Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mary 20:30, 15 cze 2023

Judith napisał(a)

Uff! Bo już się nią podekscytowałam i zaczęłam luźno dumać, gdzie by ją dać, ale mnie przeraził rozmiar . Teraz wszystko jasne .

Pień drzewa, o którym napisała Hania, wydaje mi się dobrą podporą. To musi być solidna podpora, a nie jakaś delikatna drabinka. Czasem zastanawiam się czy moje ogrodzenie nie jest dla tej hortensji zbyt delikatne. Przycinam, żeby zagęszczała się w dolnej części ogrodzenia, a nie tylko u góry.
mrokasia 20:43, 15 cze 2023

U April hortensja pnąca rośnie właśnie przy sośnie. Czy pachnie nie wiem ale wygląda super.
TAR 21:04, 15 cze 2023

Moje poprzednie hortensje pnace tez delikatnie pachnialy, nowe wsadzone nie maja jeszcze kwiatow. Za to przywarka japonska (kuzynka pnacych) ma piekne kwiaty i te to dopiero pachna. Ja generalnie lubie sie tak zaciagnac A to piwonia, a to przywarka, konwalie a to zwykla sciolka i nawet mulkiem z bajorka. Na pewno rozumiecie jak to wszystko pachnie skumulowane. Jak najlepsza perfuma swiata
Gruszka_na_w... 21:11, 15 cze 2023

TAR napisał(a)
Ja generalnie lubie sie tak zaciagnac

Tarcia Jesteś wyjątkiem. Z reguły wszyscy wypierają się zaciągania.

A tak serio- naturalne zapachy to wielka zaleta działek leśnych. Tam pachnie po całości. W takim typowym ogrodzie wszechobecny zapach czuć po wiosennym deszczu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:20, 15 cze 2023

Mary napisał(a)

Pień drzewa, o którym napisała Hania, wydaje mi się dobrą podporą. To musi być solidna podpora, a nie jakaś delikatna drabinka. Czasem zastanawiam się czy moje ogrodzenie nie jest dla tej hortensji zbyt delikatne. Przycinam, żeby zagęszczała się w dolnej części ogrodzenia, a nie tylko u góry.

U mnie pierwotnie była drabinka, ale od początku pilnowałam tego, aby nie wystrzeliła od razu w górę. Teraz jej podstawa jest stabilna i utrzymuje się w pionie sama.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:24, 15 cze 2023

Judith napisał(a)
Ależ ta Edenka przepiękna!

Mam dwa krzaczki, ale musze przyznać, że nie rośnie u mnie tak jak powinna. ma tendencje do podmarzania. Dziewczyny radziły, aby zakładać jej osłony, ale w moich działaniach ogrodowych wykluczam bieganie z okryciami. Nieopatrznie posadziłam ją w pobliżu powojników. One dla odmiany rosną bardzo dynamicznie i z lekka zagłuszają edenki.
Gruszka_na_w... 21:25, 15 cze 2023

mrokasia napisał(a)
U April hortensja pnąca rośnie właśnie przy sośnie. Czy pachnie nie wiem ale wygląda super.

Widziałam na zdjęciach w wątku Aprila. Jej hortensja to monstrum.
Makao 21:59, 15 cze 2023

A co to za hortensja pnąca? Jaka odmiana?
Gruszka_na_w... 22:27, 15 cze 2023

Makao napisał(a)
A co to za hortensja pnąca? Jaka odmiana?

Nie wiem, jaka rośnie u Aprila. Swoją kupowałam jako hortensję pnącą.
darkowa 22:42, 15 cze 2023

Haniu , witam się po dłuższej nieobecności.
Byłam tydzień w Cieplicach i z całego
serca polecam to miejsce.
Ominęła mnie drama jaka tu się wydarzyła
ale gdybym tylko mogła to 4.06 też bym
dumnie maszerowała. Dziewczyny -dziękuję ,że byłyście. Mam nadzieję ,że to
już ten czas.

A ogrodowo, to gonię teraz chwasty ,
pielęgnuję warzywnik i tak powoli do przodu. Twój ogród piękny , a warzywnik
cudo. I jak zawsze masz 2 tyg.do przodu
z wegetacją, zawsze mnie to zadziwia