Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:54, 19 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła się do Ciebie wprosić przy okazji bycia na południu Polski.

Po raz kolejny, napiszę, że masz fantastyczny ogród. Nie doczytałam się u Ciebie, a może nie pamiętam, bo nie zapisałam- jaką ma powierzchnię?

Zapraszam serdecznie.
Działka ma 12,5 ara. Dom z tarasem zajmują ok.100 m2. Na froncie jest utwardzony klińcem podjazd i ścieżka, a reszta to już "zielone"- warzywnik, skrawek z sadem i ogród ozdobny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jomaszka 22:21, 19 wrz 2020

Dziękuję za odpowiedź. Zawsze z przyjemnością czytam Twoje posty
Margerytka40 07:07, 20 wrz 2020

Haniu sądząc po fotkach to ta Twoja Kimono spora chyba. Ile ma wysokości?
Gosiek33 07:35, 20 wrz 2020

Nie jestem pewna ale skłaniam się do zdania, że jesień jest pięknia

Poza astrami, rozchodnikami, kolorowymi liśćmi i innymi jesiennymi perełkami - to moda na trawy w ogrodach to genialny jesienno-zimowy wynalazek. I jaki kojący

Katalpy szkoda, w parze im raźniej, ale rozumiem Twój ból. Na jesieni zaczynam znowu doświadczać nadmiaru cienia nie pozwalającego różnościom się dobrze rozwijać
antracyt 07:57, 20 wrz 2020

Przebieżka po Twoim ogrodzie o każdej poże roku to czysta przyjemność
KasiaBawaria 08:54, 20 wrz 2020

Jak ty to robisz, ze rozplenice u ciebie takie zielone?U mnie maja juz lekko zolte liscie i na takie wymeczone wygladaja.
Gruszka_na_w... 09:53, 20 wrz 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Jak ty to robisz, ze rozplenice u ciebie takie zielone?U mnie maja juz lekko zolte liscie i na takie wymeczone wygladaja.

Ten sezon był obfity w opady. Glina długo trzyma wilgoć. W ogrodzie jest więcej cienia, więc nawet jeśli trafiły się dłuższe okresy suszy, to gleba nie wysychała.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:53, 20 wrz 2020

antracyt napisał(a)
Przebieżka po Twoim ogrodzie o każdej poże roku to czysta przyjemność

Miło mieć towarzystwo podczas przebieżki.
Gruszka_na_w... 09:58, 20 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)
Nie jestem pewna ale skłaniam się do zdania, że jesień jest pięknia

Poza astrami, rozchodnikami, kolorowymi liśćmi i innymi jesiennymi perełkami - to moda na trawy w ogrodach to genialny jesienno-zimowy wynalazek. I jaki kojący

Katalpy szkoda, w parze im raźniej, ale rozumiem Twój ból. Na jesieni zaczynam znowu doświadczać nadmiaru cienia nie pozwalającego różnościom się dobrze rozwijać

Przy mojej nadpobudliwości ruchowej jesień jest wybawieniem. Spoiwolniam w rytmie natury. Choć przyznam się szczerze, że i wiek ma na to spory wpływ.

Dobra uwaga o tym nadmiarze cienia jesienią. To właśnie zauważyłam. Latem słońce jest wysoko, cień krótki. Jesienią jest sporo miejsc, gdzie słońce "świeci półgębkiem".
Intensywnie obserwuję teraz ogród. Jeszcze jest czas na korekty nasadzeń. Musze to robić bez sentymentów, bo potem nie ogarnę.
Gruszka_na_w... 10:00, 20 wrz 2020

Margerytka40 napisał(a)
Haniu sądząc po fotkach to ta Twoja Kimono spora chyba. Ile ma wysokości?

Około metra. Ale ja róże tnę nieco wyżej. Może dlatego. Wedle poradników to róża rabatowa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies