Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:46, 20 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Ja wszystko zostawiam na wiosnę. Tylko siejące się ścinam profilaktycznie. Ale może coś zmienię i przerzucę na jesień... Ale nie róże. Jakoś nie mam przekonania

Dlaczego?
Może zdjęcia Cię przekonają? Od sześciu lat cięte jesienią.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:50, 20 kwi 2022

Milka napisał(a)

Ja juz od dawna tnę byliny jesienią. Róże, długie baty też, a mimo to...
Zawsze coś wyskoczy, zimno okrutnie i deszcz, na ten się cieszę, ale ciągle brak czasu aby dogonić, co trzeba.
Zostały mi 3 róże, giganty do cięcia z drabiny. Ciekawe, jak nie zetnę, co będzie?

Pacholę mnie przeszkoliło, że nie ma złej aury. jest tylko źle dobrany strój. Skompletowałam sobie odzież roboczą na wszelkie okoliczności. I nie przeszkadza mi, ze czasem wyglądam jak łazęga. Trudnością bywa namokła glina. Wtedy muszę odpuścić ogrodowe prace.
Cięć z drabiny bardzo nie lubię, a różane kolce wzbudzają u mnie niepokój. Nie zazdroszczę!
Uważaj na siebie Irenko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:55, 20 kwi 2022

Martka napisał(a)
Hanusina wiosno, witaj! Zieleń i kolor przepoczwarzyły się tu w stadium normalności, ale nadal zachowują silny potencjał radościotwórczy! Daleko mi do takich widoczków, wciskam cierpliwość - opcja niedostępna. Cóż robić? To siedzę i przyglądam się magnolii, peoniom, sterczącym czosnkom i kwitnącym krzewom u Ciebie Wiosna na raty
Moje Rozanne także wyskoczyły z ziemi jak gdyby nigdy nic, a przez jakiś czas już myślałam, że nie ujawnią się nigdy więcej Pozdrawiam, Haniu!

Siedzimy sobie często z emem na stopniach ganku i wyczekujemy listków na drzewach. Ptaszki tak cudownie świergolą. Czuć tę wiosnę, ale to jeszcze nie to.
Wyczekuję teraz moich dwóch epimediów. Tydzień temu byłam niemal pewna, że zaginęły w niebycie, ale Antracytowa Zuzanna dała mi promyczek nadziei.
Odpozdrawiam gorąco. I oby ta wiosna rozsiadła się w naszych ogrodach na dobre.
Gruszka_na_w... 21:01, 20 kwi 2022

Napia napisał(a)

Muszę to zapisać w kalendarzu, bo jeśli nie przeniosę części prac na jesień, to nigdy się nie wyrobię A tak to chociaż jest jakaś szansa

Piękna wiosna!

Haniu, czy masz jakiś specjalny sposób na szafirki, że one tworzą takie ładne kępy? U mnie się rozłażą i chociaż co roku staram się je zebrać, to i tak wędrują po rabacie

Szafirki traktuję po macoszemu. Zauważyłam, że dobrze im robi przedwiosenne ścięcie liści. Drugi raz robię to w połowie lata. Cebulki wsadzałam na brzegu rabat. Po kilku latach wymagają już chyba przerzedzenia, bo kwiatki są drobniejsze niż kiedyś. Wydaje mi się, że można je, podobnie jak przebiśniegi, dzielić pod koniec kwitnienia i wtykać w nowe miejsca. Takimi 3-4 cm kępkami. Szybko się mnożą.
Agatorek 21:20, 20 kwi 2022

Jejju, ależ miałam zaległości u Ciebie, a tu tak kolorowo .
Nie wiem, jak Lucy, ale mnie przekonałaś tymi zdjęciami do jesiennego cięcia róż
Wiolka5_7 21:23, 20 kwi 2022

Haniu melduję, że moje ogolone na łyso kukliki mają pączki, więc ich nie załatwiłam

Babcine szafirki dzieliłam po przekwitnieniu z sukcesem

Wiosna już pięknie zaawansowana u Ciebie
Moje przycięte derenie to w maju chyba rusza,bo śpią jak zaklęte
tulucy 21:44, 20 kwi 2022

Róże świetnie to znoszą... Ale ta aura taka przygnębiająca wtedy. Nic mi się nie chce jesienią robić. Zimno i ciemno

Mój niezbędny element odzieży roboczej na wiosnę to długi sweter, zakrywający 4 litery. Nawet jak mi koszulka wylezie ze spodni, to on osłania mi nerki i korzonki oczywiście na niego mam jakieś kamizelki itp. plus stare czapki dzieci
Gruszka_na_w... 21:56, 20 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Róże świetnie to znoszą... Ale ta aura taka przygnębiająca wtedy. Nic mi się nie chce jesienią robić. Zimno i ciemno

Mój niezbędny element odzieży roboczej na wiosnę to długi sweter, zakrywający 4 litery. Nawet jak mi koszulka wylezie ze spodni, to on osłania mi nerki i korzonki oczywiście na niego mam jakieś kamizelki itp. plus stare czapki dzieci

Cięcie róż zaczynam w II połowie października. Nocy polarnej jeszcze wtedy nie ma.
Zamiast swetra wybieram starą polarową kurtkę po pacholętach, ich stare dresowe spodnie. Czapki wdziewam różne w zależności od temperatury. Ale efekt wizualny chyba uzyskujemy podobny. Często ubieram jeszcze gogle, bo kilka razy uszkodziłam sobie rogówkę.
Gruszka_na_w... 21:59, 20 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu melduję, że moje ogolone na łyso kukliki mają pączki, więc ich nie załatwiłam

Babcine szafirki dzieliłam po przekwitnieniu z sukcesem

Wiosna już pięknie zaawansowana u Ciebie
Moje przycięte derenie to w maju chyba rusza,bo śpią jak zaklęte

Moje kukliki mają utrudniony start ze względu na opady materiału organicznego z karmnika. Przywaliło je kilkucentymetrową warstwą. Cieszę się, że Twoje poczuły wiosnę.
Te białolistne derenie startują trochę później. Twoje ruszą z pewnością.
Gruszka_na_w... 22:02, 20 kwi 2022

Agatorek napisał(a)
Jejju, ależ miałam zaległości u Ciebie, a tu tak kolorowo .
Nie wiem, jak Lucy, ale mnie przekonałaś tymi zdjęciami do jesiennego cięcia róż

Aguś, za trzy lata będziesz miała tyle cięcia, że sama z siebie osiągniesz wyżyny pragmatyzmu ogrodowego. Wycinam wszystko na bieżąco.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies