Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Wiolka5_7 22:02, 10 maj 2022

Martka napisał(a)
Dziękuję, Haniu. W takim razie wykopię moje po kwitnieniu, przesieję ziemię i umieszczę w donicach, a donice zadołuję, może to jest jakaś myśl? A to dopiero pułapka...

Ja wsadziłam je w doniczki i dopiero do ziemi... I po kłopocie
Judith 22:08, 10 maj 2022

Moje szczypiorkowe pole nie jest przy glowkowatych, ale przy pozostałych... To może to nie czosnki?
Gruszka_na_w... 22:14, 10 maj 2022

Martka napisał(a)
Dziękuję, Haniu. W takim razie wykopię moje po kwitnieniu, przesieję ziemię i umieszczę w donicach, a donice zadołuję, może to jest jakaś myśl? A to dopiero pułapka...

To dobra myśl. Szukaj doniczek z mikroskopijnymi otworami na dole. Niektóre z tych cebulek siedzą 0,5 cm pod ziemią, a inne 15-20 cm.
Szkoda, że są takie nieprzewidywalne. Ładne punkciki tworzą.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:17, 10 maj 2022

Judith napisał(a)
Moje szczypiorkowe pole nie jest przy glowkowatych, ale przy pozostałych... To może to nie czosnki?

Szczypiorkowe listki ma u mnie tylko czosnek główkowaty. Pozostałe mają liście wielkości tulipanowych.
Może wysiał Ci się szczypior wieloletni? Jego szczypiorki są ciut niższe i kwitną na początku czerwca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rojodziejowa 22:32, 10 maj 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A co? Zapomniałaś je wsadzić?

Tak
Rojodziejowa 22:34, 10 maj 2022

To dobra myśl. Szukaj doniczek z mikroskopijnymi otworami na dole. Niektóre z tych cebulek siedzą 0,5 cm pod ziemią, a inne 15-20 cm.
Szkoda, że są takie nieprzewidywalne. Ładne punkciki tworzą.

Efekt świetny. Jakieś zastępstwo?
tulucy 23:33, 10 maj 2022

W moim bałaganie mogą się rozłazić do woli. Większe czosnki też niektóre mają szczypiorek na początku, ale to z samosiewu.
Magara 00:34, 11 maj 2022

Haniu, czytam, oglądam i nie wierzę
1. takie kwitnące rodki już????
2. na jeżówki odmianowe też się obraziłam, więcej nie kupię na pewno, mam kilka z czasów zakupów bez planu i nie będę płakać jak się w tym roku nie pojawią - te zwykłe są najlepsze
3. czy ta ławka jest wygodna?
4. czosnki główkowate - strasznie mi się podobają - w miejscu gdzie posadziłam 50 sztuk widzę kilka i nie wiem teraz czy się cieszyć czy martwić

P.S. Haniu, potrzebuję porady szafirkowo-przesadzeniowej
Monia81 06:40, 11 maj 2022

Czytam o tych czosnkach i kurczaki jesienią wsadziłam 20 sztuk, jakoś umknęła mi informacja o ich inwazyjności...no to muszę je jakoś przesadzić do doniczek, a już się cieszyłam, że te nie muszę w doniczki kłaść, tak jak z resztą czosnków robię... a tu zonk
Roocika 07:50, 11 maj 2022

Wszystkie czosnki mnożą się przez cebulki przybyszowe. Ten główkowaty produkuje je w nieprawdopodobnej ilości. Nawet 2 mm cebulka wytwarza szczypiorek. Trzeba bardzo pilnować, aby nie wyrzucić tego drobiazgu na kompost, bo w krótkim czasie ma się kolejna kolekcję w nowym, przypadkowym miejscu. U siebie wsadzałam 50 sztuk. Po trzech latach zrobiły się z tego tysiące i bardzo trudno je wyciągnąć, bo siedzą w ziemi na różnej wysokości. Wchodzą w korzenie innych bylin. Główki mają piękne, ale nie wiem, czy warte ryzyka inwazji.

A ja miałam sadzić na frontowej, to może pozostanę przy zwykłych