Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 00:11, 16 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Róże wciąż wystawiają moją cierpliwość na próbę. To zbieranie się do pełni kwitnienia trwa okropnie długo.

Haniu, wpadnij do mnie Przedefiniujesz zwrot "wystawiać cierpliwość na próbę" w odniesieniu do swoich nasadzeń
Makao 07:19, 16 cze 2023

Nie wiem, jaka rośnie u Aprila. Swoją kupowałam jako hortensję pnącą.

Kurcze, i jak teraz taką pachnąca zdobyć?
Patyka mi utnij i przyślij
Gruszka_na_w... 16:58, 16 cze 2023

Makao napisał(a)

Kurcze, i jak teraz taką pachnąca zdobyć?
Patyka mi utnij i przyślij

Jej gałęzie są zupełnie inne od tych, które mają hortensje bukietowe. To nie są proste patyki.
Chyba ją znalazłam.
Do tej mojej najbardziej pasuje ten opis

To by się zgadzało, bo ta moja ma rzeczywiście niewielkie roczne przyrosty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:02, 16 cze 2023

Magara napisał(a)

Haniu, wpadnij do mnie Przedefiniujesz zwrot "wystawiać cierpliwość na próbę" w odniesieniu do swoich nasadzeń

W tym sezonie czuję się bardzo dziwnie i wreszcie pojęłam, jakie to uczucie czekać wciąż na rośliny, które u innych prawie kończą kwitnienie.

Dziewczyny wklejają rozbujane szałwie, obsypane kwieciem róże, rozkładające się przywrotniki.
A u mnie wciąż te roślinki są w blokach startowych.

Masz zapewnione moje zrozumienie i wsparcie w momentach zwątpienia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:12, 16 cze 2023

Krysiu, u mnie zawsze wegetacja zaczynała się dwa tygodnie wcześniej niż we Wrocławiu. A odległość też niby niewielka. W kotlinie jest inny klimat. Okolice Śnieżnika załapują się na klimat alpejski.

Cieplice są mi znane z dzieciństwa. W Kotlinie Jeleniogórskiej bywałam znacznie częściej niż w Kłodzkiej. Większość uzdrowisk na Dolnym Śląsku to piękne miejscowości z widokami oraz trasami spacerowymi plus dobra przedwojenna architektura. Nudy tam nie ma.

A na dobre emocje możesz trafić 19 czerwca w Kłodzku.

Buziaki!
darkowa 21:42, 16 cze 2023

Ha , ..Haniu dzięki Tobie wiem gdzie postaram się być 19.06

pozdrawiam serdecznie

A ogrodowo.... a idźcie mi z alpejskimi
klimatami. Ja chcę klimaty włoskie , i aby w końcu u nas wegetacja ruszyła. Bo jest kiepsko.

Gruszka_na_w... 21:59, 16 cze 2023

darkowa napisał(a)
Ha , ..Haniu dzięki Tobie wiem gdzie postaram się być 19.06

pozdrawiam serdecznie

A ogrodowo.... a idźcie mi z alpejskimi
klimatami. Ja chcę klimaty włoskie , i aby w końcu u nas wegetacja ruszyła. Bo jest kiepsko.

Przy włoskim klimacie straciłabym wszystkie rośliny w ogrodzie.
Te sucholubne, które kiedyś wsadzałam już wyginęły.
Ciekawa jestem, czy coś będzie w tym roku z ciepłolubnych warzyw?
TAR 22:17, 16 cze 2023

W tym sezonie czuję się bardzo dziwnie i wreszcie pojęłam, jakie to uczucie czekać wciąż na rośliny, które u innych prawie kończą kwitnienie.

Dziewczyny wklejają rozbujane szałwie, obsypane kwieciem róże, rozkładające się przywrotniki.
A u mnie wciąż te roślinki są w blokach startowych.

Masz zapewnione moje zrozumienie i wsparcie w momentach zwątpienia.

nie mam z tym problemu, to jak czekanie na ciasto z niespodzianka, u innych przekwitna a ja sie jeszcze ponapawam. sa zalety mam swiadomosc, ze na polnocy o wiele pozniej wszystko wiec zadreczanie sie jeszcze tym dodatkowo nie ma sensu
Gruszka_na_w... 22:24, 16 cze 2023

TAR napisał(a)

nie mam z tym problemu, to jak czekanie na ciasto z niespodzianka, u innych przekwitna a ja sie jeszcze ponapawam. sa zalety mam swiadomosc, ze na polnocy o wiele pozniej wszystko wiec zadreczaie sie jeszcze tym dodatkowo nie ma sensu

Ty do tego już się przyzwyczaiłaś, a u mnie to się zdarza po raz pierwszy od 10 sezonów. Daj mi trochę czasu na oswojenie się z tym.
darkowa 22:34, 16 cze 2023

A wiesz TAR ,że ja ciągle jestem zaskoczona ,ze aż takie są różnice w wegetacji. A ten rok to już szczególnie.

I tak jak Hania , aż nie mogę uwierzyć na rozbuchane kwiecie w innych rejonach

No cóż i tutaj Polska jest podzielona