Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:36, 03 mar 2022

antracyt napisał(a)
Ja to bym jednak płakała po stracie części lawendy. Mam 4 krzaczory Grappenhall, to przepiękna wyjątkowo duża odmiana, ale niestety mało popularna. Nie do kupienia stacjonarnie, przynajmniej w mojej okolicy.

U Ciebie Haniu, to już rzeczywiście posprzątane jak na Wielkanoc.

O tej odmianie lawendy nigdy nie słyszałam. To faktycznie musi być jakiś rarytasik.
Sprzątania jeszcze nie było. Zakończyłam jedynie wycinkę. Muszę czekać na odmarznięcie gleby, żeby rozpocząć sprzatanie rabat- spulchniam pazurkami wierzch gliny (przy okazji wprowadzam w głąb resztki liści) i robię kanciki. Porządki kończy wałowanie i wertykulacja trawnika. Po tych pracach ogród jest gotowy do sezonu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:23, 03 mar 2022

Jak nie kamienie to nie wiem co Trochę szkoda Twoje pracy na rozjeżdżanie
Do lawendy dziś nie zajrzałam, ale co się odwlecze...
Zuza, Grappenhall??? Brzmi groźnie
Haniu, kanciki? Już teraz??? Uff, doczytałam, że jeszcze nie
Brzozowadzie... 12:46, 04 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na Wielkanoc sprzątam ciut staranniej.
Wiesz, ten typ, co chętnie byśmy go pozrębkowały, musi teraz żyć w bunkrze ze świadomością, że nienawidzą go rzesze ludzi. Nigdy nikomu nie ufał. Nawet nie ma się komu poskarżyć. I tak skończy: znienawidzony, zgorzkniały i samotny. Szkoda życia na takie życie. Dobro potrzebuje czasem trochę czasu, żeby wygrać ze złem. Ale wygra.

Haniu, tak to w punkt napisałaś, że zacytuję, żeby mocniej wybrzmiało. Ściskam serdecznie.
antracyt 13:28, 04 mar 2022

Haniu, czy Ty swoją różę Elmshorn tniesz jakoś specjalnie mocno? Zastanawiam się nad moją bidulą, czy w ogóle podchodzić do niej z sekatorem, czy może lepiej dać jej spokój w tym roku.
Gruszka_na_w... 14:32, 04 mar 2022

antracyt napisał(a)
Haniu, czy Ty swoją różę Elmshorn tniesz jakoś specjalnie mocno? Zastanawiam się nad moją bidulą, czy w ogóle podchodzić do niej z sekatorem, czy może lepiej dać jej spokój w tym roku.

Moja jest sporym potworem. Wycięłam najstarsze pędy, pozostałe skróciłam na wysokość 1,5 m, przycięłam boczne rozgałęzienia.
Możesz jej nie ciąć. Gdyby nagle zaskoczyła, to możesz zrobić korektę po pierwszym kwitnieniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:38, 04 mar 2022

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Haniu, tak to w punkt napisałaś, że zacytuję, żeby mocniej wybrzmiało. Ściskam serdecznie.

Wszyscy autokraci kończą zwykle tragicznie, Szkoda, że czasem trwa to nazbyt długo i przy okazji z traumami mierzy się tak wiele niewinnych osób. W przypadku takich person mam problem ze swoimi poglądami na temat kary śmierci. Źle się czuję, kiedy odczuwam mordercze skłonności.
Wciąż szukają Brutusa.
sylwia_slomc... 16:49, 04 mar 2022

Ale już porządeczek fiu fiu ja walczę z rabatami, ale przycinka krzewów dopiero przede mną jak nie zdążę to trudno ptaszarnia w ogrodzie zawsze zima generuje koszty, pocieszam się, że w sezonie odpracują tępiąc szkodniki ogrodowe
Martka 18:37, 04 mar 2022

Haniu, podziwiam harmonogram prac, niby niespiesznie - a tyle zrobiłaś, jakoś to "niespiesznie" w ogólnym rozrachunku wychodzi lepiej niż tak z rzuceniem się na pracę Ciekawa jestem, ile istnień ptasich uratowało Twoje dokarmianie, a zapewne wiele. To budujące, kiedy możemy coś zrobić dla równowagi w naturze, którą zazwyczaj bardziej psujemy...

Sylwia, oj tak, ptactwo odwdzięczy się Tak mnie dziś ten widok sikorek - harcujących po krzakach - ukoił, ukoił po prostu.
Gruszka_na_w... 20:44, 04 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale już porządeczek fiu fiu ja walczę z rabatami, ale przycinka krzewów dopiero przede mną jak nie zdążę to trudno ptaszarnia w ogrodzie zawsze zima generuje koszty, pocieszam się, że w sezonie odpracują tępiąc szkodniki ogrodowe
.

Krzewy muszę wyciąć teraz, bo kiedy ruszą byliny, to już mam do nich kiepskie dojście.
Z powodu tego spiętrzenia prac na wiosnę, zaczęłam dzielić je sobie na te, które mogę wykonać jesienią (cięcie róż, wycinka bylin) i te, które mogę wykonać na przedwiośniu (cięcie żywopłotu, drzewek w sadzie, traw i krzewów). Omija mnie napięcie, że pogoda i brak czasu zaburzą te prace. W trakcie sezonu nie ma absorbujących prac. Mogę sobie pozwolić na leżenie odłogiem i omiatanie.
Gruszka_na_w... 20:49, 04 mar 2022

Martka, odnoszę wrażenie, że kosy wychowują w ogrodzie kolejne pokolenie swoich piskląt. Zakładają gniazda i zdarza mi się potem spotkać małe kosowe nieloty. Kosy przepięknie śpiewają. W poprzednich sezonach latem zaglądały do ogrodu ptaki, których nigdy wcześniej nie dane mi było spotkać: piegże, makolągwy, a nawet puszczyk. Co roku są jeże. Bardzo mnie to cieszy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies