Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

inka74 08:08, 05 sty 2021

Rozumiem doskonale potrzebę uniknięcia konserwacji bo co roku mam malowanie jakiegoś kawałka płotu z desek. Męczące i czasochłonne.
Gruszka_na_w... 15:17, 05 sty 2021

Gosiek33 napisał(a)
Obelisk zespawany z 4 prętów zbrojeniowych z poprzeczkami dla wzmocnienia jest bardzo nienachalny i szybko jest zasłonięty.

W mojej wyobraźni obeliski lepiej się wpasowują w dość długą i w miarę szeroką rabatę z jakimś tłem. Ta skarpa jest zbyt mała na taki dominujący element.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Aginda33 22:50, 05 sty 2021

Haniu, trafiło na Ciebie i to jest mój pierwszy wpis. Pamiętam Ciebie, Gosiek i Tarcie z muratora, namiętnie śledziłam Wasze dzienniki przy okazji budując swój dom. Później szukając mądrości dotyczących ogrodu trafiłam na Ogrodowisko i znowu na Was. Od kilku lat podczytuję Wasze zmagania i dokonania aż do teraz. Haniu bardzo się Cieszę, że zniknęła pergola, była bardzo dominująca w okresie jesienno-zimowym. Chciałabym Ci zaproponować abyś w jej miejsce niekoniecznie dawała obelisk taki dosłowny ale coś właśnie na jego kształt tylko taki "mobilny". Wydaje mi się, że u Ciebie któraś z dziewczyn linkowała sklep z ozdobami ogrodowymi, tam były takie paliki metalowe z kulką na końcu różnej wysokości. Gdybyś zastosowała 3-4szt takie i podwiązywała różyczkę wedle własnego wydzimisię do tych palików byłoby to dość subtelne i nienachalne. W okresie letnim zardzewiałki znikłyby w liściach róży a zimą stanowiły delikatną ozdobę
pozdrawiam Haniu i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Agnieszka
Gruszka_na_w... 09:14, 06 sty 2021

Aginda33 napisał(a)
Haniu, trafiło na Ciebie i to jest mój pierwszy wpis. Pamiętam Ciebie, Gosiek i Tarcie z muratora, namiętnie śledziłam Wasze dzienniki przy okazji budując swój dom. Później szukając mądrości dotyczących ogrodu trafiłam na Ogrodowisko i znowu na Was. Od kilku lat podczytuję Wasze zmagania i dokonania aż do teraz. Haniu bardzo się Cieszę, że zniknęła pergola, była bardzo dominująca w okresie jesienno-zimowym. Chciałabym Ci zaproponować abyś w jej miejsce niekoniecznie dawała obelisk taki dosłowny ale coś właśnie na jego kształt tylko taki "mobilny". Wydaje mi się, że u Ciebie któraś z dziewczyn linkowała sklep z ozdobami ogrodowymi, tam były takie paliki metalowe z kulką na końcu różnej wysokości. Gdybyś zastosowała 3-4szt takie i podwiązywała różyczkę wedle własnego wydzimisię do tych palików byłoby to dość subtelne i nienachalne. W okresie letnim zardzewiałki znikłyby w liściach róży a zimą stanowiły delikatną ozdobę
pozdrawiam Haniu i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Agnieszka

Jaka piękna historia.
To świetny pomysł. Poszukam odpowiednich elementów.
Dziękuję!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 10:30, 06 sty 2021

Kasya ma takie obeliski, mam podobne, choć nie tak porządnie zrobione. Nawet zimą gdy dobierzesz farbę do malowania są mało widoczne
Gruszka_na_w... 13:08, 08 sty 2021

Gosiek33 napisał(a)
Kasya ma takie obeliski, mam podobne, choć nie tak porządnie zrobione. Nawet zimą gdy dobierzesz farbę do malowania są mało widoczne

Za masywny. Ta róża aż tak bujnie nie rośnie, żeby to zneutralizować.
Zaczynam się oswajać z myślą o ozdobnie wykończonych rdzą malowanych prętach różnej wysokości. Trzeba by wymienić żurawki (na Marmelade?) i skłonić oko do zaakceptowania połączenia różu z rdzawościami.

Pamiętam wciąż jak mi uświadomiłaś, że połączenie fioletu z pomarańczowym jest OK.

skarpa w sezonie; bez tej pergoli faktycznie jest lepiej

Milka 12:09, 10 sty 2021

Nacieszyłam oczy widokami w pełni lata .Pozdrawiam noworocznie i życzę realizacji planów
Gruszka_na_w... 13:40, 10 sty 2021

Milka napisał(a)
Nacieszyłam oczy widokami w pełni lata .Pozdrawiam noworocznie i życzę realizacji planów

Irenko, ściskam serdecznie. Jak się cieszę, że zajrzałaś. Za życzenia dziękuję. Tobie życzę wiosny w serduchu. Całorocznej!
Milka 13:41, 10 sty 2021

Oby nam się spełniło
Jednak ogród mimo ciężkiej pracy, to panaceum na wiele rzeczy
Gruszka_na_w... 13:52, 10 sty 2021

Milka napisał(a)
Oby nam się spełniło
Jednak ogród mimo ciężkiej pracy, to panaceum na wiele rzeczy

Coś o tym wiem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies