Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 23:34, 16 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W tym sezonie czuję się bardzo dziwnie i wreszcie pojęłam, jakie to uczucie czekać wciąż na rośliny, które u innych prawie kończą kwitnienie.

Dziewczyny wklejają rozbujane szałwie, obsypane kwieciem róże, rozkładające się przywrotniki.
A u mnie wciąż te roślinki są w blokach startowych.

Masz zapewnione moje zrozumienie i wsparcie w momentach zwątpienia.

Za zrozumienie i wsparcie dziękuję
Ja, w przeciwieństwie do TARci, rok w rok, mam problem emocjonalny z czekaniem na kwitnienie pewnych roślin, które to czekanie jest połączone z oglądaniem na forum przekwitania tychże
A przecież też wiem, że u nas zimniej i później
Iwona100 08:48, 17 cze 2023

Dziękuję Haniu za wyczerpującą odpowiedź o porzeczkach. Ja mam czarne. Zastosuję Twoje rady.
Fajnie ,że dałaś namiar ,gdzie można obejrzeć stare filmy. Bardzo je lubię.
I jeszcze pytanie. Masz może sekator z wysięgnikiem do cięcia gałęzi drzew? Może inne dziewczyny mają i coś polecą. Muszę taki sekator kupić.
Makao 11:07, 17 cze 2023

Jej gałęzie są zupełnie inne od tych, które mają hortensje bukietowe. To nie są proste patyki.
Chyba ją znalazłam.
Do tej mojej najbardziej pasuje ten opis

To by się zgadzało, bo ta moja ma rzeczywiście niewielkie roczne przyrosty.

Dzięki za link. Zapisze sobie.
Gruszka_na_w... 12:54, 17 cze 2023

Iwona100 napisał(a)

I jeszcze pytanie. Masz może sekator z wysięgnikiem do cięcia gałęzi drzew? Może inne dziewczyny mają i coś polecą. Muszę taki sekator kupić.

Mam taki sekator na wysięgniku
Jest też model teleskopowy o zasięgu do 4 m.
Jeśli potrzebujesz przyciąć nieco grubsze gałęzie, to miałam okazję obserwować użycie piły elektrycznej na wysięgniku. Bardzo mi przypadły do gustu jej możliwości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
pestka56 18:38, 17 cze 2023

Jej gałęzie są zupełnie inne od tych, które mają hortensje bukietowe. To nie są proste patyki.
Chyba ją znalazłam.
Do tej mojej najbardziej pasuje ten opis

To by się zgadzało, bo ta moja ma rzeczywiście niewielkie roczne przyrosty.

Ona bardzo podobna do przywarki japońskiej, tyle że przywarka szybciej rośnie. Mam przywarkę 'Moonlight' i ona śmiga pół metra w sezonie.
Gruszka_na_w... 12:56, 18 cze 2023

Fajna ta przywarka. Na zdjęciach wygląda zgrabnie. Na żywo nigdy nie widziałam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:11, 18 cze 2023

Pracowite dni za mną i takowe przede mną.

Cięcie kilkudziesięciu metrów formowanego żywopłotu bukowo- grabowego mogę wykreślić z listy prac. Parę lat temu zajmowało mi do w porywach godzinę i używałam wtedy dwuręcznych nożyc. Teraz używam nożyc akumulatorowych o sporej długości, a dwa popołudnia zeszły mi na tej czynności. Jak dobrze, że ktoś zdradził tu na forum patent z rozdrabnianiem liści kosiarką. Trzeba najechać na kupę liści kosiarką z lekko uniesionymi przednimi kołami. Zbieranie ścinków poszło w miarę sprawnie.

Przycięty żywopłot widać za brzozą.

Wczoraj wykopałam czosnki ozdobne z miejsc, gdzie się zagęściły. Część cebulek wsadziłam w nowe miejsca, a część wydałam. Za rok problem z produkcją przez czosnki samych liści powinien być ograniczony. Resztę czosnków zostawiłam na rabatach, bo wciąż zdobią.

Gruszka_na_w... 13:27, 18 cze 2023

Dyskutowałyśmy ostatnio o różnicach w tempie wegetacji roślin w różnych regionach Polski.
U mnie szałwia Caradonna wygląda obecnie tak.

Druga połowa czerwca to było zawsze apogeum kwitnienia róż.
Do apogeum wciąż daleko. Choć kwiecia z każdym dniem na różach więcej.

Bonica na skarpie pokazała pierwszy kolorek. Rosnący obok Souvenir du dr Jamain w pełni kwitnienia.

Pnące róże przy pergoli. Omyłkowo wsadziłam dwie różne. Po lewej Laguna, po prawej Rosarium Uetersen.

Po prawej LO przy tarasie.

Judith 13:34, 18 cze 2023

Haniu, ja nie wiem czy to apogeum, czy nie, ale widzę różany szał .
Makao 13:36, 18 cze 2023

Obłędny róże. Ta Rosarium od dawna przewija się tu na forum. Ludzie sobie ją chwalą. Może się kiedyś skusze