Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 08:11, 14 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Walczę teraz z przerostami biurokracji, a za oknami tak cudownie.

Tymi spojrzeniami się pozachwycam. Chyba będę przerabiać rabaty

Cały ogród koi oczy

Trzmielinę masz już mocno jesienną, moje tylko kilka listków czerwonych mają.
KasiaBawaria 08:42, 14 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rynkowe selery są na dopalaczach z nawozów sztucznych. Te w przydomowym ogródku potrzebują obornika. Wystarczy. Moje zeszłoroczne bulwy udało się przechować w garażu do czerwca.

A tego obornika to kiedy dac?
KasiaBawaria 08:46, 14 wrz 2020

Moglabys pokazac tego klona usyryjskiego w calosci? Jaka jest jego lacinska nazwa? On taki waski rosnie?Szukam jakis malych drzewek do swojego ogrodu, czegos czego nie bede musiala wiecznie ciac, co mi nie wyrosnie na ogromne drzewo i jest jednosczesnie wytrzymale na mroz.Polecasz go?
Gruszka_na_w... 19:40, 14 wrz 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Moglabys pokazac tego klona usyryjskiego w calosci? Jaka jest jego lacinska nazwa? On taki waski rosnie?Szukam jakis malych drzewek do swojego ogrodu, czegos czego nie bede musiala wiecznie ciac, co mi nie wyrosnie na ogromne drzewo i jest jednosczesnie wytrzymale na mroz.Polecasz go?

Wpisz w forumową wyszukiwarkę "klon ussuryjski". Odznacz Pokaż posty
Wyświetli się 8 stron ze zdjęciami. Na 3 stronie

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?page=3&q=klon+ussuryjski&search_in=posts

jest mój post ze zdjęciami tego klona we wszystkich porach roku.

U mnie sadzony był jako 80 cm patyczek. Zniósł bezśnieżne mrozy do minus 20 i wielotygodniowe susze. Rośnie w gliniastym podłożu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:43, 14 wrz 2020

KasiaBawaria napisał(a)

A tego obornika to kiedy dac?

Świeży przekopuje się jesienią *nie zostawia się na wierzchu, bo azot wyparuje w kosmos
Przekompostowany na wiosnę, zmieszać z wierzchnia warstwą gleby.
Granulowany podobnie.
Można po 3 tygodniach od posadzenia sadzonek podlewać gnojówkami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:46, 14 wrz 2020

Monia81 napisał(a)
Haniu cudownie zawsze zachwyca mnie ta gęstość na rabatach i to przeplatanie się roślin, jest pięknie... pozdrawiam
Ilekroć co roku widzę u Ciebie tą trzmielinę to się nią zachwycam i nadal myślę nad zakupem, ttyle by się jeszcze chciało mieć, ale miejsca ubywa...

W tym sezonie nic już nie sadziłam. Chciejstwa mnie omijają.
Trzmielinę warto gdzieś wcisnąć. U mnie cudownie współpracuje z kuklikiem i niskimi trawami.
Gruszka_na_w... 19:49, 14 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Też bym chciała być takim leniem i mieć takie efekty.

Będziesz. Pod warunkiem, że nie masz duszy rewolucjonisty lub perfekcjonisty.
Aniu, wolną głowę i czas będę miała dopiero na początku października. Teraz mam za duży młyn wokół. Przepraszam.
Dominika11 19:53, 14 wrz 2020

Ależ przepiękne fotki nam serwujesz ogród cudowny
Gruszka_na_w... 19:55, 14 wrz 2020

galgAsia napisał(a)
Och, jak miło - porcja nowych zdjęć . Twój ogród jest kolorystycznie na tym etapie, który ubóstwiam U mnie jeszcze dużo zieleni, na kolorki muszę poczekać.

Wcale się Tobie nie dziwię, że postanowiłaś pożegnać się z fabryką Jestem zdania, że praca powinna sprawiać choć odrobinę przyjemności. Jeśli sprawy niedorzeczne i absurdalne zabijają tę przyjemność i radość, to coś jest nie tak.

Astry od Ciebie zaczynają świecić Są cudne. Na wiosnę muszę je podzielić, chcę więcej!

Zieleni wciąż jest najwięcej. Przebarwienia są w detalach. Trzmielina tylko taka wyrywna.
Zaczyna mi brakować mocno nasłonecznionych miejsc, żeby poszerzać nasadzenia astrów. Coś za coś.

Moja praca sprawia mi olbrzymią przyjemność. Zawsze tak było. Problemem stała się otoczka tej pracy. Mocno idiotyczna (bezsensowna).
Każdego dnia jadę do pracy z ciekawością, co też się wydarzy, a wracam ze zgrzytem zębów, bo utonę w papierach.
Gruszka_na_w... 19:57, 14 wrz 2020

Dominika11 napisał(a)
Ależ przepiękne fotki nam serwujesz ogród cudowny

Dziękuję. Też je oglądam z przyjemnością, bo za dnia nie bardzo mam czas, żeby pokicać po ogrodzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies