Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 12:14, 27 cze 2023

Mi jak kiedyś ptaki dorwały się do owoców Śś to cały placyk ogniskowy miałam w fioletowych minach
TAR 12:25, 27 cze 2023

tak samo wyglada jak dorwą sie do bzu czarnego
UrsaMaior 12:28, 27 cze 2023

I czeremchy! Ileż czasu ją tępiłam, kilka lat chyba...
Gruszka_na_w... 12:43, 27 cze 2023

MartoCho, bratki przycięte wg Twojej instrukcji. Podlałam Florovitem i wsunęłam pałeczki nawozowe. Zobaczymy, czy eksperyment się uda.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:49, 27 cze 2023

Ach, jak ja lubię wyprawy do warzywnika z koszyczkiem

i późniejszy codzienny rytuał przygotowywania smoothie. Wrzucam sproszkowane glony, imbir, banany, siemię lniane, daktyle, wiórki kokosowe, jabłko, naciowego selera i liście jarmużu plus owoce sezonowe. Wyniki badań potwierdzają zdrowotne właściwości owej mieszanki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:57, 27 cze 2023

Dziewczyny, dwie świdośliwy mam już spore, trzy w fazie metrowych wypierdków.
Zbiory z nich są, co mnie cieszy, bo owoce są smaczne.

Kosy w ogrodzie są. Nic, a nic się mnie nie boją. Potrafią siedzieć 50 cm ode mnie i obserwują, co robię. Sporym przysmakiem były dla nich pierwsze truskawki. Teraz już w truskawkach szkód nie czynią. Owoce świdośliwy podjadają subtelnie. W przeciwieństwie do aronii. Jej owoce zniknęły rok temu w ciągu jednej nocy. Odchody zabrudziły tylko jedną z ławeczek (nad nią jest pergola i ptaki lubią na niej siadywać).

Pamiętam, że kiedy sadziłam świdośliwę na garażowej, to Pszczółka sygnalizowała, że może być problem z zabrudzeniem grysu. To się nie potwierdziło.
Gruszka_na_w... 13:00, 27 cze 2023

mrokasia napisał(a)
Ja swoją śś podkrzesałam i owoce mam wysoko. Nie mam jak zerwać . Niech ptaki jedzą, na zdrowie. Ja się zadowolę borówkami .

Moje też podkrzesane. Teraz zrywam owoce, które mam w zasięgu, ale planuje użyć drabiny. U mnie jest sporo owocujących krzewów. Są berberysy, bez czarny w odmianach, irgi, mahonie. Ptaki z pewnością mają wybór.
Wiolka5_7 13:02, 27 cze 2023

Moje Śś też obrodziły w tym roku część poszła do ciasta ,reszta do mrożenia
Gruszka_na_w... 13:02, 27 cze 2023

Basieksp napisał(a)
U mnie świdośliwa też ma bardzo dużo owoców i o dziwo szpaki narazie się nią nie interesują to mnie najbardziej cieszy tak sobie myślę po cichutku, żeby nie zapeszyć, ale u sąsiada sroki mocno słychać, chyba mają tam gniazdo i być może to one przeganiają szpaki u nas w ogrodzie sroki też się kręcą, może to one?

Sroka czasem się pojawia. Drobnica ptasia drze się wtedy jak opętana. Szpaki widuję rzadko. One chyba lubią życie w stadach, a dla takowego mój ogród to zbyt mała stołówka.
Gruszka_na_w... 13:09, 27 cze 2023

ryska napisał(a)
Haniu ja uprawiam pierwszy rok groch półpełny Carouby. I tu jestem zdziwiona, bo pędy ma wysokie ale przy zwykłych kijkach bambusowych daje radę, plus strąki można jeść na surowo, nie ma łyka. To jest odmiana przeznaczona na strąki nie na nasiona i być może dlatego jest cały jadalny do tego słodki i smaczny.
Polecam tę odmianę.
Świdośliwa u mnie służy jako eksponat do podziwiania kosów. Jako że drzewko małe to podskakują na wysokość metra, łapią owoc i lądują Ubaw mam z nimi. Obok jest oczko więc ta teoria, że ptaki jedzą owoce, bo nie mają dostępu do wody u mnie nie działa.

U mnie też są poidełka i doświadczyłam podobnych obserwacji, co Ty.

Mnie zależy głównie na ziarenkach groszku. Wrócę do tych moich sprawdzonych odmian. W strączku maja więcej ziarenek.

Skończyłam wczoraj czytać "Chłopki". Pasjonująca lektura. Zaczęłam polecane przez Ciebie "Chamstwo". Zapowiada się ciekawie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies