Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

inka74 21:06, 07 wrz 2020

No bo tyle wolnego przecież masz a na papierze 20 godzin pracy tygodniowo ech, szkoda słów. Teraz biurokracja króluje, wszędzie. u mnie w pracy też absurdy i tona papierologii do której nikt nie zagląda ale musi być bo taki przykaz choć nie budżetówka.
mikina34 09:40, 08 wrz 2020

Uprzejmie donoszę, że przycięte pory nie przyrosły w masie, ale też nie zmarniały, samo przycięcie więc nic nie daje na tym etapie poza brzydkimi końcówkami
Co do selerów nadal nie mogę sie doczekać porządnych bulw, owszem są może i większe ale do tych rynkowych to ho ho... Coś muszę robić nie tak, od poziomu ziemi począwszy pełno drobnych korzonków, mimo, że przycinane są i odsłaniane wierzchy bulw.

TAR 10:46, 08 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ponad 30 lat temu przygotowywałam dla nadzoru ze 4 kartki A4. To była cała biurokracja. Ktoś ufał, że wiem, co czynię. Sprawdzał to zresztą podczas niezapowiadanych wizytacji. Dzisiaj wypełniam papierami dwa grube segregatory. Wciąż mnie kusi, żeby wcisnąć tam niecenzuralny tekst, w celu sprawdzenia, czy ktokolwiek to czyta.Zamiast się skupić na wymyślaniu fajnych lekcji, to tworzę jakieś bezsensowne druki. I tak zewsząd słyszę, że jestem nierobem.

moja siostra tez wiecznie to slyszy i w sumie ma ochote rzucic nauczanie i przyjsc do mnie do pracy. ja rzucilam na samym poczatku i nie zaluje. ostatni tekst, po ktorym az mnie wygielo to taki, ze nie dosc, ze nieroby nic nie robia to teraz wymyslaja covida zeby dalej nic nie robic. dla mnie zenujace jest nasze spoleczenstwo i ogolne przyzwolenie na plucie na nauczycieli, lekarzy, pielegniarki, sedziow, prawnikow, wlascicieli firm czyli tzw. wyksztalciuchow i ludzi, ktorym cos sie udalo i jeszcze cos im sie chce.

napisalabym cos niecenzuralnego tak apropo sprawdzenia, bo mnie sie wydaje, ze na serio tego nikt nie czyta
Roocika 15:39, 08 wrz 2020

Haniu ja podziwiam nauczycieli, którym się chce jeszcze być z dziećmi i je uczyć. Z punktu widzenia rodzica 8 latki cieszę się z "wybranej" nauczycielki. Niestety są nauczyciele, którym się rzeczywiście nie chce i pewnie Ci robią taką złą robotę pozostałym.
Poza tym praca z dziećmi jest trudna i psychicznie i fizycznie, no trzeba mieć to coś, żeby dać radę
Gruszka_na_w... 14:13, 13 wrz 2020

mikina34 napisał(a)
Uprzejmie donoszę, że przycięte pory nie przyrosły w masie, ale też nie zmarniały, samo przycięcie więc nic nie daje na tym etapie poza brzydkimi końcówkami
Co do selerów nadal nie mogę sie doczekać porządnych bulw, owszem są może i większe ale do tych rynkowych to ho ho... Coś muszę robić nie tak, od poziomu ziemi począwszy pełno drobnych korzonków, mimo, że przycinane są i odsłaniane wierzchy bulw.

Rynkowe selery są na dopalaczach z nawozów sztucznych. Te w przydomowym ogródku potrzebują obornika. Wystarczy. Moje zeszłoroczne bulwy udało się przechować w garażu do czerwca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:27, 13 wrz 2020

Temat edukacji w naszym kraju można rozwijać wielowątkowo. Z perspektywy lat stwierdzam, że jak w każdym zawodzie zdarzają się czarne owce. Wystarczy na swej drodze spotkać jedną i drogą uogólnienia na tej podstawie ocenia się całość.
Z mojej perspektywy potężny wpływ na moją jakość pracy mają nazbyt częste reformy i przerosty biurokratyczne.
Zmienili się też bardzo rodzice. To już nie partnerzy, ale bardzo roszczeniowi klienci bez elementarnej kultury osobistej i bez poczucia, że nie wystarczy tylko urodzić dziecko, ale trzeba się też zatroszczyć o jego najróżniejsze potrzeby. Uogólniam. Takich rodziców jest już więcej niż połowa.
Potrafią dzwonić i esemesować od 6 rano do 23.

Walczę teraz z przerostami biurokracji, a za oknami tak cudownie.

Zakwitły hakonki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:35, 13 wrz 2020

W tygodniu udało mi się zlikwidować rabatę pomidorową w warzywniku. Rozrzuciłam kompost, przekopałam, rozsypałam dolomit. Uporządkowałam grządkę z truskawkami. Tylko tyle, i aż tyle zważywszy na niedobór czasu wolnego.
Najbliższy tydzień też nie będzie sprzyjał zajęciom ogrodowym. Jutro i w środę siedzę w pracy do wieczora.
Rzadko udaje mi się zrobić zdjęcia o poranku.

ambrowiec

i z drugiej strony

Podokienna z rodkami- sporo jest zawiązków kwiatowych.

To, czego nie widzę.Wnętrze rabaty frontowej.

Gruszka_na_w... 14:40, 13 wrz 2020

Zegarowa. Palca się tam nie da wcisnąć. O stopie już nie wspomnę.

Wszystkie astry są NN.

Mary Rose w otulinie astrów.

andzia458 14:44, 13 wrz 2020

Ach i och. Nie mogłam się doczekać kolejnej porcji Twoich zdjęć.
Haniu, jesteś mistrzynią.
Gruszka_na_w... 14:44, 13 wrz 2020

Trochę szerszych planów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies