Grujecznik też niczego sobie. Również lubię duże drzewa a nie mogę sobie na nie pozwolić. Ty choć te graby masz, które małe przecież nie zostaną Aga może poszaleć
Zuza, Hania, Ewa, dzięki za Wasze uwagi o grabach.
Haniu, Twoje to urosły wręcz ekspresowo , bardzo ładne są. Coś mi się tli jakaś myśl o szpalerku, ale jeszcze nie wiem, w którym miejscu
Ewa, pokazałaś piękne drzewa ze swojej wycieczki. Na takie okazy trzeba czekać kilkadziesiąt lat…wielka szkoda. Ten grab bardziej okrągły jest, niż strzelisty, a o to mi chodzi .
Tutaj, na fotce z wycieczki Basi (trzeci wpis od góry) widać bardzo dobrze o co mi się rozchodzi
Czy to może być fastigiata?
Piękne kolory, ogród dojrzały zupełnie. Tych grabów rzeczywiście nie ma co przycinać. Ładnie rosną, nawet ten na najciensszej glebie.
*** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 ***
*** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 ****
***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 ****
Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Skakanie po wysokiej drabinie i przycinanie grabów na wysokości 4-5 m wydaje mi się czynnością zbędną. I niebezpieczną.
Grujecznika kiedyś wsadziłam. Niestety, po zimie się nie obudził. Drugi raz nie ryzykowałam. Graby rosną na przedpłociu. Ich gabaryty nie spowodują kłopotów.
Patent z cięciem róż wart naśladowania, nie wpadłabym na to, by odcinać gałązki po kawałku. Przejmę tę wdzięczną praktykę Brawo za plany startu w Biegu Piastów i konsekwencję w przygotowaniu do niego Ja wciąż jeszcze wykorzystuję rower do budowania kondycji, dopóki nie leży śnieg. Po naszych górach wolę chodzić niż jeździć w nich na nartach. Zbyt daleko mam, by wyskoczyć na jeden dzień, a wypad dłuższy już lepiej zorganizować w wyższych górach z dłuższymi trasami. "Niemowlęcy sen" znam, także potrzebuję do niego porządnego zmęczenia fizycznego i w każdym innym przypadku śpię "tak sobie" targana myślami różnymi o porach równie nieprzewidywalnych
Haniu, piękne te rozchodniki, wstawiłaś świetne stadium ich rozwoju kolorystycznego. Nie mam żadnego i to będzie kolejna zmiana na następny sezon. Spodobało mi się jeszcze bardzo jesienne połączenie derenia i mahonii. A z innych ciekawostek, planowałam berberysy Erecta i Red carpet i co? Odkryłam tę kombinację także u Ciebie w ogrodzie
Rozchodniki są najdłużej w sezonie atrakcyjnymi bylinami. Już w marcu zaczynają wypuszczać zielone "kapustki" liści. Warto je mieć.
Erectę wykorzystałam w zaprzyjaźnionym ogrodzie Natalki. Tworzy 3 metrowy żywopłot oddzielający część wypoczynkową. bardzo dobre tło dla traw. W sezonie neutralnie zielone, a jesienią piękny pomarańczowy akcent. U mnie obok Erecty rośnie Green Carpet. Ten czerwony w sąsiedztwie zielonego w sezonie by mi trochę zgrzytał.
Uwielbiam berberysy, choć mają kolce. Rekompensują to bardzo wczesnym startem wiosną i uroczymi jesiennymi przebarwieniami. Bardzo długo trzymają liście.