Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mariposa 17:51, 29 sty 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sadziłam głównie "prozę roślinną", która poradzi sobie z przeciwnościami aury.

Jak się do takiej "prozy" nie uśmiechnąć

Gruszko, podglądam, szukając cennych rad ogrodniczych - czytam o bieleniu pni. Czy takie maleństwa, patyczki zaledwie, sadzone jesienią - też bielić?
MiluniaB 17:53, 29 sty 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ogrodowych nie sadziłam. Bardzo nie lubię stanu, w którym muszę się martwić, że coś mi przemarznie i zakładać, że trzeba będzie troszczyć się o okrywanie. Sadziłam głównie "prozę roślinną", która poradzi sobie z przeciwnościami aury.

Ogród i wątek jest najzwyklejszy. Brak w nim stopniowania napięcia, nagłych zwrotów akcji, opisów ogrodowych rewolucji. Nie mam duszy rasowego ogrodnika. Zależało mi na stworzeniu miłych okoliczności przyrody urozmaicających zaokienne widoki zimą i stanowiących dobre tło do omiatania z pozycji horyzontalnej latem. Wątek to głownie taki dziennik pokładowy.
A sam ogród jest chyba w stylu, od którego odeszłaś.

Piękne te zdjęcia. Oglądając takie widoki szczerze przyznam, że trochę mi żal. Przeglądam Twój wątek - piękne masz te zestawienia roślin. Od teraz będę u Ciebie częstszym gościem
Helen 19:44, 29 sty 2021

Haniu, jak ja lubię Twoje opisy prac ogrodowych, czekam z niecierpliwością na kolejną ściągę
Gruszka_na_w... 20:55, 29 sty 2021

Mariposa napisał(a)

Jak się do takiej "prozy" nie uśmiechnąć

Gruszko, podglądam, szukając cennych rad ogrodniczych - czytam o bieleniu pni. Czy takie maleństwa, patyczki zaledwie, sadzone jesienią - też bielić?

Swoje bieliłam od początku. W patyczku też są wiązki przewodzące soki. Płyny pod wpływem zamarzania zwiększają swoją objętość i może dojść do pęknięcia pionowego pnia. Takie rany trudno się goją.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:26, 29 sty 2021

MiluniaB napisał(a)

Piękne te zdjęcia. Oglądając takie widoki szczerze przyznam, że trochę mi żal. Przeglądam Twój wątek - piękne masz te zestawienia roślin. Od teraz będę u Ciebie częstszym gościem

Czasem tęsknię za minimalizmem- zwykle wtedy, kiedy spiętrzą się jakieś prace porządkowe. Ale już wiem, że najbardziej lubię u siebie to, że widać w ogrodzie wyraźnie zmiany spowodowane nadejściem kolejnej pory roku.
Odliczam czas cebulowych, czas kwitnienia krzewów, czas róż i bylin wczesnego lata, czas traw i hortensji, czas jesiennych przebarwień i czas zimozielonych akcentów w śniegowych czapkach.I tak niespiesznie mija mi rok. Jak w kalejdoskopie.

Serdecznie zapraszam do odwiedzin.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:30, 29 sty 2021

Helen napisał(a)
Haniu, jak ja lubię Twoje opisy prac ogrodowych, czekam z niecierpliwością na kolejną ściągę

Polecam się na przyszłość.

Pora na przejrzenie torebeczek z nasionkami z lat ubiegłych. Trzeba sprawdzić termin przydatności.

A tymczasem zasypało mnie śniegiem. Jutro będzie można pobiegać na nartach.
MiluniaB 21:37, 29 sty 2021

Pięknie Jestem ciekawa u siebie wiosny
Dorii 19:48, 30 sty 2021

Ach te twoje hortensje, cudo
Przypomnisz co to za odmiana?
Margerytka40 19:58, 30 sty 2021

Ja zawsze jestem u Ciebie na bieżąco, nawet jeśli się nie odzywam. Nie zawsze mam coś mądrego do powiedzenia
Gruszka_na_w... 20:42, 30 sty 2021

Dorii napisał(a)
Ach te twoje hortensje, cudo
Przypomnisz co to za odmiana?

To limki. Wyjątkowo dobrze rosną w tym miejscu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies