Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:36, 26 kwi 2021

Sądzę, że na ogólna kondycję roślin olbrzymi wpływ miały zawirowania pogodowe z lat ubiegłych. Brak zim, susze wiosną i latem, wysokie temperatury. To niewątpliwie wpłynęło na stan roślin. Teraz dla odmiany silne mrozy i dużo opadów.
Ziemi z kompostowni nie biorę. Swoją glebę przed nasadzeniami obsiewałam nawozami zielonymi. Stosuję własne gnojówki. Nie mam pojęcia skąd ten grzyb.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 06:22, 27 kwi 2021

TAR napisał(a)

przez te wertyciliozy o ktorych czytam ostatnio na watkach to mam ochote pousuwac wszystkie klony Atropurpureum z obawy ze zakazone są.

Boje sie tez kupowac kompost, bo nie wiem czy w nim nie ma jakiegos grzyba, ludzie do zielonych wrzucaja wszystko a potem roznosi sie to po ogrodach. Wiem tez ze u siebie do wiekszosci sadzonych roslin powinnam mieszac glebe ogrodowa z piachem by lepiej rosly i mialy troche cielej w korzeniu. ale teraz jakby za pozno na to wszystkie klony posadzilam z drenazem

Ale jak zutylizować chorą roślinę? Palić nie wolo, zresztą już nie mam miejsca na spalanie. Ostanie porażone jeszcze poszły z dymem ale gdyby nowe przybyły co to już nie mam pomysłu. Ciąć na kawałki i w kominku palić? A co z bryła korzeniową mającą w sobie całe zło? I co najważniejsze czym skutecznie czyścić narzędzia ogrodnicze by na ostrzu nie przenieść choroby, myślę, że to naj powszechniejszy sposób zarazy a nie tylko podłoże. Spirytus nie wystarczy a profesjonalne preparaty słono kosztują
kasia1 07:39, 27 kwi 2021

Haniu, czy wiesz może, czy ta świdośliwa Larmacka daje odrosty? Też mi się podoba, ale boję się walki z odrostami.
Wiolka5_7 08:08, 27 kwi 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Współczuję. Tym bardziej teraz, kiedy zapewne czekałaś na jej kwitnienie.
Odkryłaś przyczynę?

Chorowała ostatnio na moniliozę,więc za pewne to ją zabiło
April 12:33, 27 kwi 2021

Właśnie doczytałam o ussuryjskim
Przykro bardzo. Tak wszyscy się nim zachwycaliśmy.

Za to zdjęcie z amelanchierem mnie natchnęło na nowe nasadzenie. Mam co prawda u siebie w lesie ŚŚ lamarcką ale nie sądziłam, że tak fajnie może wyglądać tuż koło domu. Chyba wyrzucę różę i zamienię na świdośliwę
Zakrecona 15:46, 27 kwi 2021

Haniu współczuję klonika.

Mój strzępiastokory jeszcze śpi, ale trochę mnie pocieszyłaś, że one tak mają
Gruszka_na_w... 20:16, 27 kwi 2021

kasia1 napisał(a)
Haniu, czy wiesz może, czy ta świdośliwa Larmacka daje odrosty? Też mi się podoba, ale boję się walki z odrostami.

Moje egzemplarze tej wielkości

dają takie odrosty

Tego z pierwszego zdjęcia zostawię, aby utworzyć kolejny pień. A tego z drugiego zdjęcia usunę.
Odrosty pojawiają się w obrębie bryły korzeniowej i bez problemu można je wyciąć ręcznym sekatorem. Obie świdośliwy mają usuwane boczne gałązki w dolnych partiach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:19, 27 kwi 2021

Gosiek33 napisał(a)

Ale jak zutylizować chorą roślinę? Palić nie wolo, zresztą już nie mam miejsca na spalanie. Ostanie porażone jeszcze poszły z dymem ale gdyby nowe przybyły co to już nie mam pomysłu. Ciąć na kawałki i w kominku palić? A co z bryła korzeniową mającą w sobie całe zło? I co najważniejsze czym skutecznie czyścić narzędzia ogrodnicze by na ostrzu nie przenieść choroby, myślę, że to naj powszechniejszy sposób zarazy a nie tylko podłoże. Spirytus nie wystarczy a profesjonalne preparaty słono kosztują

Swoją spaliłam w kominku. Sądzę, że dokładne umycie narzędzi, moczenie ich w nadmanganianie potasu i przetarcie spirytusem powinno wystarczyć.
Gruszka_na_w... 20:27, 27 kwi 2021

April napisał(a)
Właśnie doczytałam o ussuryjskim
Przykro bardzo. Tak wszyscy się nim zachwycaliśmy.

Za to zdjęcie z amelanchierem mnie natchnęło na nowe nasadzenie. Mam co prawda u siebie w lesie ŚŚ lamarcką ale nie sądziłam, że tak fajnie może wyglądać tuż koło domu. Chyba wyrzucę różę i zamienię na świdośliwę

One oprócz walorów estetycznych mają walory kulinarne. Owoce są świetne w smaku na surowo, można z nich zrobić nalewki i przetwory.
Zakupiłam dzisiaj cztery sztuki. Dwie już wsadziłam do jednego dołka w okolicach po byłym klonie, a dwie czekają na usunięcie katalp.
Dwuręcznym sekatorem cięłam dzisiaj grube gałęzie katalp i ich przekrój nie wyglądał dobrze. Miały te charakterystyczne dla werticiliozy ciemne naloty. Specjalista pisał, że katalpy potrafią nadbudować na tych chorych zastępcze wiązki.
Gruszka_na_w... 20:28, 27 kwi 2021

Zakrecona napisał(a)
Haniu współczuję klonika.

Mój strzępiastokory jeszcze śpi, ale trochę mnie pocieszyłaś, że one tak mają

Mają, mają. Co roku budzą niepotrzebny niepokój.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies