Ładnie rośnie, super też dużo czosnku zużywam do ogórków, prawie wszystkie ogórki u nas, to kiszone ale potem, mimo zapachu też go często dodaję do różnych sosów napewno jest zdrowy
Własny czosnek mam do maja. Też sporo go zużywamy: do zalewy, w której macerują się świąteczne wędzonki, do robionych wędlin, zapiekanek warzywnych, do przetworów. Bez niego nie wyobrażam sobie czynności okołokuchennych.
Od kiedy zlikwidowałam nachalną wizualnie drewnianą pergolę pomalowaną na biało, to miejsce bardzo zyskało na atrakcyjności. Świetnie się tam sprawdzają pordzewiałe ozdobne pręty. O każdej porze roku fajnie to miejsce wygląda.
Chyba je bardzo lubię, bo sporo zdjęć tam robię.
serowy gorgonzola moj ulubiony szkoda, ze taki tuczacy ja akurat go uzywam do poledwiczek z indyka z gotowana marchewka i gratinem brokułowym, makarony staram sie ograniczac. dzis kasza orkiszowa z buraczkami i gulaszem na szybko co zostalo w lodowce po weekendzie (pokrojona piers indycza, chorizo, boczek, cebulka i pieczarki)
W garazu lubie miec posprzatane, nie wkurza mnie jak ide po jakies sloiczki czy do drugiej lodowki.
Na moich strzepkach ani jeden listek sie nie ostal, szybko sie przebarwily
Och Haniu , jak zazdroszczę twojego ogarnięcia ogrodu.
I kancikowania
Niestety nie zdążyłam ze wszystkim
pozostały mi jeszcze cebulki do wsadzenia
i jeszcze chciałoby się trochę porobić w ogrodzie , a tu trąbią o nadchodzących mrozach.
Do ostatecznego ogarnięcia jeszcze daleko. Liście wciąż wiszą na drzewach. Wczoraj dwie godziny grabiłam liście na zapłociu i mieliłam je kosiarką. Po 15 minutach na trawniku znowu był liściasty dywan. Niekończąca się historia.
Cebulek już nie sadzę. W ogrodzie tyle jest liściastych roślin, że wiosną pustki na rabatach nie ma.
Mrozów w prognozach u mnie nie widać. W weekend ma być ledwie -2 stopnie. Bardziej martwią mnie zapowiadane opady. Glina jest bardzo mocno wilgotna. W dzień jest za zimno, żeby obsychała. Obawiam się wygniwania sucholubnych bylin.
Ja już odliczam czas do wiosny . Prawdopodobnie nie zdążę z porządkami ogrodowymi, robi się zbyt zimno, zbyt szybko robi się ciemno.
Za to dzisiaj przychodzi zamówienie włóczkowe .
Zamówienie włóczkowe gwarantuje twórcze spędzanie zimowych wieczorów. Nie zapomnij wstawić na forum efektów swojego dziergania.
To wielkie szczęście, że mogę sobie podziałać w ogrodzie wczesnym popołudniem. To akuratna pora, bo czasem słoneczko trochę przygrzewa i jeszcze coś widać. Prace przy zbieraniu liści utrudnia nieco silniejszy wiatr. Przez to czuję się czasem jak Syzyf.
Wczoraj grabiłam liście z zapłocia, a dzisiaj zajęłam się trawiastymi ścieżkami wewnątrz ogrodu. Wcześniej jednak nie mogłam się oprzeć pokusie wyskoczenia z aparatem. Za chmur wyszło słońce. Cudnie się zrobiło.
Zaczęłam od ambrowca. Widzę go z ganku i z okna kuchennego. Przyciąga wzrok jak magnes.