Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Agatorek 23:02, 07 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
w ogrodzie ozdobnym podlewam tylko świeżo posadzone rośliny, a i to krótko. Bardzo żarłoczne rośliny typu hortensje, róże podlewam w/w gnojóweczką.
Nie mam automatycznego nawadniania, a woda ze studni służy roślinom w warzywniku. Zbyt jest cenna, aby polewać całą resztę.

Też tak robię. Podlewam świeżo po posadzeniu, kilka razy. A później rośliny sobie same radzą. To chyba duża „zasługa” gleby, że jest z tych mokrzejszych .
Roślin wokół oczek przed domem i na rabatach wokół nie podlewałam już bardzo długo. Czasami coś im skapło, przy okazji podlewania innych rabat .

Wiosna u Ciebie śliczna. Nie ma „łysych” plam na rabatach, jak już dziewczyny zauważyły . To muszę u siebie poprawić .
Milka 07:46, 08 kwi 2022

Napia napisał(a)
Ufff... nadrobiłam
Śliwy szkoda, ale czytam, że jest już nowa, posadzona tuż obok. To dobrze. Zaciekawiła mnie zawartość worka, w którym się zaplątały korzenie śliwy.
I na koniec dodam, że moja runianka tak nie wygląda, nic a nic. Myślałam, że taka jej natura, ale u Ciebie widzę runinkowy busz a siebie nędzne kikutki

Agnieszka, jak po kwitnieniu będziesz ciąć runiankę, zagęści się, ja moje tnę.
sarenka 08:06, 08 kwi 2022

Milka napisał(a)

Agnieszka, jak po kwitnieniu będziesz ciąć runiankę, zagęści się, ja moje tnę.
a jak się ją przycina? Dużo?
paniprzyroda 08:41, 10 kwi 2022

Twój wątek można czytać jak poradnik ogrodniczy i do tego szczypta mądrości życiowych i rozsądku. Jak dobrze, że regularnie tu piszesz Buziaki zostawiam.
KasiaBawaria 10:07, 11 kwi 2022

Pisszecie o runiance. Moja ma rozne fazy i czasem rosnie ladnie a dwa razy juz grzyba dostala. Podloze gliniaste ale wzbogacone dobra ziemia. U mnie nie jest ona latwa roslina.
LIDKA 17:15, 11 kwi 2022

Myślalam posadzić runianke na rodkowej bo tam mam cień. Ale po opiniach tu tak różnych stalam nad sadzonkami w markecie 15 min i nadal myślę.
galgAsia 14:10, 12 kwi 2022

Jaka pogoda? U mnie dziś słońce i błękitne niebo Aż się chce iść do ogrodu...
Napisz mi proszę, od której książki mam zacząć tę Arystokratkę Bo nabrałam na nią apetytu
Judith 15:19, 12 kwi 2022

Haniu, byłam wczoraj niedaleko Ciebie . Pogoda była piękna, słoneczna, w przeciwieństwie do pogodny u mnie - dzieć raportował o gradzie!
Gruszka_na_w... 16:50, 12 kwi 2022

LIDKA napisał(a)
Myślalam posadzić runianke na rodkowej bo tam mam cień. Ale po opiniach tu tak różnych stalam nad sadzonkami w markecie 15 min i nadal myślę.

Dzisiaj runianka mnie bardzo zaskoczyła. Siedziałam sobie na stopniach ganku i omiatałam przestrzeń. Cudowna cisze "zakłócał" mi tylko świergot ptaków i niesamowite bzyczenie w okolicach runianki. Takich tabunów pszczół nie spodziewałam się przy niej spotkać. Ucztowały aż miło.
Poeksperymentuj.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:56, 12 kwi 2022

Judith napisał(a)
Haniu, byłam wczoraj niedaleko Ciebie . Pogoda była piękna, słoneczna, w przeciwieństwie do pogodny u mnie - dzieć raportował o gradzie!

Trzeba było zajrzeć! Zapraszam przy okazji następnej bytności w okolicy.

Od wczoraj pogoda jest idealna na dziubanie w ogrodzie. Cieszę się, że omiotłam wcześniej wnętrza i mogę bezkarnie cieszyć się wiosną.

Mahonie tuż, tuż. Pszczoły będą miały kolejny pożytek.

Teraz zajadają się gęsiówką macedońską.

Niedorozwinięte szafirki też je pociągają.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies