Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

anabuko1 12:40, 23 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I na koniec takie tamy.

Lubię czyściec wełnisty i firletke omszoną. Tej drugiej pozwalam wędrować samopas. Usuwam, jeśli pojawi się w nadmiarze.

Zakwitły rodgersje kasztanowcolistne. Żałuję, że nie mogę ich lepiej wyeksponować.

Gdzieś w tym buszu mam jeszcze jeden egzemplarz. Może się do niego dokopię po wycince przewrotników. Busz roślinny miewa swoje wady.

Jutro pierwszy dzień lata. U mnie je już widać, a przede wszystkim słychać i czuć. Piękny czas przed nami. Obiecuje sobie znaleźć jak najwięcej czasu na omiatanie ogrodu z pozycji horyzontalnej.

A na zewnątrz kolejna burza.

Piękne widoczki.
Piękne hosty.
Parzydło piękne kwitnie. Moje w tym m roku nie zakwitnie
Kordina 16:09, 23 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Skąd wiesz? Jesteś pewna czy tylko gdybasz? Na jej wątku raczej nie był ten temat poruszany.

Ja chyba pomyliłam osoby, bardzo przepraszam w takim razie, wycofuję to co napisałam zbyt pochopnie.
Mary 17:22, 23 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Skąd wiesz? Jesteś pewna czy tylko gdybasz? Na jej wątku raczej nie był ten temat poruszany.

Przeglądałam wpisy na wątku Martki i wpisy Martki od 4 czerwca.
Na jej wątku nie było tego tematu. Jej wpisów nie było także w żadnym wątku, gdzie temat się pojawił.
Z drugiej strony ostatni wpis w jej wątku może sugerować, że jest jednak jakiś związek, ale nie mam pojęcia jaki.
LIDKA 17:46, 23 cze 2023

Nie roztrząsajcie decyzji Marty w wątku Hani.
Każdy ma prawo tu na O być albo nie być. zrobiła jak uważała i jest ok.
Agatorek 23:52, 23 cze 2023

Haniu, nie nadążam, nie tylko u Ciebie . Najgorsze jest to, że nie nadążam też u siebie
Ale staram się chociaż obejrzeć zdjęcia. Twój ogród jest w końcu jednym z moich ulubionych ❤️. Nie zawsze jednak coś napiszę…w sumie mogłabym pisać ciagle to samo, że bardzo mi się tutaj podoba

Iwona100 09:27, 24 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam taki sekator na wysięgniku
Jest też model teleskopowy o zasięgu do 4 m.
Jeśli potrzebujesz przyciąć nieco grubsze gałęzie, to miałam okazję obserwować użycie piły elektrycznej na wysięgniku. Bardzo mi przypadły do gustu jej możliwości.

Dziękuję Haniu za podpowiedź . Jutro jadę na zakupy do marketów to się rozejrzę .
Pięknie i kolorowo u Ciebie w ogrodzie. Niedawno narzekałyśmy ,że wiosna nie chce przyjść a tu już lato i lipiec wkrótce. Jak ten czas szybko leci.
pestka56 12:43, 24 cze 2023

Jakiś czas temu kupiłam 5-metrowa lancę do opryskiwacza Kwazar. Nie używam, bo chociaż jest dosyć lekka, to dla mnie jako osoby 158centumetrowej jest bardzo trudna do korzystania. Myślę, że przed zakupem wszelkich narzędzi z przedłużeniem, trzeba dobrze się zastanowić, czy da się radę z nich korzystać. W końcu jesteśmy kobietami, a nie osiłkami
Natomiast mogę polecić małe pilarki akumulatorowe. Mam jedną całkiem małą chińską, kupioną na próbę. Ta sprawdza się przy cięciu gałęzi do grubości 10 cm chociaż ma dosyć słaby akumulator. A ostatnio kupiliśmy akumulatorową Ryobi o długości piły 30 cm i jestem nią zachwycona. Jest lekka i tnie super nawet średnice 20 cm.
Gruszka_na_w... 13:00, 24 cze 2023

Posypywać sobie głowy popiołem, przywdziewać się w worki pokutne i iść do Canossy nie będę.
Za Meryl Streep powtórzę, że osiągnęłam ten etap w życiu, w którym "straciłam wolę zadowalania tych, którzy mnie nie lubią, kochania tych, którzy mnie nie kochają i uśmiechania do tych, którzy nie chcą uśmiechać się do mnie".
Ten świat jest piękny głównie dzięki temu, że się różnimy. Nie z każdym muszę się zgadzać, ale staram się na miarę swoich możliwości intelektualnych i emocjonalnych zrozumieć czyjeś argumenty.
Nie przepadam za symetrystami. Rzadko winne są obie strony sytuacji konfliktowej. Przy odrobinie dobrej woli da się wyraźnie określić miejsce narodzin zła.
Różnimy się sposobem reagowania na różne treści. Nie każdy lubi wzmożenia emocjonalne, ale nie ma miejsc idealnych. Jakoś musimy się nauczyć z tym żyć, że nie zawsze wszystko będzie działało wg naszych wyobrażeń.

Prawne regulacje i regulaminy organizują nam wspólną przestrzeń, ale rzadko da się nimi uregulować wszystkie aspekty ludzkiej aktywności. Historia podpowiada, że czasem warto skusić się na wykroczenie poza strefę "bezpieczeństwa".

Mój wpis o zamknięciu wątku Marty wynikał z mojej wewnętrznej potrzeby pożegnania osoby, która przez kilkanaście miesięcy w jakiś sposób stała się dla mnie ważna. Żałuję, że zrezygnowała z aktywności na forum. Mogę jej tylko życzyć sukcesów i znalezienia radości w realizowaniu swoich pasji w innych miejscach.

I na tym zakończymy ten dział w historii forum.
Policzyłam, że w zakładce Nasze ogrody jest ok. 1600 wątków, a w zakładce Projektowanie ogrodów ok. 1300, co daje pokaźną liczbę ok. 2900 wątków. Jest w czym wybierać. Każdy bez problemu znajdzie dla siebie odpowiednią lekturę, która nie zaburzy jego strefy bezpieczeństwa emocjonalnego i będzie miała odpowiednie walory poznawcze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:26, 24 cze 2023

anuska2507 napisał(a)
Oby i do mnie dotarła porządna chmura. Ty miałaś wczoraj kilka oberwań, a u mnie tylko rano ledwie zwilżyło ziemię.

Mam nadzieję, że w końcu deszcz dotarł i do Ciebie.
Wczorajszy front nas ominął. Mocno dopadało dzisiejszej nocy. Mam wymuszony dzień lenia.

Po tych opadach warzywnik ruszył z kopyta. Pomidory podwiązałam wyżej, bo bardzo podrosły.

dyniowate

selery, pory, szparagówka, buraki

jarmuż, cebula

ogórki, czosnek jadalny

Czarne porzeczki dochodzą do pełnego wybarwienia. Czekam aż ziemia nieco przeschnie, żeby ja wzruszyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:29, 24 cze 2023

Judith napisał(a)

Dziękuję za zaproszenie .
Niestety będę tylko kilka dni i raczej niezbyt blisko i jednoczesnie mus zaliczyć spotkania z dawno niewidzianymi znajomymi .

Zaproszenie ma długi okres ważności.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies