Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:36, 25 cze 2023

Basieksp napisał(a)
Haniu jak tak szybko piękny masz ogród trochę mało komentuję, ale zaglądam i podziwiam dziś dzień tak szybko zleciał u nas też po deszczu wszystko ruszyło, no niestety zielsko też, ale powoli ogarniam warzywka też masz ładne, dorodne ja na warzywniku walczę z kretem, wyłożyłam ścieżki kartonami, na to zrębki i chyba tym sposobem zaprosiłam go na warzywnik całe ścieżki poryte

Kret rzadko zagląda do mojego ogrodu. Czasem zrobi na przedwiośniu 2-3 kopce. Sporym problemem są mrówki. Odkrywam spore mrowiska w kępach irysów, rozplenic , a nawet turzycy montana. Ciężko się tego pozbyć z roślin. Spłukiwanie szlauchem niewiele pomaga.

Gdybyśmy chciały zostawić komentarz w każdym wątku, który odwiedzamy, to zbrakło by nam czasu na normalne życie. Zerkam na licznik odwiedzin i wtedy wiem, czy to, co piszę ma odbiorców.
Wciąż ma i bardzo mnie to cieszy.

LO zapewnia letnie aromaty. Podczas zwisania na hamaku mam ją w zasięgu oczu i nosa.

Zapachu edenki nie wyczuwam. Pożarł ja powojnik.

Wiosną zlikwidowałam wysokie miskanty z przodu tarasu. To była dobra decyzja.

Rabata z boku tarasu. Mydło i powidło. Chyba nigdy nie dojdę z nią do ładu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:50, 25 cze 2023

Makao napisał(a)
Już myślałam że też chcesz odejść z forum. Uff...ale zobaczyłam Twoje nowe wpisy więc chyba źle zrozumiałam.
Całe szczęście.
Ogród piękny. Bujny i zdrowy.

Obecność na forum pewnie wcześniej czy później się skończy. Wymuszą to albo zawirowania życiowe, albo zdrowotne, albo po prostu obecność tutaj przestanie być dla mnie ważna.
Wciąż znajduję tu inspiracje, tematy do pogaduszek, więc jestem, ale przyznam, że bywam rzadziej niż kiedyś.

Ogród dziękuje!
Z Ewą/Andą doszłyśmy do wniosku, że czerwcowy folder ze zdjęciami ogrodu jest najbardziej bogaty w zdjęcia. Jeszcze kilka dni można się nasyć.

Bratki nie wytrzymały ponad 30-sto stopniowych upałów. Mus je wyrzucić.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:01, 25 cze 2023

Lawenda weszła w pełnię kwitnienia. Mnóstwo bzyków się przy niej uwija. Ratowałam ją z różnych miejsc w ogrodzie. Kiedy na rabatach zrobił się busz, to ona coraz bardziej mizerniała. Tu, z boku budynku, pod okapem odżyła.

Bodziszek Rozanne wystartował. W tym sezonie dokupiłam kilka sadzonek. podzieliłam też starsze kępki.

tercet: jaśminowiec, jarzmianka i hortensja Anabelle

MartaCho 14:11, 25 cze 2023

Haniu, moje drobne bratki wyrzuciłam również, bo strasznie wybujałe się zrobiły, a dzis rano zobaczyłam na jednym z kont na IG, że można je ściąć na wysokość do 10 cm, podlać nawozem do kwitnących i za dwa tygodnie powinny znowu kwitnąć. W donicach przy wejściu mam jeszcze swoje te z większymi kwiatami i spróbuję tak zrobić. Może się uda.
Gruszka_na_w... 14:24, 25 cze 2023

Róże raz jeszcze. Do wspominek w zimowe wieczory.

Mme Isaak Pereire

Kimono (?)

I na koniec dokumentacja techniczna świeżego założenia.

Gruszka_na_w... 14:26, 25 cze 2023

MartaCho napisał(a)
Haniu, moje drobne bratki wyrzuciłam również, bo strasznie wybujałe się zrobiły, a dzis rano zobaczyłam na jednym z kont na IG, że można je ściąć na wysokość do 10 cm, podlać nawozem do kwitnących i za dwa tygodnie powinny znowu kwitnąć. W donicach przy wejściu mam jeszcze swoje te z większymi kwiatami i spróbuję tak zrobić. Może się uda.

Dzięki za informację. Spróbuję tak zrobić. Zetnę i wcisnę świeże pałeczki nawozowe. Letnich nasadzeń i tak nie planowałam.
Rojodziejowa 15:16, 25 cze 2023

Ten tercet jarzmianki, jaśminowca i hortensji bardzo mi się podoba

Haniu, a rdest wężownik Superbum, to z czym byś zestawiła? Chcę pociągnąć dalej obsadzanie pasa przy thujach. To byłaby kontynuacja ciągu z limelightami, bergeniami i hakone.
Patrycja_KG_Lu 18:44, 25 cze 2023

Bardzo kolorowo się zrobiło. Zima odeszła w zapomnienie.
P.S. Gdzie ten licznik odwiedzin widać?
Gruszka_na_w... 21:15, 25 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Ten tercet jarzmianki, jaśminowca i hortensji bardzo mi się podoba

Haniu, a rdest wężownik Superbum, to z czym byś zestawiła? Chcę pociągnąć dalej obsadzanie pasa przy thujach. To byłaby kontynuacja ciągu z limelightami, bergeniami i hakone.

Superbum nie mam ( na żywo nie widziałam, więc do końca nie wiem, czy on bardziej wpada w czerwienie czy lilaróż), ale mój rdest wężownik (lilaróż) czasem powtarza kwitnienie latem. Dobrze wygląda na tle perovskiej(są niskie odmiany). Niebieskości będą pasowały: jakieś niższe kłosowce, kocimiętki. Można też podbić kolor rdestu bordowolistnymi rozchodnikami. Może się też sprawdzić imperata Red baron, miniaturowy czerwonolistny berberys.

Nie wiem tylko jak zagrałoby to z tą pierwszą grupa roślin. Hortensje, bergenie i hakonki to rośliny "twarde", wyraźnie zarysowane. Rdest i te wymienione przeze mnie są miękkie w odbiorze. Na zapłociu mam limki podsadzone sporą kocimiętką i kwitnącym na żółto pięciornikiem. Nad tym cały towarzystwem unosi się klon Ginnala z czerwonawymi nasiennikami. Mojego oka ten zestaw nie oburza

Jeśli pójdziesz w odcienie czerwieni, to już bez błękitów i niebieskości. Jeśli w te drugie to bez czerwieni.
Gruszka_na_w... 21:22, 25 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

P.S. Gdzie ten licznik odwiedzin widać?

A tutaj

Trzeba znaleźć swój wątek i zerknąć na kolumnę "Wyświetleń"

Twój wątek ma ich teraz 47 490.

Nie korzystam na forum z funkcji powiadomień o nowych wpisach. Zawsze otwieram sobie okienko "Nasze ogrody" oraz "Projektowanie ogrodów" i po dacie wpisu widzę, czy pojawiło się coś nowego w interesujących mnie wątkach. Mogę też wtedy zerknąć na licznik wyświetleń w swoim wątku.

W ogrodzie są miejsca, gdzie jest kolorowo, ale są też takie bardziej monochromatyczne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies