Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 11:31, 01 sty 2021

Każdego dnia staram się choć na chwilę wyskoczyć do ogrodu. Obcinam kwiatostany hortensjom, ścinam niespiesznie byliny i miękkie części miskantów. Jeszcze sporo takich wyskoków przede mną.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:53, 01 sty 2021

cd noworocznego obchodu
Polubiłam te metalowe ozdoby. Może uda się wprowadzić ich więcej.

To najczęściej oglądany fragment ogrodu. Ze względu na karmniki i ptaszki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 19:20, 01 sty 2021

Hanuś
Wdzięcznam ogromnie za to co było i mam nadzieję na jeszcze
Ściskam Cię noworocznie, życząc spełnienia prawie wszystkich planów (coś musi zostać na zaś ), spokojnych, dobrych dni, pełnych radości i szczęścia. Cudnego ogrodu nie życzę - jest cudny
Buziaki ślę
Helen 11:24, 02 sty 2021

Haniu, uwielbiam Twoje podsumowania ogrodnicze Motywują mnie do działania i przypominają o terminach. Najlepsza ściągawka ogrodnicza
Wszystkiego dobrego
inka74 11:29, 02 sty 2021

Trawy i iglaki takie oszronione to piękny widok. Nawet zimową porą rabaty masz pełne roślinności i faktur. Uwielbiam patrzeć kronikarskie zapiski krótkie, ale treściwe. Róża musiałaby dostać spory ten obelisk bo ona mała nie jest. Raczej nie kupny. Dziewczyny robiły ciekawe z prętów zbrojeniowych. Prosty stożek. Szczyty zakończone elementami ozdobnymi do bram - kulki lub groty ładnie wyglądały. Wystarczy spawarkę posiadać lub sąsiada z takową gdzieś mam zdjęcia jak potrzebujesz, od Kwarteta i u Jolanki takie są.
Wczoraj stipę powiązałam. Korciło mnie, aby ją wyczesać - strasznie się sypie. Hortki jeszcze się trzymają i nie latają.
Anna_ogrodni... 15:11, 02 sty 2021

Witam Haniu wypada mi się przywitać bo podczytuje Twój watek i spaceruje po Twoim ogrodzie przeczytałam również dziennik budowlańca. Jestem pełna podziwu do dzieła jakie stworzyłaś z mężem sposobu w jaki opisałaś budowę domu i ogrodu. W piękny sposób opisałaś b.trudny przecież czas budowy domu.

Gratuluje efektów bardzo podoba mi się dom i ogród
pozdrawiam wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Gruszka_na_w... 14:34, 03 sty 2021

Galgasiu, oby tylko zdrowie było. Wystarczy.

Helen, tegoroczne podsumowanie jest wielce minimalistyczne.A planów wielkich brak. Nadchodzący czas to będzie odhaczanie z listy prac porządkowych rozpoczynających sezon. Mało porywające.

Iwonko, obelisków w ogrodzie nie mam. Wprowadzanie jednego pewnie wyglądałoby dziwnie. Potrzebna mi jest delikatna osłona przed tą różą dla wchodzących po schodkach przy skarpie. Ta róża nie rośnie wysoko.
Gruszka_na_w... 14:36, 03 sty 2021

Aniu, bardzo mi miło, że zajrzałaś i chciało Ci się poświęcić czas na lekturę. Dziękuję za ciepłe słowa.
Tobie też życzę wszystkiego dobrego.
MiluniaB 14:40, 03 sty 2021

Bardzo ładne zdjęcia oszronionego ogrodu. U mnie takich widoków brak.
Ścinasz kwiatostany jakich hortensji?
Zastanawiam się czy trawę Red baron i hacone ściąć całkowicie, bo straszą. Co radzisz?
Gruszka_na_w... 20:33, 03 sty 2021

MiluniaB napisał(a)
Bardzo ładne zdjęcia oszronionego ogrodu. U mnie takich widoków brak.
Ścinasz kwiatostany jakich hortensji?
Zastanawiam się czy trawę Red baron i hacone ściąć całkowicie, bo straszą. Co radzisz?

Zapowiadają nadejście śnieżnego wyżu syberyjskiego. Opady mają być obfite, a mrozy do -20. Ogrody będą wyglądać bajecznie.
Wczoraj kusiło mnie, aby ściąć imperatę, ale wstrzymam się z tym do czasu, kiedy prognozy będą bardziej optymistyczne.
Z moich obserwacji wynika, że trawom nie tyle grozi mróz, co zastoiny wody w korzeniach. Zwykle w styczniu zaczynam wycinkę traw. Z hakonkami nie mam dużego doświadczenia. Na moich glinach nie maja optymalnych warunków.
Ścinam kwiatostany hortensji bukietowych, bo wiatry zaczynają je łamać i fruwają po całym ogrodzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies