Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 22:15, 08 maj 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niemożliwe.
W końcówce lat 70 osiągnęłam pełnoletność.

Możliwe, możliwe .

EDIT: tez dumałam nad sklepem na P. i nic nie wymyśliłam .
LIDKA 22:26, 08 maj 2022

No dziewczyny
Sklep na P to Pepc....o
Judith 22:26, 08 maj 2022

Nie znam sklepu na P. Każdy zdobi jak uważa, byle było to w zgodzie z jego rzeczywistymi upodobaniami, a nie ślepym naśladownictwem.
W głowie zapisała mi się wypowiedź jakiegoś architekta wnętrz, który powiedział, że najgorsze, co mu się może trafić, to wejście do wnętrz, w których z góry można określić rok ich meblowania/dekorowania. Była moda i minęła, a nie wszystkie modowe trendy ładnie się starzeją.
Jest w Brnie taki dom-willa Tugendhatów, zbudowany w 1930 roku. Wciąż jest nowoczesny. Funkcjonalny do bólu, a jednocześnie piękny. Ponadczasowy.

Swoje pierwsze mieszkanie meblowałam na wyczucie. Wyszło całkiem niezłe. Drugie - patrząc na ówczesne trendy. W efekcie zostałam z koszmarem w kolorze wenge. Zaraz potem nastał czas mojego intensywnego rozwoju „dizajnerskiego” wiec na szczęście z wenge długo sie nie męczyłam . Jednak zamiast zmienic meble zamieniłam mieszkanie na dom . A tu znów postawiłam na wyczucie. W efekcie od czasu ostatniej przeprowadzki zmieniły sie tylko krzesła . Reszta wciąż mi sie podoba .
Gruszka_na_w... 22:30, 08 maj 2022

Fotele 366 stały przy ławie w rodzinnym domu. Zakończyły żywot na ROD-owskiej działce taty.
Kredens na nóżkach z nadstawką wylądował w piwnicy. Ostatnio pacholę ze swoją kobietą wtargali go z powrotem na salony. Ale już bez nadstawki.

Podpatruję na bieżąco zabiegi wnętrzarskie Natalki. I to ona mnie zaskoczyła wprowadzaniem do wnętrz tych dawnych kwiatów doniczkowych. Pierwszym wrażeniem był szok i niedowierzanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:32, 08 maj 2022

LIDKA napisał(a)
No dziewczyny
Sklep na P to Pepc....o

Nigdy w nim nie byłam, choć jest u nas. Kojarzył mi się z odzieżą dla dzieci.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:33, 08 maj 2022

Judith napisał(a)

Swoje pierwsze mieszkanie meblowałam na wyczucie. Wyszło całkiem niezłe. Drugie - patrząc na ówczesne trendy. W efekcie zostałam z koszmarem w kolorze wenge. Zaraz potem nastał czas mojego intensywnego rozwoju „dizajnerskiego” wiec na szczęście z wenge długo sie nie męczyłam . Jednak zamiast zmienic meble zamieniłam mieszkanie na dom . A tu znów postawiłam na wyczucie. W efekcie od czasu ostatniej przeprowadzki zmieniły sie tylko krzesła . Reszta wciąż mi sie podoba .

Własne wyczucie to podstawa sukcesu. Po co ubierać cudze buty, skoro można mieć własne.
Judith 22:39, 08 maj 2022

Nigdy w nim nie byłam, choć jest u nas. Kojarzył mi się z odzieżą dla dzieci.

Ja w P. kupowałam tanie portki dresowe dla dziecia oraz takież gatki .
A! I drewnianą szafeczkę na klucze!
Pszczelarnia 22:41, 08 maj 2022

Lubię kryształy ale wymagają witryn podświetlanych i starannego mycia w ultramarynie. Zachwycają mnie te żęte freski. W Szczytnej jest sklep przy hucie a w nim jest szlifierz - ekspedient. Zawsze warto tam wpadać po drodze.

Wiosnę winnam u Ciebie dooglądać jeszcze.

Martka 09:16, 09 maj 2022

Minimalizm to cudowna oszczędność czasu, każdy zbędny przedmiot bez oznak funkcjonalności to krótsze życie, tak zawsze mawiam PRL to były czasy, do jakich powrót myślą wywołuje we mnie dreszcz. Dało się żyć i być szczęśliwym, ale ilu rzeczy się nie dało... Dlatego nie potrafię zachwycić się fotelem 366 i powiedzieć "cudowny", bo mam złe skojarzenia, zbyt determinujące postrzeganie przedmiotu, który sam w sobie należy do czołówki designu.
tulucy 13:47, 09 maj 2022

LIDKA napisał(a)
No dziewczyny
Sklep na P to Pepc....o

Ha! Zgadlam!