Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 06:54, 10 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedy uporam się z porządkowaniem rabat, to zrobię sprzątanie w budkach lęgowych.

Na jakiej wysokości powieszone sa te budki?

U mnie strzępek już łysy. W tym sezonie jakoś nie ma dużych różnic między naszymi ogrodami, wręcz u mnie wcześniej jesień przyszła
Gruszka_na_w... 09:26, 10 lis 2020

Gosiek33 napisał(a)

Na jakiej wysokości powieszone sa te budki?

U mnie strzępek już łysy. W tym sezonie jakoś nie ma dużych różnic między naszymi ogrodami, wręcz u mnie wcześniej jesień przyszła

Budki wieszane były 4 lata temu. Brzózki były wtedy młodziakami. Wysokość zawieszenia zdeterminowana była grubością pnia i zasięgiem drabiny. Wiszą jakieś 3 metry nad ziemią. Co roku są zasiedlane. Kiedy derenie są ulistnione, to tam wewnątrz jest bardzo zacisznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 11:01, 10 lis 2020

Ale pieknie ta jesien u Ciebie wyglada

U mnie jeden strzepek łysy a drugi dopiero pomaranczowych barw nabral.

Te rozchodniki to mi sie widza bardziej na Brillanty niż Matrony, Matrona ma czerwonawe liscie. W pierwszej fazie szarozielone z obrzezeniem bordowym, w sezonie i liscie i łodygi bordowe. Kwiat najpierw lekko zółto bialawy przechodzi w smietankowy pudrowy róż.

Tak sobie jeszcze patrze na roznice w ogrodach, rozplenice na podobnym poziomie ale czesc moich hortek trzyma jeszcze różowości. Za to hakony w tym roku piekne żółte a żylistki nawet lisci nie potracily, zielone jak latem.
I w tym roku zupełnie inaczej u mnie wybarwiły sie perukowce zarowno te zielone jak i czerwone. I judaszowiec Ruby Fals po prostu najpiekniejsze drzewko tej jesieni, przepiekna feeria barw. Nawet klony sie nie umywaja, po prostu sa czerwone a judaszek niejednoznaczny

zdrowka wszystkim zycze nieustająco
antracyt 11:11, 10 lis 2020

Znowu muszę napisać, że u Ciebie pięknie! To wręcz nudne
Nie mogę się już doczekać, kiedy pieńki moich drzew zmężnieją, na razie o budkach dla ptaków mogę jedynie pomarzyć.
Za to od tygodnia dokarmiam sikory, przylatują chmarami i poprawiają nastrój
mrokasia 11:22, 10 lis 2020

Zaczekaj na suchy i słoneczny dzień. Można zrobić oprysk w tych miejscach, gdzie miałaś choroby grzybowe, np. na opadnięte liście róż, które miały czarną plamistość lub rdzę. Krzewy róż też można opryskać.

A czy mogę mocznikiem potraktować magnolię i miejsce pod nią??? Złapała mi grzyba.

Ps.1 ten rozchodnik to rzeczywiście może być Brillant albo zwykły, bezodmianowy

Ps.2 bardzo lubię Twoją jesień
TAR 11:30, 10 lis 2020

Kiedy uporam się z porządkowaniem rabat, to zrobię sprzątanie w budkach lęgowych.

no a ja wlasnie sie zastanawiam czy sprzatac teraz czy dopiero po zimie. Niektore ptaki zajely sobie budki na zime. Sprzatac? Czy lepiej odpuscic?
Gruszka_na_w... 13:00, 10 lis 2020

TAR napisał(a)

no a ja wlasnie sie zastanawiam czy sprzatac teraz czy dopiero po zimie. Niektore ptaki zajely sobie budki na zime. Sprzatac? Czy lepiej odpuscic?

Stare gniazda to siedlisko pasożytów. Po co narażać ptaki ?
U siebie sprzątam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:02, 10 lis 2020

mrokasia napisał(a)

A czy mogę mocznikiem potraktować magnolię i miejsce pod nią??? Złapała mi grzyba.

Ps.1 ten rozchodnik to rzeczywiście może być Brillant albo zwykły, bezodmianowy

Ps.2 bardzo lubię Twoją jesień

Jesień dziękuje. Postarała się.
Pamiętaj, że mocznik to nawóz azotowy o silnym stężeniu.Nie chcemy roślin pobudzić do życia, więc bez zlewania, a oprysk ma być drobnokropelkowy.
Gruszka_na_w... 13:04, 10 lis 2020

antracyt napisał(a)
Znowu muszę napisać, że u Ciebie pięknie! To wręcz nudne
Nie mogę się już doczekać, kiedy pieńki moich drzew zmężnieją, na razie o budkach dla ptaków mogę jedynie pomarzyć.
Za to od tygodnia dokarmiam sikory, przylatują chmarami i poprawiają nastrój

Obserwacja ptaków ma dobroczynny wpływ na psychikę. Na te czasy jak znalazł. Pieńki zmężnieją.
Gruszka_na_w... 13:08, 10 lis 2020

TAR napisał(a)

zdrowka wszystkim zycze nieustająco

Dzisiaj udało się wreszcie zaszczepić p/grypie. Dwa miesiące czekałam na szczepionkę. Na szczęście nie muszę się przemieszczać. Z racji wieku i chorób współistniejących dmuchamy na zimne. Może się uda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies