Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

an_tre 21:00, 01 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I takie tam ostatnie ciepłe powidoki

te ostatnie widoki są najcenniejsze
Haniu ale dziś wykonałaś ogrom pracy, pełny szacun
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
AgataP 21:07, 01 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I takie tam ostatnie ciepłe powidoki

Gruszeczko co to za miskant z tyłu? piękny jest.
W ogóle masz pięknie w ogrodzie, w każdym zakątku kolorowo.
Śliczna jesień u Ciebie.
Gruszka_na_w... 21:29, 01 paź 2016

Agatko, to grupa gracilismusów sadzonych w zeszłym roku. Zdjęcie z X 2015 Rosną na rondzie (między skrzynkami białą i żółtą) Wiosną trochę zdeformowałam tę rabatę.

Aniu, mam nadzieję, że warzywnik się odwdzięczy udanym plonowaniem.

Gosiek, w doniczce może już mieć za mało pokarmu.
Wysokie marcinki są świetną zapchajdziurą.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:48, 02 paź 2016

Wczorajsze prace kończyłam o zmierzchu, więc dzisiaj zaległa fotorelacja

Dzisiaj pochmurno, ale jeszcze nie zimno. Tamaryszek zaczyna się przebarwiać. Zakwitły wrzoścce

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:22, 02 paź 2016

Ładnie przebarwia się mahonia.

Wciąż cieszą oko dalie i werbena.

Przebarwił się klonik ussyryjski i gałązki derenia Variegata. Jego liście niestety już nie.

Gruszka_na_w... 16:34, 02 paź 2016

I takie tam

Rododendrony są dobrze przygotowane do zimy, zapączkowały się, liście są zielone, bez oznak braku pierwiastków. Wygięte ku górze- znaczy wilgoci mają akurat.

Gaura i lawenda powtarzają kwitnienie.

Żółte i zielone hakone wciąż w swoich naturalnych barwach.

Makusia 08:52, 03 paź 2016

Trzy rzeczy: piękne rozchodniki te bordowe (ale wiem, że już bardzo dużą sławą się cieszą ), rozbrajają mnie dalie, choć nie podejrzewałabym się o to i rodki wyglądają jak świnki- dopasione i zdrowe
Gruszka_na_w... 18:58, 03 paź 2016

Makusiu, mnie dalie też rozbrajają swoją urodą dopóki nie pomyślę o konieczności ich wykopywania i przechowywania. Jeśli chodzi o rozchodniki, to cieszę się, że wyczułam nadchodzące trendy. Lubię je "od zawsze".
Rodki mnie cieszą, bo ich uprawa była dla mnie "wyższą szkołą jazdy". Obawiałam się porażki ogrodniczej- raz, że to rabata podwyższona, a dwa, że rodzima gleba to glina o zasadowym odczynie. Widać udało mi się dobrze przygotować podłoże i dobrze wykorzystać porady Bogdzi dotyczące pielęgnacji.

Dzisiaj zimno. W nocy padało. Siedzę przy kominku i wygrzewam kości. Przez okno podziwiam kolory jesieni.

lojalna_ 19:02, 03 paź 2016

Przylazlam posiedziec .... Klimacik ))) wow
GorAna 19:16, 03 paź 2016

Czasami po cichutku spacerowałam po Twoim ogrodzie
Bardzo piekny masz domek i ogród z wielobarwnymi rabatami wsam raz do niego pasuje
Podziwiam prace na warzywniku