Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 22:52, 18 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, pewnie już sto razy pisałaś ale ja gapa Co to za trawka? Sesleria? I co robisz jak czyściec przekwitnie???

Caradonna Twoja mnie szokuje... Róże SĄ, i to najważniejsze, a do tego piękne I wszystkie zieloności też
Gruszka_na_w... 13:33, 19 cze 2023

Magara napisał(a)

Haniu, pewnie już sto razy pisałaś ale ja gapa Co to za trawka? Sesleria? I co robisz jak czyściec przekwitnie???

Caradonna Twoja mnie szokuje... Róże SĄ, i to najważniejsze, a do tego piękne I wszystkie zieloności też

Trawka to sesleria jesienna. Już sądziłam, że ona się z gliną nie polubi. Nieco dłużej się rozpędza niż na lżejszych glebach (potrzebuje 2 sezonów), ale potem wszystko już z nią jest OK.
Czyściec po przekwitnięciu przycinam. Potrzebuje ok. 2 tygodni na regenerację i potem zdobi listkami. Z szałwiami na glinie jest ciężko. Zmasowany atak ślimaków w kwietniu i maju też nie pomagał. Katalogowych rozmiarów raczej ta szałwia u mnie nie osiągnie, ale może się zaaklimatyzuje na dłużej.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:37, 19 cze 2023

Agatorek napisał(a)
Też się polubiłam z Plaisanterie . Haniu, możesz też zauważyć, że nawet, jeśli kwiat będzie np. pomarańczowy, to za kilka dni ten sam może być różowy .

Róże śliczne, widać początki szału, baaardzo podziwiam

No i ten busz na rabatach, cudowny!

Busz nieco utrudnia mi manewrowanie podczas cięcia. Dzisiaj ledwo się zmieściłam z drabiną na rabacie frontowej. Przycinałam "igiełki" jałowców na rabacie frontowej. Trzy sztuki, a prawie dwie godziny manewrowania z drabiną i narzędziami tnącymi. Nie wiem, na ile mi jeszcze starczy zdrowia i cierpliwości, aby to robić. Ścinki miałam wszędzie.

Widziałam zdjęcie Plaisanterie u Ciebie. Zachwycające są te subtelne zmiany koloru płatków.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:40, 19 cze 2023

Basieksp napisał(a)
U mnie świdośliwa też zaczyna się rumienić kosów u nas raczej nie ma ale całe stada szpaków już się pojawiły, chyba u sąsiadów zaczynają się czereśnie, bo co chwilę słychać jakieś stukania

Muszę zrywać nie do końca dojrzałe truskawki (dochodzą do pełni koloru w domu), bo gdybym czekała na zaczerwienienie ich w gruncie, to żadnej bym nie zjadła. Patrycja podpowiedziała mi patent na oszukanie i zniechęcenie kosów. za rok wypróbuję.
Gruszka_na_w... 13:41, 19 cze 2023

Sylwia, dla mnie róże to wciąż wielka zagadka. Nigdy nie wiadomo jak będą kwitły.
Magara 22:43, 19 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trawka to sesleria jesienna. Już sądziłam, że ona się z gliną nie polubi. Nieco dłużej się rozpędza niż na lżejszych glebach (potrzebuje 2 sezonów), ale potem wszystko już z nią jest OK.
Czyściec po przekwitnięciu przycinam. Potrzebuje ok. 2 tygodni na regenerację i potem zdobi listkami. Z szałwiami na glinie jest ciężko. Zmasowany atak ślimaków w kwietniu i maju też nie pomagał. Katalogowych rozmiarów raczej ta szałwia u mnie nie osiągnie, ale może się zaaklimatyzuje na dłużej.

Dzięki
P.S. U mnie siewki stipy wyłażą
edi75 09:46, 20 cze 2023

Hania dobrze widzę..Ty nasz przejście z ogrodu do warzywnego /z pegrolą/
Możesz pokazać jak to wygląda..
U mnie ...chciałabym zrobić takie przejście...nie wiem czy jakiś żywopłat czy co tam postawić żeby jakoś odgrodzić tę cześć. U mnie z tarasu mam widok właśnie na warzywnik
Gruszka_na_w... 12:50, 20 cze 2023

edi75 napisał(a)
Hania dobrze widzę..Ty nasz przejście z ogrodu do warzywnego /z pegrolą/
Możesz pokazać jak to wygląda..
U mnie ...chciałabym zrobić takie przejście...nie wiem czy jakiś żywopłat czy co tam postawić żeby jakoś odgrodzić tę cześć. U mnie z tarasu mam widok właśnie na warzywnik

To nie do końca tak.
Plan działki wygląda tak. Fioletową linią oznaczona jest pergola widoczna na zdjęciu. Kiedyś była jeszcze druga pergola w narożniku budynku przy kamiennych schodkach na skarpie.

Warzywnik maskują nasadzenia w przedogródku oraz nasadzenia na półksiężycowej rabacie. Pergola z różami to takie ozdobne podkreślenie wejścia do warzywnika.

Na tym zdjęciu widać nasadzenia na tym półksiężycu od strony ogrodu ozdobnego (prawa strona)

a na tym ta sama rabata widziana z boku warzywnika

Tu widok na ścieżkę prowadzącą do pergoli

Gruszka_na_w... 12:52, 20 cze 2023

Magara napisał(a)

Dzięki
P.S. U mnie siewki stipy wyłażą

U mnie pewnie też się pojawią, ale nie będę im przedłużała życia.
edi75 13:28, 20 cze 2023

Haniu bardzo Ci dziękuję...No faktycznie to inaczej niz ja sobie wyobrażałam i też u mnie inaczej to wygląda