Pierwsze ziarenka zielonego groszku wylądowały w zamrażarce. Skusiłam się po raz pierwszy na wysiew grochu cukrowego i wiem już, że wrócę za rok do swojego pierwotnego wyboru, czyli do wysiewu odmiany Cud Kalvedonu i grochu sześciotygodniowego
Groch cukrowy rośnie olbrzymi. Pędy wymagają sporych podpór. Patyki z cięcia drzewek w sadzie okazały się dla niego zbyt niskie. Strąki są bardzo duże, ale nasion w nich niewiele. Same strąki nie nadają się do ugotowania , bo wewnętrzna błona jest łykowata. Istotnej różnicy smakowej nie stwierdziłam.
Dzisiaj pierwszy raz wykorzystałam kulinarnie buraczki. Barszcz z botwinką, jajkiem i świeżym groszkiem smakował wyjątkowo.

Wysiewam buraki cylindryczne (Opolskie) i Czerwoną Kulę. Obie odmiany świetnie plonują i dobrze się przechowują. Te pierwsze są bardzo soczyste i słodkie.
Sporo owoców mają w tym roku świdośliwy Lamarcka. Owoce dojrzewają sukcesywnie. Codziennie zbieram półlitrowy kubek. Sprawdzają się jako dodatek do musli i jogurtu. Myślę, że spokojnie można by z nich robić też dżemy.
~ Władysław Tatarkiewicz