Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:00, 14 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)

Tymi spojrzeniami się pozachwycam. Chyba będę przerabiać rabaty

Cały ogród koi oczy

Trzmielinę masz już mocno jesienną, moje tylko kilka listków czerwonych mają.

Na tej rabacie rosną dwie trzmieliny. Tylko ta pod brzozą taka wyrywna. Druga zachowuje się podobnie do Twojej.

Te podokienne hortensje pięknie włażą w okno jadalni. Przyjemny widok podczas posiłków.
Już nic nie przerabiam. Przynajmniej w tym roku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 22:42, 14 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Będziesz. Pod warunkiem, że nie masz duszy rewolucjonisty lub perfekcjonisty.
Aniu, wolną głowę i czas będę miała dopiero na początku października. Teraz mam za duży młyn wokół. Przepraszam.

Z tą duszą to tak różnie, zależy w jakiej kwestii.
Haniu, ogarniaj swoje sprawy, poczekam. Nie będę sama się porywać bo to za trudne dla mnie...
W tym czasie naszykuję przechowalnik, może zerwę darń od strony zachodniej, gdzie trafią te serby, które niepotrzebnie dosadziłam. Warzywnik też do ogarnięcia, bo póki co, tylko cebulę wyrwałam. Także nudzić się nie będę.
KasiaBawaria 07:55, 15 wrz 2020

Wpisz w forumową wyszukiwarkę "klon ussuryjski". Odznacz Pokaż posty
Wyświetli się 8 stron ze zdjęciami. Na 3 stronie

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?page=3&q=klon+ussuryjski&search_in=posts

jest mój post ze zdjęciami tego klona we wszystkich porach roku.

U mnie sadzony był jako 80 cm patyczek. Zniósł bezśnieżne mrozy do minus 20 i wielotygodniowe susze. Rośnie w gliniastym podłożu.

Dziekuje ci serdecznie, to odmiana kolumnowa?Tzn. kolumna?
Roocika 08:28, 15 wrz 2020

W tym sezonie nic już nie sadziłam. Chciejstwa mnie omijają.
Trzmielinę warto gdzieś wcisnąć. U mnie cudownie współpracuje z kuklikiem i niskimi trawami.

Haniu i to jest do zapamiętania
Bardzo ładna ta trzmielina.
adewzuol 09:02, 15 wrz 2020

Rozchodnik Mr Goodbud zgapiłam od Ciebie i już mam u siebie, ale mały jeszcze u mnie. Jeszcze nie ma takiego koloru.
Trzmielinę mam już na pewno ze 3 lata, ale kupiłam bardzo małą sadzonkę i wolniutko u mnie rośnie i jak na razie słabo się przebarwia.

Ślicznie u Ciebie
Gruszka_na_w... 20:54, 15 wrz 2020

KasiaBawaria napisał(a)

Dziekuje ci serdecznie, to odmiana kolumnowa?Tzn. kolumna?

On nie jest kolumnowy w sposób typowy dla odmian Fastigiata (jak grab, dąb czy buk)/
To nie będzie regularny owal. Raczej drzewko o wąskiej swobodnej koronie. Tak to kojarzę ze zdjęć dorosłych egzemplarzy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:56, 15 wrz 2020

adewzuol napisał(a)
Rozchodnik Mr Goodbud zgapiłam od Ciebie i już mam u siebie, ale mały jeszcze u mnie. Jeszcze nie ma takiego koloru.
Trzmielinę mam już na pewno ze 3 lata, ale kupiłam bardzo małą sadzonkę i wolniutko u mnie rośnie i jak na razie słabo się przebarwia.

Ślicznie u Ciebie

Dziękuję.
Trzeba pamiętać, że ten rozchodnik niestety szybciej kończy kwitnienie niż pospolita odmiana rozchodnika olbrzymiego.Ale kolor ma rzeczywiście cudowny.
Gruszka_na_w... 20:58, 15 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Z tą duszą to tak różnie, zależy w jakiej kwestii.
Haniu, ogarniaj swoje sprawy, poczekam. Nie będę sama się porywać bo to za trudne dla mnie...
W tym czasie naszykuję przechowalnik, może zerwę darń od strony zachodniej, gdzie trafią te serby, które niepotrzebnie dosadziłam. Warzywnik też do ogarnięcia, bo póki co, tylko cebulę wyrwałam. Także nudzić się nie będę.

Przy zakładaniu ogrodu nudy z pewnością nie ma. Jedynie bezsenność doskwiera i natłok myśli. Ileż nocy mi tak minęło.
andzia458 21:03, 15 wrz 2020

Przy zakładaniu ogrodu nudy z pewnością nie ma. Jedynie bezsenność doskwiera i natłok myśli. Ileż nocy mi tak minęło.

Oj tak. I czasami zastanawiam się, jak ja jeszcze normalnie funkcjonuję. Jasiek słabo śpi, a ja zamiast korzystać, jak śpi i też spać, to myślę i myślę i nakręcam się na robotę.
AnnaCh 10:21, 16 wrz 2020

Ochy i achy zostawiam po takiej porcji fotek
Zegarowa na ścisku bardzo mi się podoba
Haniu, czy mogę teraz podciąć derenie elegatissima, bo strasznie mi wybujały na brzozowej. Czy czekać do wiosny?