Haniu, bardzo miłe są Twoje słowa... cieszę się, że tak to postrzegasz, bo o emocje należy dbać to czyni wyróżnienie od Ciebie - w dodatku z TĄ Wiklasią wespół - bardzo szczególnym Wiklasiu, ja już nie klnę. Odwróciłam się od pewnych rzeczy, zwróciłam ku tym kojącym duszę i umysł, to pozwala mi zachować równowagę i spokój. Inaczej byłabym bliska szaleństwa i obłędu. Ciepło pozdrawiam
*** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 ***
*** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 ****
***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 ****
Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
To niby niedługo i wszystkie zrobione..
Ja niby też na emeryturze, ale dalej pracujemy i ciągle zalatana, w ogrodzie z doskoku stale.
A inna sprawa, że jakoś wolniej wszystko mi idzie. Ja bardzo wcześnie się budzę, nawet nie umiem poleżeć włóżku
Ogród wielu osobom daje ukojenie. Nie zawsze da się całkowicie wyeliminować myślenie o tym, co dręczy umysł i emocje, ale mocno można je ograniczyć.
Mnie najbardziej koiło przekopywanie ugorów pobudowlanych. Całe szczęście, że mam już to za sobą. Teraz wreszcie mam w życiu dobry czas. Wiele jeszcze mogę, ale już niewiele muszę. Nie wiem, ile takiego czasu zostało mi dane, więc korzystam.
Bez napięcia mogę omiatać jesienne mgły. Uwielbiam takie klimaty.
I jestem wdzięczna losowi, że na wyciągnięcie ręki mam coś więcej niż beton i asfalt.
Kiedy tak zerkam na ten mój wciąż kolorowy zaokienny listopad, to dochodzę do wniosku, że teraz mam te cudne barwy dzięki takim zwykłym, pospolitym roślinom. Berberysy, mahonie i tawuły japońskie późną jesienią są niezastąpione.
Tawuła japońska Golden Princess
Mahonia zimą czasem się przebarwia. Listki robią się wtedy purpurowe. Nie wszystkie. Niestety. U mnie uzupełnia pustkę pod dereniami. Po wiosennym kwitnieniu mocno ją przycinam.
Pracowałam prawie dwa lata dłużej niż było trzeba. Wystarczy. Czuję się zrealizowana zawodowo. Pora na nowy etap życia. Zasypiam z reguły po północy. Przesypiam osiem godzin. I wreszcie jest to spokojny sen.
To normalne, że wydolność organizmu spada, ale spada również napięcie związane z tym, że coś koniecznie trzeba teraz, natychmiast. Można korzystać z tej możliwości "na niespieszność".
Wczoraj na 99% zakończyłam sezon w ogrodzie. Uporządkowałam rabaty, zebrałam kosiarką liście, dokończyłam kancikowanie. Muszę dokończyć jedynie rozsypywanie dolomitu w warzywniku i na trawniku. Dzisiaj zakupiłam karmę dla ptaków i mogę już czekać na nowy sezon.
Długa prosta w jesiennej mgle.
Na wiosnę znowu muszę odchudzić miskanty przy tarasie.
Chryzantem nie ścinałam, bo wciąż kwitną.
Na brak czasu nie narzekam. Te problemy, z którymi Ty borykasz się teraz, mnie dopadły pod koniec budowy domu, w czasie aktywności zawodowej. Było ciężko, czasem dramatycznie. Trzeba było szybko podejmować trudne decyzje. Na całe szczęście wszystkim zainteresowanym wyszły one na dobre. Czego i Tobie życzę. Sił, zdrowia i olbrzymiej ilości okruszków spokoju. Jesień zapewnia je z pewnością.
Oskalpowany wiąz JH. Mam nadzieję, że uda mu się odbudować koronę.
Podczytałam u Ciebie, że nabrałaś ochoty na nowe rabaty. U mnie już brak miejsca na nowe. Nie ma trawnika do podbierania terenu. Zostały tylko trawiaste ścieżki.
To co? Posiedzimy razem na stopniach ganeczku?
To stąd najczęściej omiatam ogród oddając się w szpony jedynego nałogu (kawa plus dymek).
Zdaje się, że zmierzamy w kierunku obwarowanej twierdzy "Europa". I powiem Ci, że coraz trudniej przychodzi mi wybieganie wyobrażeniami w przyszłość, bo zaczyna mnie to przerastać. O ile mogę sobie wyobrazić zorganizowanie wsparcia dla kilkudziesięciu tysięcy potrzebujących, to ogarnięcie migracji związanej z klimatem i wędrówkę milionów, już nie bardzo. A na to się niestety zanosi.
Tydzień temu Agnieszka Holland udzieliła ciekawego wywiadu w sobotnim wydaniu GW.
Nadchodzą ciężkie czasy.
Moja historyczka w liceum zawsze nam mówiła, że mamy olbrzymie szczęście, bo żyjemy w najdłuższym w historii okresie bez wojen w Europie. Kilkanaście lat później była co prawda wojna w byłej Jugosławii, ale to wydawało się wtedy jakieś dalekie.
A teraz niespokojnie zaczyna się robić tuż, tuż...
Oby znaleziono mądre rozwiązanie.