Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:51, 30 sty 2021

Margerytka40 napisał(a)
Ja zawsze jestem u Ciebie na bieżąco, nawet jeśli się nie odzywam. Nie zawsze mam coś mądrego do powiedzenia

Też niewiele piszę. Ale zawsze odwiedzam ulubione wątki.Twój np. To taka namiastka emocji, których we własnym ogrodzie już nie doświadczam. Tych związanych z bólem tworzenia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:05, 30 sty 2021

MiluniaB napisał(a)
Pięknie Jestem ciekawa u siebie wiosny

Do wiosny już niedaleko, choć ogród od wczoraj znowu przysypany śniegiem.
Pierwsze będą przebiśniegi.

Potem krokusy.

A potem w mgnieniu oka zrobi się busz.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 21:24, 30 sty 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Też niewiele piszę. Ale zawsze odwiedzam ulubione wątki.Twój np. To taka namiastka emocji, których we własnym ogrodzie już nie doświadczam. Tych związanych z bólem tworzenia.

Ot i przewrotność. Naipierw marzymy o pięknym ogrodzie, przeżywamy rozterki, prawie katusze nie przesypiając nocy. Pragniemy by ten najtrudniejszy czas minął jak najszybciej a później nam szkoda tych emocji, dreszczyków
Roocika 21:39, 30 sty 2021

Margerytka40 napisał(a)

Ot i przewrotność. Naipierw marzymy o pięknym ogrodzie, przeżywamy rozterki, prawie katusze nie przesypiając nocy. Pragniemy by ten najtrudniejszy czas minął jak najszybciej a później nam szkoda tych emocji, dreszczyków

Katusze, dobrze napisałaś
Spać nie mogę przez myślenie.

Gruszka_na_w... 21:53, 30 sty 2021

Roocika napisał(a)

Katusze, dobrze napisałaś
Spać nie mogę przez myślenie.

Też miałam takie nocne dylematy twórcze. Jakie rośliny, jak je rozmieścić? Tyle dobrego, że procesy decyzyjne przebiegają u mnie szybko. Dodatkowym plusem było też to, że okoliczności życiowe umożliwiały poświęcenie czasu na działania. Dzieci mi już nie siedziały na głowie.
Gruszka_na_w... 22:02, 30 sty 2021

Margerytka40 napisał(a)

Z jednej strony trochę tego szkoda, ale z drugiej dostrzegam uroki tego, że dałam sobie pozwolenie na cieszenie się odpoczynkiem bez wyrzutów sumienia, że coś tam muszę jeszcze zrobić. Wcześniej miałam nieustanny zespół niespokojnych rąk i nóg, wciąż mi się wydawało, że odpoczynek jest nagrodą za wykonanie pełnej listy zadań.
Teraz przeszłam w tryb "niespieszności".I dobrze mi z tym.
Milka 07:41, 31 sty 2021

Tryb nieśpieszności, podoba mi się.
Ja wyjątkowo w tym roku mało myślę ogrodowo, na razie wiem, że lilii pachnących dosadzę pod domkiem letnim, bo je uwielbiam, gorzej jak poskrzypka rządzi i ganianie za nią po całym ogrodzie, to utrapienie.
A przesadzanie, to chyba już norma w ogrodach, tego pełno u mnie, za szybko wszystko rośnie, albo może raczej kiepska ze mnie ogrodniczka. Nadal tej sztuki nie opanowałam, aż dziw, ze ogród jest, skoro mało co z kanonami sztuki ogrodowej robię.
Zaraz luty i wiosna coraz bliżej, zwłaszcza dłuższy dzień.
Pozdrawiam Haniu
April 08:24, 31 sty 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Teraz przeszłam w tryb "niespieszności".I dobrze mi z tym.

Podoba mi się ten tryb. Ciągle sobie obiecuję że też coś takiego zastosuję ale potem rozkręcam się. To jak kula śnieżna, samo się napędza aż do padnięcia jesienią. I nie uczę się na błędach. Choć zdrowie coraz gorsze i to raczej jego stan mnie hamuje.

Też podziwiam jak piękne i ogromne rosną Ci hortensje. Dobra ziemia to podstawa. Nie wiem jak bym uzdatniała swój piasek, takiego efektu nie osiągnę. Ale to nie wyścigi
MiluniaB 08:42, 31 sty 2021

Podoba mi się stwierdzenie "tryb niespieszności". Pozwolisz Gruszeczko, że go od Ciebie zaczerpnę. Mimo, że w ogrodzie niewiele robię, to w pozostałych czynnościach zawsze na wysokich obrotach. Specjalnie nie narzekam, bo taka już jestem, nie usiądę dopóki nie zrobię - mus wyluzować.

Cieszę się, że jestem w Twoim wątku
Zakrecona 09:10, 31 sty 2021

Ja też podglądam i ,,tryb niespieszności" może kiedyś uda się osiągnąć