Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:07, 14 lis 2016

Tematem dnia z pewnością będzie perygeum.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 19:12, 14 lis 2016

Ach, te piekne widoczki u Ciebie ...

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 19:25, 14 lis 2016

Ewo, aktualnie widzę za oknem mgłę. Przesłoniła nawet księżyc.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
an_tre 19:50, 14 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aniu, trawy potrzebują czasu, zwłaszcza miskanty. W sklepach sprzedają sadzonki z ledwie paroma źdźbłami. Daj im ze dwa lata czasu, w sezonie podlej gnojówką i dbaj, aby nie przeschły. Z pewnością się odwdzięczą.
Patrz, na zdjęciach sprzed roku nie wyglądało to obiecująco

Ten cienki Variegatus ma rok, ten grubszy dwa lata (zdjęcie z ubiegłego sezonu)

i w tym sezonie
To mnie pocieszyłaś trawy wysiewałam wiosną, mam też kilka siewek od Irenki Twoje są imponujące, dzięki za poradę
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Warmia 21:47, 14 lis 2016

Wszystko piękne jak zawsze, ale najbardziej zazdroszczę widoku księżyca. U mnie dzisiaj mgła jak mleko, buuu
sylwik69 10:29, 15 lis 2016

Piękna jesień u Ciebie,mimo pochmurnych dni ogród pełen kolorów
Dominika11 10:32, 15 lis 2016

Perygeum super

ogród jesienny wspaniały
Gosiek33 15:52, 15 lis 2016

Choć u Ciebie pooglądam pucołowatego miesiączka, u mnie tylko chmury... co nie przeszkodziło moim i sąsiednim wilkołakom biegać i poszczekiwać niespokojnie
Gruszka_na_w... 20:29, 15 lis 2016

Aniu, Twoje miskanty z pewnością już w następnym sezonie zaskoczą urodą.

Marto-Córuś, miło Cię widzieć na forum. Brakuje mi Twojej obecności.

Sylwio, Dominiko, dzisiaj mocno wiało, teraz leje. Prawdziwie listopadowa aura.

Gosiek, mam dobry widok na miejsce wschodu księżyca- uchwycił się taki żółciutki jak bułeczka. O poranku widoczny był z okna jadalnego, ale był już znacznie bledszy. Nie mogę spać w czasie pełni. Staram się ograniczać wycie.

Gruszka_na_w... 19:15, 16 lis 2016

Jesiennej szarugi ciąg dalszy. Maliny ścięte. Czekam na ostateczny opad brzozowych listków i można rozpocząć zimowy sen.

O tej porze roku najbardziej widoczny jest młody wiek ogrodu. Szkielet w postaci żywopłotu i posadzonych tu i tam zimozielonych jest jeszcze słabo wyrośnięty. Oko zatrzymuje się tylko na pniach brzóz. A za ogrodzeniem wciąż straszą pobudowlane resztki.Trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Najlepiej prezentuje się półksiężycowa z wrzosowiskiem, podokienna z rododendronami i druga z rozplenicami oraz rondo z miskantami. Nieźle się zapowiadają turzyce na przedpłotowej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies