Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:08, 12 kwi 2022

galgAsia napisał(a)
Jaka pogoda? U mnie dziś słońce i błękitne niebo Aż się chce iść do ogrodu...
Napisz mi proszę, od której książki mam zacząć tę Arystokratkę Bo nabrałam na nią apetytu

Evzen Bocek debiutował "Dziennikiem kasztelana". Potem rozwinął skrzydła pisząc serię 5 książek o owej arystokratce. Zakupiłam tutaj całą serię.
Rzeczywiście się parska. Humor sytuacyjny jest przedni.

A pogoda dzisiaj jest boska. Latałam między gankiem, tarasem i rabatami. Nie mogłam się zdecydować, czy omiatać, czy też wykorzystać aurę na dokończenie prac porządkowych. Wypośrodkowałam. Doszłam z porządkami do brzóz. Czaję się na kolejne wysiewy w warzywniku.

Pięknie prezentuje się świdośliwa.

Klon ściętolistny

Brzozy się zakotkowały.

Wciąż kwitną derenie jadalne.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 17:40, 12 kwi 2022

Ale że ta śś już kwitnie?!?
A może masz pomysła, dlaczego ta druga moja śś znów ma same liściowe pąki, ani jednego kwiatka... Kupowałam u Konieczki, byle czego raczej mi nie sprzedali...

Omiatania szczerze i bezinteresownie zazdraszczam
Gruszka_na_w... 20:05, 12 kwi 2022

galgAsia napisał(a)
Ale że ta śś już kwitnie?!?
A może masz pomysła, dlaczego ta druga moja śś znów ma same liściowe pąki, ani jednego kwiatka... Kupowałam u Konieczki, byle czego raczej mi nie sprzedali...

Omiatania szczerze i bezinteresownie zazdraszczam

Śś jeszcze nie kwitną, ale mocno nabrzmiały. Moje sadzone rok temu śś mają pąki kwiatowe. Nie mam pojęcia, czemu te Twoje takie wybredne. Może susza ma na to wpływ? To jedyny sensowny pomysł jaki mi przychodzi do głowy.

Omiatania wiele nie było. Tylko w przerwach na oddanie się w szpony nałogu. Spieszyłam się z porządkami, bo końcówka tygodnia znowu ma być nieprzyjemna.
Wystarczyły dwa dni ciepła ze słońcem i wszystko ruszyło z kopyta.
Wczoraj oglądałam zdjęcia Twoich pomidorów. Siałyśmy w tym samym terminie, a moje jakieś były skromniejsze. Niewiele było słonecznych dni od momentu, kiedy wykiełkowały. Dzisiaj już przypominają Twoje.

Nawet trawnik mocniej pozieleniał.

Najbardziej zaawansowane w rozwoju są jagody kamczackie (odmładzałam je w tym roku)

i czarne porzeczki.

Gwiazdą ogrodu w tych dniach jest jednak magnolia gwiaździsta. Ma trochę pod górkę, bo noce są z przymrozkami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:24, 12 kwi 2022

Agatorek napisał(a)

Też tak robię. Podlewam świeżo po posadzeniu, kilka razy. A później rośliny sobie same radzą. To chyba duża „zasługa” gleby, że jest z tych mokrzejszych .
Roślin wokół oczek przed domem i na rabatach wokół nie podlewałam już bardzo długo. Czasami coś im skapło, przy okazji podlewania innych rabat .

Wiosna u Ciebie śliczna. Nie ma „łysych” plam na rabatach, jak już dziewczyny zauważyły . To muszę u siebie poprawić .

Krzewy zgęstniały, drzewka podrosły, sporo nasadziłam tujowych i cisowych kulek, jest trochę kosodrzewin, cisowych wykrzykników i kilka drzewek iglastych. I rzeczywiście nie ma wrażenia, że ogród jest łysy.
Zdecydowanie wolę glinę niż uzdatnianie piaszczystej gleby, choć ta druga jest łatwiejsza w bieżącej pielęgnacji. Na glinę psioczę tylko wtedy, kiedy rzucają się chwasty, a jednocześnie jest susza. Trudno wtedy w glinę wbić jakiekolwiek narzędzie.

Muszę sprawdzić, czy korzenie roślin przytrzymają mi już ziemię na tej podwyższonej rabacie. Marzy mi się ściągnięcie tego łupka, bo pod nim grasują mrówki. Zżarły mi chyba korzenie dwóch pierisów, bo te nagle zaczęły zasychać.

Gruszka_na_w... 20:25, 12 kwi 2022

Milka napisał(a)

Agnieszka, jak po kwitnieniu będziesz ciąć runiankę, zagęści się, ja moje tnę.

Nigdy swojej nie cięłam. Może dlatego ma takie długie pędy. Zrobię w tym roku eksperyment i na kawałku ją zetnę.
Gruszka_na_w... 20:33, 12 kwi 2022

paniprzyroda napisał(a)
Twój wątek można czytać jak poradnik ogrodniczy i do tego szczypta mądrości życiowych i rozsądku. Jak dobrze, że regularnie tu piszesz Buziaki zostawiam.

Dziękuję za miłe słowa.
Wyczytałam, że od lipca odzyskasz wolność. Mnie ta odzyskana wolność bardzo wzmocniła.

Wiosenne kwiatki dla Ciebie.

Zawilce gajowe wsadzałam w dwóch miejscach, a teraz mam w kilkunastu. Co dziwne, oddalonych od siebie o kilkanaście metrów, czasem więcej.

Napia 22:38, 12 kwi 2022

W takim razie runiankę lekko przytnę. Albo ruszy z kopyta, albo już po niej. Trudno
Jaka piękna pogoda, widoczna szczególnie na szerokich planach ogrodu. Niech trwa jak najdłużej i
Judith 23:00, 12 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trzeba było zajrzeć! Zapraszam przy okazji następnej bytności w okolicy.

Od wczoraj pogoda jest idealna na dziubanie w ogrodzie. Cieszę się, że omiotłam wcześniej wnętrza i mogę bezkarnie cieszyć się wiosną.

Kolejny raz chyba w wakacje .
Zdecydowanie wiosna u Ciebie bardzo zaawansowana . Moje szafirki dopiero dziubaski przy ziemi pokazują, a mahonia w ciasnych pąkach.
Dominika11 07:49, 13 kwi 2022

ale piknie wiosennie
Magara 00:22, 14 kwi 2022

Super pogoda u Ciebie i wiosna takoż Mogłoby tak już zostać
Zaskoczyłaś mnie Arystokratką x 5, myślałam, że jest x 4, czyli mam braki
Zawilce miałam a nie mam Nie pamiętam jakie kupowałam, sprawdzić się nie da bo nie pamiętamy hasła