Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Tess 07:07, 29 cze 2023

Dziękuję, Haniu za przepis na koktail mleczno-drożdzowy
ryska 08:16, 29 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie też są poidełka i doświadczyłam podobnych obserwacji, co Ty.

Mnie zależy głównie na ziarenkach groszku. Wrócę do tych moich sprawdzonych odmian. W strączku maja więcej ziarenek.

Skończyłam wczoraj czytać "Chłopki". Pasjonująca lektura. Zaczęłam polecane przez Ciebie "Chamstwo". Zapowiada się ciekawie.

Jak na ziarenka to ta moja się nie nadaje. Ale na świeżo do pochrupania po 2 minutowym przesmażeniu na maśle są rewelacyjne. Taką kolację wczoraj miałam. Plus truskawki pod kruszonką
Ładunek emocjonalny jaki pozostawiła u mnie lektura "Chamstwa" do dziś we mnie buzuje. Strona 123 mną wstrząsnęła. Zapłakałam też nad losem moich wszystkich przodków chłopów.
Wysłuchałam sobie wywiad z autorką książki "Chłopki" i ta beznadzieja i patriarchat rozbrzmiewa tu równie głośno.
Roocika 09:55, 29 cze 2023

Ładne te jarzmianki

Haniu miałaś może sytuację, że cukinia ma kwiaty a nie zawiązuje owoców?

Mam dwie sadzonki i jedna już ma cukinie a druga kwiaty tylko, przekwitają i tyle, cukini brak
Anda 10:30, 29 cze 2023

Ja nie Hania, ale podpowiem, ze cukinia wytwarza męskie i żeńskie kwiaty. Tylko z żeńskich powstają owoce. Na początku sezonu więcej jest kwiatów męskich. Kwiaty żeńskie są trochę mniejsze i mają takie zgrubienie u nasady. Możesz odciąć kwiat męski i zapłodnić ręcznie kwiat żeński. Jeśli masz dużo bzykow w ogrodzie to nie powinno byc problemów z zapylaniem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 11:52, 29 cze 2023

Haniu, taaak, szukam białych jarzmianek. Takich białych-białych . W razie czego będę się uśmiechać.
mrokasia 11:54, 29 cze 2023

Asiu, ja miałam w zeszłym roku taką sytuację - jedna sadzonka produkowała tylko męskie kwiaty. Nie wiem czemu. Liczę na to, że w tym roku sytuacja się nie powtórzy.
Roocika 14:30, 29 cze 2023

Anda napisał(a)
Ja nie Hania, ale podpowiem, ze cukinia wytwarza męskie i żeńskie kwiaty. Tylko z żeńskich powstają owoce. Na początku sezonu więcej jest kwiatów męskich. Kwiaty żeńskie są trochę mniejsze i mają takie zgrubienie u nasady. Możesz odciąć kwiat męski i zapłodnić ręcznie kwiat żeński. Jeśli masz dużo bzykow w ogrodzie to nie powinno byc problemów z zapylaniem.

Tego nie wiedziałam Muszę się przyjrzeć w takim razie. Obie cukinie rosną obok siebie, bzyków jest mnóstwo, z tym nie ma problemu/
To możliwe, żeby cukinia produkowała tylko męskie kwiaty a żeńskich wcale?
Anda 14:57, 29 cze 2023

Roocika napisał(a)

Tego nie wiedziałam Muszę się przyjrzeć w takim razie. Obie cukinie rosną obok siebie, bzyków jest mnóstwo, z tym nie ma problemu/
To możliwe, żeby cukinia produkowała tylko męskie kwiaty a żeńskich wcale?

Możliwe. Podkarm je trochę potasem i usuń dużą część męskich kwiatów. Może ją to zmobilizuje do tworzenia żeńskich.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 15:29, 29 cze 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Chrupię głównie ziarenka. Ale jeśli mam ochotę na podjadanie młodych strączków, to bardzo łatwo oddzielić to wewnętrzne łyko.

Ja w zeszłym roku miałam pierwszy raz i po pierwszym gotowaniu mocno się zdziwiłam tym łykiem, ale już na przyszłość przy obieraniu końcówek obierałam też łyko z obu stron i jest super, żadne włosy między zębami się nie plączą a smacznie i zdrowo, o ile się nie je z masełkiem i bułeczką tartą, w tej wersji niestety najbardziej smakuje
jolanka 16:08, 29 cze 2023

Kasiu, przeczytałam gdzieś, że cukinia wytwarza kwiaty męskie jeśli ma za mało słońca albo jest wciśnięta pomiędzy inne rośliny.
Nie sprawdziłam więc nie wiem czy to ten powód. Kobietki lubią słońce więc może i u cukinii to też tak działa