Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:49, 01 mar 2023

Judith napisał(a)
Jasny gwint, a ja właśnie przycięłam Perovskie…

Nic nie szkodzi. Ona ma wschodni rodowód. Nie to, co lawenda.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:51, 01 mar 2023

Magara napisał(a)

Barbuli nie mam (o, ładne to ), perovskie to wiem, że one krzewy i z nimi jak z lawendami, nie ciąć za wcześnie, ale czemu gaury zostawiłaś??? One nie na prawach zwykłych bylin???

Barbula u mnie daje radę w okolicach brzóz i za to jestem jej wdzięczna.
Gaury nie przepadają za ciężką, zimną gliną. Niektóre egzemplarze mi ginęły. Ot, takie dziecię specjalnej troski.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:57, 01 mar 2023

Tess napisał(a)

No fakt, rzadko bywałam. Nadmiernie pochłonęła mnie praca zawodowa, co w sposób oczywisty przełożyło się na brak czasu na inne sfery życia, w tym przyjemności.
Ale czasem tu zaglądałam, do wątków edukacyjno-instruktażowych, do których i Gruszkowy zaliczam.

Oj, jak mi miło.
Jestem przeszczęśliwa, że dożyłam możliwości zatapiania się w czeluściach odmiennych od pracy zawodowej. Choć nie ukrywam, że swoją pracę bardzo lubiłam. Pochłaniała mi jednak tyle czasu wolnego, przy jednoczesnym braku gratyfikacji finansowych za mój wysiłek, że z ulgą przeszłam do następnego etapu życia.
antracyt 13:53, 01 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To jesteśmy na tym samym etapie.
Barbulę tnę kosmetycznie. Skracam jej gałązki o jakieś 10 cm.

Moje z rozpędu ciachnęłam jak wszystkie byliny - ok 10cm od ziemi. Posadziłam w zeszłym roku i dopiero po cięciu przypomniało mi się, że to one. No nic, mam nadzieję, że się nie obrażą
Gruszka_na_w... 14:07, 01 mar 2023

antracyt napisał(a)

Moje z rozpędu ciachnęłam jak wszystkie byliny - ok 10cm od ziemi. Posadziłam w zeszłym roku i dopiero po cięciu przypomniało mi się, że to one. No nic, mam nadzieję, że się nie obrażą

Zagęszczą się. Mam ją w dwóch odmianach. Są teraz około 50 cm krzaczkiem.
Gruszka_na_w... 17:35, 01 mar 2023

Dzisiaj mam dzień dobrych informacji.
Aparat został naprawiony. Przyczyną awarii było mocne zawilgocenie wnętrza. Nastąpiło to najprawdopodobniej podczas odwiedzin w Knossos, gdzie zastała nas deszczowa nawałnica.

Zamówienia różane są gotowe do wysyłki.

Sfinalizowałam zakupy bylinowo-trawiaste w dwóch szkółkach. Do ogrodu zawitają gillenie, bodziszki w odmianach (himalajski Plenum, wspaniały Rosemoor i Rozanne), rdest Golden Arrow, kocimiętka żyłkowana Blue Moon, szałwia okręgowa Purple Rain, ciemiernik cuchnący, szałwia omszona Caradonna oraz dwie odmiany molinii: Edith Dudszus oraz Heidebraut.

Zanim to powsadzam, to muszę wykopać i wydać dwa metrowe świerki serbskie, kilka Gracilismusów oraz dwie rozplenice. Dochodzę do wniosku, że lepiej mieć w ogrodzie drobniejsze trawy. Mają dwie wielkie zalety: łatwiej je ciąć i nie tyją tak szybko.
GingerO 17:59, 01 mar 2023

Ale wspaniałe zamówienia!
antracyt 18:41, 01 mar 2023

Przyjemny zestaw sobie zamówiłaś
Miałam u siebie kocimiętkę żyłkowaną i byłam z niej bardzo zadowolona, niestety po 2 latach uprawy nie obudziła się po zimie. Zeszłej jesieni znalazłam w miejscu jej uprawy siewki, które bardzo mi ją przypominają. Zostawiłam, zobaczymy czy to ona czy jakiś piękny chwast
Wiolka5_7 19:31, 01 mar 2023

Haniu piękne roślinki zamówiłaś ,mam część z nich i jestem zadowolona
Martka 20:13, 01 mar 2023

Haniu, świetna wiadomość, zakupy roślinne lubimy najbardziej... Obie molinie mnie zachwycają, cięcie na pewno nie będzie problemem Bodziszków Plenum i Rosemoor nie znam, jestem ciekawa. Szałwia Purple Rain zachwyciła mnie natychmiast i nie wiem, jak się ten zachwyt skończy. Możliwe, że zakupem Trochę rozczarowała mnie szałwia Caradonna, ale z pewnością miała u mnie zbyt żyzne stanowisko i pokładała się, urosła jak szalona. Warto oszczędzić jej nadmiaru dóbr i chować w spartańskich warunkach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies