Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kokesz 16:18, 10 maj 2022

Swoich tulipanów też już nie wykopuję, brak mi i czasu i siły.
Sadzę jedynie w płaskich donicach po chryzantemach i jak mi coś nie pasuje kolorem to myk, wysadzam całą doniczkę i przenoszę w nowe miejsce.
Podziwiam Anię Goranne, za piękne nasadzenia tulipanowe a jeszcze bardziej za wykopywanie, oznaczanie niteczkami i ponowne sadzenie jesienią takich ilości cebul. Ja już odpuściłam
Gruszka_na_w... 16:42, 10 maj 2022

Kokesz napisał(a)
Swoich tulipanów też już nie wykopuję, brak mi i czasu i siły.
Sadzę jedynie w płaskich donicach po chryzantemach i jak mi coś nie pasuje kolorem to myk, wysadzam całą doniczkę i przenoszę w nowe miejsce.
Podziwiam Anię Goranne, za piękne nasadzenia tulipanowe a jeszcze bardziej za wykopywanie, oznaczanie niteczkami i ponowne sadzenie jesienią takich ilości cebul. Ja już odpuściłam

Niteczkami? Niesamowite. To tez ją podziwiam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 19:43, 10 maj 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jakie bujne widoki! Haniu, nie widać też kompostownika, zamaskowany idealnie. Ty usuwasz szczypiorki, a ja posadziłam w zachwytach i czekam na dwie setki główek, tymczasem ... niedawno u Irenki przeczytałam, że one takie dokuczliwe... i teraz Ty z nimi walczysz, hmmmm..... czuję, że trzeba jakoś zapobiec zbliżającej się katastrofie? czy one się wysiewają, czy tylko mnożą poprzez cebulki? Tak, najbliższe dni i 25-26 stopni to nie są dobre wieści dla tulipanów. Za to czosnki gotują się do wejścia na scenę.
Judith 20:10, 10 maj 2022

Tez mi sie wydawało, ze narzekanie na rozsiewanie sie czosnkow jest dziwne i niezrozumiałe. Do czasu, aż mi wylazły całe połacie szczypiorków na rabatach .
Gruszka_na_w... 21:04, 10 maj 2022

Martka napisał(a)

Ty usuwasz szczypiorki, a ja posadziłam w zachwytach i czekam na dwie setki główek, tymczasem ... niedawno u Irenki przeczytałam, że one takie dokuczliwe... i teraz Ty z nimi walczysz, hmmmm..... czuję, że trzeba jakoś zapobiec zbliżającej się katastrofie? czy one się wysiewają, czy tylko mnożą poprzez cebulki?

Wszystkie czosnki mnożą się przez cebulki przybyszowe. Ten główkowaty produkuje je w nieprawdopodobnej ilości. Nawet 2 mm cebulka wytwarza szczypiorek. Trzeba bardzo pilnować, aby nie wyrzucić tego drobiazgu na kompost, bo w krótkim czasie ma się kolejna kolekcję w nowym, przypadkowym miejscu. U siebie wsadzałam 50 sztuk. Po trzech latach zrobiły się z tego tysiące i bardzo trudno je wyciągnąć, bo siedzą w ziemi na różnej wysokości. Wchodzą w korzenie innych bylin. Główki mają piękne, ale nie wiem, czy warte ryzyka inwazji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:20, 10 maj 2022

Judith napisał(a)
Tez mi sie wydawało, ze narzekanie na rozsiewanie sie czosnkow jest dziwne i niezrozumiałe. Do czasu, aż mi wylazły całe połacie szczypiorków na rabatach .

Lepsze są te większe czosnki. One też bardzo się mnożą, ale łatwiej je wykopać. Najlepiej to robić co 2-3 lata. W miejscu, gdzie posadziłam 5 główek, po 4 latach wykopałam całą doniczkę C2 cebulek. Podsuszyłam i jesienią wsadziłam w kolejne miejsca. Znów muszę to powtórzyć, bo sporo kępek wyprodukowało same liście.
Martka 21:29, 10 maj 2022

Dziękuję, Haniu. W takim razie wykopię moje po kwitnieniu, przesieję ziemię i umieszczę w donicach, a donice zadołuję, może to jest jakaś myśl? A to dopiero pułapka...
Rojodziejowa 21:43, 10 maj 2022

Dobrze, że czytam w takim razie o tych główkowatych. Czyżby tym razem moje zapominalstwo cebulowe zadziałało dla odmiany na moją korzyść?
Gruszka_na_w... 21:58, 10 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Dobrze, że czytam w takim razie o tych główkowatych. Czyżby tym razem moje zapominalstwo cebulowe zadziałało dla odmiany na moją korzyść?

A co? Zapomniałaś je wsadzić?
Wiolka5_7 22:01, 10 maj 2022

Dziewczyny pisały, że te główkowate są takie inwazyjne to wsadziłam do doniczek i mam problem z głowy

Właśnie jestem obrażona na moje czosnki te większe,bo dużo jest teraz liści a mało pąków. Planuję je wykopać i posadzić jesienią