Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:51, 20 sty 2021

Roocika napisał(a)
O fajnie, do mnie idzie

Piękne wydanie. Akuratne na okres oczekiwania na wiosnę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 13:27, 29 sty 2021

Melduję, że - czuwam i patrzę I czekam na wiosenny zryw Bo jak Ty zaczynasz, to ja mam jeszcze tydzień oddechu
Gruszka_na_w... 13:55, 29 sty 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Melduję, że - czuwam i patrzę I czekam na wiosenny zryw Bo jak Ty zaczynasz, to ja mam jeszcze tydzień oddechu

Zawaliły mnie papiery. Wczoraj się z nich wygrzebałam.
Odhaczyłam ścięcie kwiatostanów hortensji i miskantowych liści (1/3 od góry).
Zamówiłam nasiona do warzywnika. Zakupiłam wapno do bielenia drzewek owocowych. Może w weekend uda się je pobielić.
Za tydzień zacznę przycinanie krzewów i drzewek, o ile aura pozwoli.
Teraz za oknem romantycznie pada mi śnieżek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 14:38, 29 sty 2021

Zastanawiałam się ostatnio, czy to aby nie za późno na bielenie drzewek.
Gruszka_na_w... 14:51, 29 sty 2021

antracyt napisał(a)
Zastanawiałam się ostatnio, czy to aby nie za późno na bielenie drzewek.

Nie. Najbardziej niebezpieczne są słoneczne zimowe dni. Promienie słońca rozgrzewają wtedy ciemną korę i mogą ruszyć soki. W razie zamarznięcia spowodowanego gwałtownym mrozem, te soki mogą rozsadzić pień. Takich dni jeszcze nie było.
antracyt 14:53, 29 sty 2021

To może w weekend też uda mi się to zrobić.
MiluniaB 15:57, 29 sty 2021

Witaj. Ścięłaś kwiatostany hortensji ogrodowych czy bukietowy ?
Nie znam dobrze Twojego wątku, mus to narobić
April 16:00, 29 sty 2021

Witam, widzę że tu już początek sezonu odgwizdany
Ja 1 stycznia posadziłam cisa i od tego czasu nic. Chyba jeszcze tydzień trzeba się wstrzymać bo znów ochłodzenie. Podobnie jak Ty planuję za jakiś tydzień zacząć cięcie krzewów i drzewek.
Potem seslerie, bo one bardzo wcześnie ruszają.

Jakie nasionka kupiłaś? Warzywnik to ciągle dla mnie czarna magia.
Gruszka_na_w... 16:41, 29 sty 2021

MiluniaB napisał(a)
Witaj. Ścięłaś kwiatostany hortensji ogrodowych czy bukietowy ?
Nie znam dobrze Twojego wątku, mus to narobić

Ogrodowych nie sadziłam. Bardzo nie lubię stanu, w którym muszę się martwić, że coś mi przemarznie i zakładać, że trzeba będzie troszczyć się o okrywanie. Sadziłam głównie "prozę roślinną", która poradzi sobie z przeciwnościami aury.

Ogród i wątek jest najzwyklejszy. Brak w nim stopniowania napięcia, nagłych zwrotów akcji, opisów ogrodowych rewolucji. Nie mam duszy rasowego ogrodnika. Zależało mi na stworzeniu miłych okoliczności przyrody urozmaicających zaokienne widoki zimą i stanowiących dobre tło do omiatania z pozycji horyzontalnej latem. Wątek to głownie taki dziennik pokładowy.
A sam ogród jest chyba w stylu, od którego odeszłaś.

Gruszka_na_w... 16:50, 29 sty 2021

April napisał(a)
Witam, widzę że tu już początek sezonu odgwizdany
Ja 1 stycznia posadziłam cisa i od tego czasu nic. Chyba jeszcze tydzień trzeba się wstrzymać bo znów ochłodzenie. Podobnie jak Ty planuję za jakiś tydzień zacząć cięcie krzewów i drzewek.
Potem seslerie, bo one bardzo wcześnie ruszają.

Jakie nasionka kupiłaś? Warzywnik to ciągle dla mnie czarna magia.

Leżę ogrodowym odłogiem od początku grudnia. Nawet mnie nie nosi jakoś specjalnie.

Przydomowy warzywnik, jagodnik i sad był moim wielkim marzeniem. To wielka przyjemność wyskoczyć w pidżamce po własne pachnące warzywa i owoce.
Najlepiej zacząć od tych prostych, które zawsze się udają:rukola, szpinak,zielony groszek, bób, rzodkiewka, pietruszka naciowa. Rok temu Mrokasia odkryła uroki warzywnika.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies