnej maści, hortensje cięte bardzo wysoko, parkowe róże.
Ten żywopłot jest dosyć specyficzny, bo tam, gdzie jest wąsko są krzewy i wąskokolumnowe drzewa, tam, gdzie jest szerzej jest stopniowanie poziomów- można było wpleść byliny, trawy i niskie krzewy.

Z tej różnorodności jesienią ma się dodatkowy bonus.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:51, 25 kwi 2020

Pola napisał(a)
No jak żyć mając mały ogród, weszłam zobaczyłam kwitnącą pięknie jabłonkę, no i co kicha nie ma gdzie jej upchnąć
Ogród piękny

Należy wykorzystać zapłocie lub namówić sąsiada na posadzenie w granicy.

Ola rzeczywiście jest warta grzechu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:54, 25 kwi 2020

Roocika napisał(a)
Ola wymiata!

Wyjątkowo obficie kwitnie w tym roku. Ciekawe, ile będzie jabłuszek z tej masy kwiecia?

Gruszka_na_w... 15:59, 25 kwi 2020

Milka napisał(a)
Fajny psiak
A Ola, ach i och

Pomyślałam sobie dzisiaj, że gdyby ktoś w pobliżu miał elewację w tym kolorze, to nie dałabym rady na nią zerkać. Bije po oczach.
Gruszka_na_w... 16:03, 25 kwi 2020

Miało padać. Nie pada. Wieje okrutnie, a w powietrzu sam kurz przynoszony z wiatrem z okolicznych pól. Pochłodniało. Czekam na wieczór, żeby podlać warzywa.

Ogród wyraźnie się zagęszcza. Magnolia już zakończyła kwitnienie. Gdyby spadł deszcz, to wszystko nabrałoby rumieńców. teraz ta wiosenna zieleń jakaś taka przygaszona.

Roocika 19:29, 25 kwi 2020

Haniu, już kiedyś chyba pytałam o róże biała okrywową, masz może, pokażesz może jakieś fotki?
Gruszka_na_w... 19:47, 25 kwi 2020

Roocika napisał(a)
Haniu, już kiedyś chyba pytałam o róże biała okrywową, masz może, pokażesz może jakieś fotki?

Parę dni temu wklejam zdjęcia białej Meidiland dla Mrokasi
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6369-to-tu-to-tam-lopatke-mam?page=1449
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies