Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:37, 05 mar 2022

Anna_I napisał(a)

I jestem Ci bardzo wdzięczna za pomoc i wszelkie sugestie Upodobania roślinne może mamy i inne, ale kocham każdą roślinkę, choć nie wszystkie chciałabym mieć
Doczytałam do wpisu, gdzie piszesz o krzewuszce przy tarasie ja z drugiej strony tarasu też mam krzewuszkę, tyle, że w odm. Variegata.

Haniu wywalczyłam tą rabatę, o której pisałaś, że by się przydała- jak pogoda pozwoli we wtorek zaczynam ją wytyczać

Anna_I napisał(a)

I jestem Ci bardzo wdzięczna za pomoc i wszelkie sugestie Upodobania roślinne może mamy i inne, ale kocham każdą roślinkę, choć nie wszystkie chciałabym mieć
Doczytałam do wpisu, gdzie piszesz o krzewuszce przy tarasie ja z drugiej strony tarasu też mam krzewuszkę, tyle, że w odm. Variegata.

Haniu wywalczyłam tą rabatę, o której pisałaś, że by się przydała- jak pogoda pozwoli we wtorek zaczynam ją wytyczać

Krzewuszki mam naprzeciw tarasu (Purpurea Nana). Kwitną krótko, ale mają urocze listki. Variegatę mam wplecioną w nieformowany żywopłot. A przy samym tarasie jest zwiewnie i kolorowo.

Świetna informacja o tej rabacie wzdłuż płotu na froncie. Można by tam wsadzić piękny szpaler jednolitych drzew.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anna_I 07:20, 06 mar 2022

Masz rację widać tą zwiewność A wracając do krzewuszek to uważam, że są cudowne jak sama ich nazwa wskazuje No i bezproblemowe (przynajmniej, ja nigdy nie miałam z nimi problemów).

Szpaler będzie, ale i hortensje z trawami tam myślałam posadzić.
galgAsia 17:25, 06 mar 2022

Coś Ci pokażę
Ogród

Gruszka_na_w... 20:04, 06 mar 2022

galgAsia napisał(a)
Coś Ci pokażę
Ogród

Porządków wiosennych raczej się nie da robić.
A jak trasy biegowe?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 20:22, 06 mar 2022

galgAsia napisał(a)
Coś Ci pokażę
Ogród

No nie mów, że to z dziś no ej wiosna ma być
Gruszka_na_w... 20:43, 06 mar 2022

Basieksp napisał(a)
No nie mów, że to z dziś no ej wiosna ma być

Galgasia wyjechała w góry. tam, o tej porze roku, to normalny widok.
galgAsia 19:57, 07 mar 2022

Jestem, melduję się Mam nadzieję, że nie wywołałam paniki, bo to Szklarska Poręba , a właściwie Jakuszyce.
Trasy bossskie - śnieg twardy, ubity, zmrożony, przygotowane idealnie. No i ludzi mało, maluteńko , czyli to, co galgasie lubią najbardziej
Omijam szerokim łukiem internet i tv, mam zamiar odpocząć psychicznie i zmęczyć się fizycznie. Póki co, tyłek obity , noga sprawna.
Buziaki
Gruszka_na_w... 20:19, 07 mar 2022

Odpoczywaj i ładuj akumulatorki.
Agatorek 22:05, 07 mar 2022

Fajny zimowy widoczek

Haniu, a u Ciebie obok krzewuszki to jaką masz róże?
Gruszka_na_w... 11:37, 08 mar 2022

Krzewuszki mam naprzeciw tarasu (część tzw. długiej prostej, czyli 40 m rabaty z nieformowanych krzewów, drzew i bylin).
Róża za zdjęcia to LO- wyższa i Eden rose- niższa w towarzystwie powojnika Kermesina.
A obok krzewuszek mam parzydła leśne (zwykłe i Kneiffi), a parę metrów dalej parkową różę historyczną Reine des Violettes.

Tu widać naprzeciw schodków (lewa strona zdjęcia) krzewuszki

Tu troszkę widać tę różę

I parzydła za krzewuszkami (kiedy krzewuszki kończą kwitnienie, to je przycinam)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies