Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 00:04, 28 lut 2023

Nieodmiennie się cieszę, że Wam humor poprawiłam Sami się dziś z tego śmialiśmy
Małżonek mówi, że hasło "smarlitowy" (mówione łącznie ) mu się z jakąś odmianą bzu skojarzyło
Nie chce mi się wierzyć, żeby pamiętał, że jesienią kupiliśmy krzaczek bzu "Pamięć o Wawiłowie" ale może Małżonka (albo jego podświadomości i miłości do bzów) nie doceniam
A śmiech to zdrowie, w każdej postaci
April 09:25, 28 lut 2023

Jak to miło się rano uśmiechnąć do takich historyjek zwłaszcza że za oknem -7.
Gruszka_na_w... 10:00, 28 lut 2023

Magara napisał(a)
Nieodmiennie się cieszę, że Wam humor poprawiłam Sami się dziś z tego śmialiśmy
Małżonek mówi, że hasło "smarlitowy" (mówione łącznie ) mu się z jakąś odmianą bzu skojarzyło
Nie chce mi się wierzyć, żeby pamiętał, że jesienią kupiliśmy krzaczek bzu "Pamięć o Wawiłowie" ale może Małżonka (albo jego podświadomości i miłości do bzów) nie doceniam
A śmiech to zdrowie, w każdej postaci

Śmiech ma wiele zalet. Dobrze, że dostarczasz nam tego dobra. Nie wiem kim był Mr Wawiłow, ale osobiście chciałabym mieć w ogrodzie lilaka nazwanego na cześć Mrs Danuty Wawiłow. Jej wiersze mogłam czytać pacholętom godzinami i nigdy nam się nie znudziły. Zabawa słowem i nastrojem z najwyższej półki:
"Chciałbym wszystko robić wolno, ale mi nie wolno".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:01, 28 lut 2023

April napisał(a)
Jak to miło się rano uśmiechnąć do takich historyjek zwłaszcza że za oknem -7.

U mnie podobnie, ale zerkam na słoneczko, które wreszcie się pokazało. nastrój od razu lepszy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 10:05, 28 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie podobnie, ale zerkam na słoneczko, które wreszcie się pokazało. nastrój od razu lepszy.

Ja mam przed oczami opromieniony słońcem PKiN i - pomimo jego szarzyzny - widok ten również poprawia mój nastrój .
darkowa 10:33, 28 lut 2023

Haniu, a u mnie było dzisiaj -13
nie wiem czy nie pomarzły tulipany w donicach i oczywiście nie nakryłam ciemierników.
Mam nadzieję , że rośliny dadzą radę.

darkowa 10:40, 28 lut 2023

ach Haniu, jeszcze zapomniałam podziękować za link do filmiku , jak naostrzyć sekatory.
dziękuje
sylwia_slomc... 12:04, 28 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Te netowe pewnie będą lepsze.
A tak na serio, to konserwuje narzędzia tnące zgodnie z radami Zielonego Pogotowia
Do czyszczenia ostrzy używam nasączonych płynem dezynfekującym chusteczek, a ostrzę małym metalowym pilniczkiem. Smaruję smarem litowym.

U mnie dzisiaj od rana mokry śnieg.
Ja zamaczam w denaturacie. Mam pewność, że odkażone są wszystkie zakamarki i wychodzi taniej niż chusteczki
Gruszka_na_w... 12:25, 28 lut 2023

darkowa napisał(a)

ach Haniu, jeszcze zapomniałam podziękować za link do filmiku , jak naostrzyć sekatory.
dziękuje

Ten pan z filmiku bardzo mi przypomina mojego tatę. Po latach okazało się, że tato był praktykującym feministą. Zawsze mi przypominał, że kobieta powinna mieć swoje pieniądze i podstawowe umiejętności techniczne, aby być w życiu wolną istotą. Zwykł mówić: "Kobieta ma być z mężczyzną z miłości, a nie dlatego, że potrzebny jej ktoś do wbicia gwoździa, zamontowania kołka czy też naostrzenia narzędzi". Jego sposób wychowania dał mi pewność, że poradzę sobie w wielu sytuacjach życiowych.
Lubię to wspomnienie o nim.
Tulipanom i ciemiernikom mrozy niestraszne. Tym pierwszym z pewnością nic nie będzie, a tym drugim może w niewielkim stopniu nieco poturbować niektóre płatki. Na ogólnym wyglądzie nie stracą.
Gruszka_na_w... 12:31, 28 lut 2023

Judith napisał(a)

Ja mam przed oczami opromieniony słońcem PKiN i - pomimo jego szarzyzny - widok ten również poprawia mój nastrój .

PKiN, mimo swojego niezbyt chwalebnego rodowodu, nigdy nie kojarzył mi się z szarzyzną. Po raz pierwszy okazał mi się w swojej wielkości, kiedy jako ośmioletnie pacholę tato zawiózł mnie do swojego rodzinnego miasta. Wrażenie było tak silne, że potem przez kilka miesięcy wciskałam sylwetkę budynku w każdy swój szkolny rysunek. Druga konstrukcja, która mi utkwiła w pamięci to most Poniatowskiego. Wydawał mi się nie mieć końca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies