Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:27, 01 mar 2023

Martka napisał(a)
Haniu, świetna wiadomość, zakupy roślinne lubimy najbardziej... Obie molinie mnie zachwycają, cięcie na pewno nie będzie problemem Bodziszków Plenum i Rosemoor nie znam, jestem ciekawa. Szałwia Purple Rain zachwyciła mnie natychmiast i nie wiem, jak się ten zachwyt skończy. Możliwe, że zakupem Trochę rozczarowała mnie szałwia Caradonna, ale z pewnością miała u mnie zbyt żyzne stanowisko i pokładała się, urosła jak szalona. Warto oszczędzić jej nadmiaru dóbr i chować w spartańskich warunkach

O spartańskie warunki glebowe u mnie trudno. Pokładania może uda się uniknąć z powodu sporego zagęszczenia nasadzeń. Na wysokość może rosnąć wedle jej widzimisię. Zobaczymy, co z tego wyniknie.
Próbuję odzyskać w ogrodzie trochę miejsca dla bylin. Być może wcześniejsza decyzja, aby zastąpić je wysokimi trawami nie była do końca słuszna. W lipcu i sierpniu trochę zbyt mało kwiecia było na rabatach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:29, 01 mar 2023

GingerO napisał(a)
Ale wspaniałe zamówienia!

Wypełniłam roczny PIT i ostateczne rozliczenie bardzo miło mnie zaskoczyło. Mogłam zaszaleć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:31, 01 mar 2023

antracyt napisał(a)
Przyjemny zestaw sobie zamówiłaś
Miałam u siebie kocimiętkę żyłkowaną i byłam z niej bardzo zadowolona, niestety po 2 latach uprawy nie obudziła się po zimie. Zeszłej jesieni znalazłam w miejscu jej uprawy siewki, które bardzo mi ją przypominają. Zostawiłam, zobaczymy czy to ona czy jakiś piękny chwast

No właśnie. To ciemna strona uprawy bylin. Weźmie i się nie obudzi po zimie. Drzewka, krzewy i trawy są znacznie bardziej przewidywalne. Przynajmniej te z mojej strefy klimatycznej.
Gruszka_na_w... 20:33, 01 mar 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu piękne roślinki zamówiłaś ,mam część z nich i jestem zadowolona

Wiem, wiem. Liczę na podobne zadowolenie.
Magara 23:32, 01 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gaury nie przepadają za ciężką, zimną gliną. Niektóre egzemplarze mi ginęły. Ot, takie dziecię specjalnej troski.

A wiesz, że masz rację? U mnie też co jakiś czas gaury jakaś znika... Muszę się zastanowić czy mam czas i serce do bylin specjalnej troski
Zakupy eleganckie Na koszt podatnika, jak czytam
antracyt 08:38, 02 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

No właśnie. To ciemna strona uprawy bylin. Weźmie i się nie obudzi po zimie. Drzewka, krzewy i trawy są znacznie bardziej przewidywalne. Przynajmniej te z mojej strefy klimatycznej.

Ja tu widzę jednak plus - robi się niespodziewane miejsce na nowe
Kordina 08:44, 02 mar 2023

To jak w opowieści o szklance do połowy pełnej i pustej
Wszystko zależy od postrzegania Świata
Gruszka_na_w... 10:18, 02 mar 2023

Magara napisał(a)

A wiesz, że masz rację? U mnie też co jakiś czas gaury jakaś znika... Muszę się zastanowić czy mam czas i serce do bylin specjalnej troski
Zakupy eleganckie Na koszt podatnika, jak czytam

U mnie rosną trzy białe gaury i dwie różowe i są to nasadzenia strategiczne.
Opodatkowanie emerytur uważam za niesprawiedliwe, więc wszelkie zwroty w pełni akceptuję.
Gruszka_na_w... 10:22, 02 mar 2023

antracyt napisał(a)

Ja tu widzę jednak plus - robi się niespodziewane miejsce na nowe

Nie bardzo akceptuję ten punkt widzenia. Nie rozpaczam, jeśli coś wypadnie, ale pozwalam sobie na zgrzytanie zębami. Wyrzucania pieniędzy w błoto (w tym przypadku w dosyć kosztowną zieleninę) nie budzi we mnie pozytywnych uczuć.
Gruszka_na_w... 10:25, 02 mar 2023

Kordina napisał(a)
To jak w opowieści o szklance do połowy pełnej i pustej
Wszystko zależy od postrzegania Świata

To takie trochę szukanie optymizmu na siłę. Chyba wolę nazywanie rzeczy po imieniu. Czasem ponosimy porażki. To część życia. Trzeba je zapamiętać. I tyle.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies