Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 08:26, 27 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mrokasiu, Asiu , wsypałam do dziur w trawniku zatrute ziarno, ale wciąż znajduję ślady świeżego rycia. Widać stwierdziły, że warto się mnożyć na potęgę.

Gruszko - moje Ty ogrodowe guru - czytam i zamarłam

Masz jeże a sypiesz trutkę, co z tego, że w dołki....
galgAsia 08:35, 27 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)

Po co Ci chmiel? Ostrzegam, jak zaprosisz go do ogrodu to łatwo się go potem nie pozbędziesz....
Gosia, ja chmiel chcę do ... zdjęcia Widziałam bodajże w Bieszczadach, jak toto się rozrasta... Nie chcę sadzić, i tak już walczę z zastanym winobluszczem... Ale te chmielowe szyszeczki są takie fotogeniczne
Gosiek33 10:13, 27 wrz 2020

galgAsia napisał(a)
Gosia, ja chmiel chcę do ... zdjęcia Widziałam bodajże w Bieszczadach, jak toto się rozrasta... Nie chcę sadzić, i tak już walczę z zastanym winobluszczem... Ale te chmielowe szyszeczki są takie fotogeniczne

A skoro tak, to doskonale Cię rozumiem. Przed laty ścinałam całe pędy z szyszkami i na ścianie w pokoju sobie wieszałam - istna secesja
Monia81 13:31, 27 wrz 2020

Haniu nadrabiam też u Ciebie, i trafiłam na fotki ślicznych gości, oby mali towarzysze zostali u Ciebie, bo gdzież by mogły mieć lepiej ogród podziwiam, jak zawsze pięknie pozdrawiam
mikina34 09:09, 28 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)

Też sie trochę zmartwiłam, bo gryzonie nie dość, ze wynoszą zatrute ziarno z nor, to jeszcze psy chętnie to zjadają. Nasz piesio tak trafił do weta (na szczęście w porę, liczy sie czas - 3h od zjedzenia, potem nie ma ratunku), bo widziałam jak wyjadał z nory trutkę (rozkopał ją), tylko dzięki szybkiej interwencji żyje. Dlatego tylko ubolewam nad wieczne zrytymi rabatami
Gruszka_na_w... 12:38, 29 wrz 2020

Gosiek33 napisał(a)

mikina34 napisał(a)

Też sie trochę zmartwiłam, bo gryzonie nie dość, ze wynoszą zatrute ziarno z nor, to jeszcze psy chętnie to zjadają. Nasz piesio tak trafił do weta (na szczęście w porę, liczy sie czas - 3h od zjedzenia, potem nie ma ratunku), bo widziałam jak wyjadał z nory trutkę (rozkopał ją), tylko dzięki szybkiej interwencji żyje. Dlatego tylko ubolewam nad wieczne zrytymi rabatami

Nie predestynuję do miana jakiegokolwiek guru.
Do ortodoksyjnego podejścia w jakiejkolwiek dziedzinie mi daleko.
Staram się robić tyle, ile mogę.
Ziarno wsypywane było do głębokich pionowych dołków. Nie rozrzucam go , gdzie popadnie. Znam upodobania domowych zwierzaków. Tendencji do kopania nor, łażenia po rabatach nie mają. Trutkę sypałam 3 tygodnie temu. Jeże żyją. Są mięsożerne. Ziarna nie konsumują. W artykule sugerowali, żeby nie rozsypywać niebieskich granulek. Nie stosuję.
Mam kota. Dokarmiam ptaki. Ptak czasem pada łupem kota. Taka jest natura. Czasem okrutna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:41, 29 wrz 2020

Monia,miło, że zajrzałaś.
Dorii, hortensje cudne są. Ozdobią każdy ogród.

Pada, leje, ciumka= na zmianę. Rozsypałam nawóz jesienny na rabatach i na trawniku. Korzeniowe wciąż rosną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 13:25, 29 wrz 2020

U mnie już przestało padać, pokazuje się słonko U Ciebie zaraz też wyjdzie, zobaczysz
Dziś powinien przyjechać domek dla jeży Może u mnie też zamieszkają...
Buziaki ślę
Gruszka_na_w... 13:40, 29 wrz 2020

Zaraz jadę drugi raz do pracy. Nasiadówka do wieczora.
Życzę Ci, aby jeże skorzystały z lokum. Fajne są.
galgAsia 13:41, 29 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zaraz jadę drugi raz do pracy. Nasiadówka do wieczora.
Życzę Ci, aby jeże skorzystały z lokum. Fajne są.
Ale suuuper...