Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:41, 11 maj 2022

Monia81 napisał(a)
Czytam o tych czosnkach i kurczaki jesienią wsadziłam 20 sztuk, jakoś umknęła mi informacja o ich inwazyjności...no to muszę je jakoś przesadzić do doniczek, a już się cieszyłam, że te nie muszę w doniczki kłaść, tak jak z resztą czosnków robię... a tu zonk

W ogrodzie wiecznie coś nowego. Stagnacja nam nie grozi.
Kilka dni temu cieszyłam się, że kończę drugą rundę pielenia i dłuższy czas nie będę musiała tego robić. No i okazało się, że trzeba wyłamać "świeczki kosodrzewinom".

Wyłamałam i dwie godziny zeszło.

Piwonie i amsonia podrosły- trzeba wsadzić podpory.

Gnojówka pokrzywowo- mniszkowa nabrała mocy. Podlałam pory, selery, jarmuż, czosnek jadalny, bób i cebulę oraz truskawki w części warzywnej. A potem hortensje, rodki i miskanty. Trzy godziny biegania z konewką.

Przy okazji zauważyłam, że wsadzone do ziemi patyczki Perovskiej wypuściły listki. Pierwszy raz mi się tak udało.

Dobrze, że podczas tego podlewania mogłam się nawdychać zapachu kwitnącej kaliny angielskiej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 22:43, 11 maj 2022

Ja zostawiam suche kwiatostanu, bo te kule są dekoracyjne bardzo. No a z nich wiadomo, sypią się te nasionka i sypią.... I sieją się, sieją.

Z tych większych czosnków z siewu zakwitły mi pierwszy raz w ubiegłym roku, po kilku latach dopiero.
Gruszka_na_w... 22:45, 11 maj 2022

Roocika napisał(a)

A ja miałam sadzić na frontowej, to może pozostanę przy zwykłych

Jakiekolwiek posadzisz, to po pewnym czasie trzeba będzie wyciągać cebulki. Nie wiem, może Gladiatory przyrastają skromniej, ale ta cena- 12 zł za cebulkę.

U mnie w słońcu kwitną już te średnie,

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:50, 11 maj 2022

tulucy napisał(a)
Ja zostawiam suche kwiatostanu, bo te kule są dekoracyjne bardzo. No a z nich wiadomo, sypią się te nasionka i sypią.... I sieją się, sieją.

Z tych większych czosnków z siewu zakwitły mi pierwszy raz w ubiegłym roku, po kilku latach dopiero.

Staram się robić w ogrodzie wycinki na bieżąco. Już mi się nie chce walczyć ze srylionami najróżniejszych siewek. Rabaty i tak są wypełnione na maksa.
Gruszka_na_w... 22:54, 11 maj 2022

Gosiek33 napisał(a)
nie wiem czy nauczona Twoim doświadczeniem i moich nie przetrzepię?

Ach te kanciki to miód na moją duszę

Kanciki po koszeniu trawy z lekka tracą na urodzie, bo nie chce mi się osobno przycinać "Wąsów" i jadę jednym kołem kosiarki po rabacie.

Trzepać je trzeba koniecznie, bo większość tego szczypioru i tak nie zakwitnie.
Judith 22:54, 11 maj 2022

tulucy napisał(a)

U mnie podobnie . Suche czosnki usuwam dopiero, gdy zaczynaja sie pokładać - jesienią. Zawsze tak robiłam, ale w tym roku pierwszy taz mam sczypiorkowe pola .
Gruszka_na_w... 23:06, 11 maj 2022

ryska napisał(a)
Gorąca Zośka będzie w tym roku
Wyeliminuje tulipany ale oszczędzi pomidory.
I ja tak wolę.

Ja też!
Dzisiaj była kolejna wycinka cebulowych. W cienistych miejscach jeszcze cieszą.

Lada moment zaczną byliny. Rdest już ma kłoski w gotowości.

Rosa rugosa tuż tuż.

A przy okazji oglądania odmianowych kuklików naszła mnie myśl, że między nimi, a tymi zwykłymi jest podobna sytuacja jak między ciemiernikami Niger i orientalnymi.
Kwiatki tych szlachetniejszych odmian, choć może piękniejsze, to nie chcą się prezentować ku górze, ale zwisają w dół. Ciężko im zrobić zdjęcie.

Rano na 5 wysianych rządkach był jeden ogórek. Pod wieczór już wszystkie rzędy były wypełnione.
Gruszka_na_w... 23:07, 11 maj 2022

Judith napisał(a)

U mnie podobnie . Suche czosnki usuwam dopiero, gdy zaczynaja sie pokładać - jesienią. Zawsze tak robiłam, ale w tym roku pierwszy taz mam sczypiorkowe pola .

No to znalazłaś rozwiązanie zagadki, skąd ten szczypior. Z kilkuletnich nasion.
Gruszka_na_w... 23:08, 11 maj 2022

Dorii napisał(a)
Mam główkowate od kilku lat i jakoś ich nie przybywa specjalnie a bym chciała.

Będziesz robiła za ewenement ogrodowy.
Gruszka_na_w... 23:19, 11 maj 2022

Anda napisał(a)
Mam inwazje czosnków glowkowatych. Już je przetrzebiła,, a i tak robią straszny bałagan na rabacie i kładą się na inne rośliny.

Haniu, w ogrodzie bujność zagościła. Pięknie i parkowo u Ciebie

Cieszę się z tej "parkowości". Wiek niestety niesie sporo ograniczeń. Wysokie temperatury w sezonie czasem wykluczają możliwość ogrodowych działań. A drzewa i krzewy wiele potrafią wybaczyć. Odwdzięczają się kwitnieniem w zakamarkach ogrodu.
Kalina hordowina i Palibiny.

Bylin i traw jest akuratnie na moje możliwości wysiłkowe.

Obiecałam sobie, że sukcesywnie będę te czosnki minimalizować. Całkowicie pewnie ich nie usunę, ale może się uda choć częściowo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies