Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kordina 11:12, 14 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ten zakątek z porośniętymi schodkami jest bardzo klimatyczny
Basieksp 12:00, 14 lis 2023

Pracusia z Ciebie.

Podczytałam u Ciebie o sadzeniu czosnku. Mój, sadzony w połowie października do gruntu, ładnie już wykiełkował.

Zdatny do zbioru będzie w pierwszej połowie lipca. Akurat wtedy zaczynają się zbiory gruntowych ogórków. Zbieżność czasowa jest idealna. Gdybym posadziła go wiosną, to dopiero pod koniec sierpnia główki osiągnęłyby właściwy rozmiar. Ogórków wtedy już dawno nie mam.

Ładnie rośnie, super też dużo czosnku zużywam do ogórków, prawie wszystkie ogórki u nas, to kiszone ale potem, mimo zapachu też go często dodaję do różnych sosów napewno jest zdrowy
Gruszka_na_w... 12:31, 14 lis 2023

Basieksp napisał(a)

Ładnie rośnie, super też dużo czosnku zużywam do ogórków, prawie wszystkie ogórki u nas, to kiszone ale potem, mimo zapachu też go często dodaję do różnych sosów napewno jest zdrowy

Własny czosnek mam do maja. Też sporo go zużywamy: do zalewy, w której macerują się świąteczne wędzonki, do robionych wędlin, zapiekanek warzywnych, do przetworów. Bez niego nie wyobrażam sobie czynności okołokuchennych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:38, 14 lis 2023

Kordina napisał(a)

Ten zakątek z porośniętymi schodkami jest bardzo klimatyczny

Od kiedy zlikwidowałam nachalną wizualnie drewnianą pergolę pomalowaną na biało, to miejsce bardzo zyskało na atrakcyjności. Świetnie się tam sprawdzają pordzewiałe ozdobne pręty. O każdej porze roku fajnie to miejsce wygląda.
Chyba je bardzo lubię, bo sporo zdjęć tam robię.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 13:27, 14 lis 2023

W tym sezonie nie zrobiłam porządków w garażu. Teraz tego żałuję. Może jeszcze trafi się jakiś sprzyjający tym pracom dzień.

Moje odkrycia szybkich dań krecą się wokół dodatków do spagetti. Przepyszny jest sos z rozpuszczonego w 30% śmietance sera Gorgonzola. Lubię też zapiekane bakłażany z mozzarellą i suszonymi pomidorami oraz makaron ryżowy z warzywami i filetem drobiowym. Pyszne jest purre z batatów połączone z rybą i szpinakiem. Ślinka mi pociekła.

Pogoda wciąż sprzyja tym ostatnim pracom ogrodowym. Klony strzępiastokore wreszcie zaczęły się przebarwiać.

serowy gorgonzola moj ulubiony szkoda, ze taki tuczacy ja akurat go uzywam do poledwiczek z indyka z gotowana marchewka i gratinem brokułowym, makarony staram sie ograniczac. dzis kasza orkiszowa z buraczkami i gulaszem na szybko co zostalo w lodowce po weekendzie (pokrojona piers indycza, chorizo, boczek, cebulka i pieczarki)

W garazu lubie miec posprzatane, nie wkurza mnie jak ide po jakies sloiczki czy do drugiej lodowki.
Na moich strzepkach ani jeden listek sie nie ostal, szybko sie przebarwily
darkowa 21:16, 15 lis 2023

Och Haniu , jak zazdroszczę twojego ogarnięcia ogrodu.
I kancikowania
Niestety nie zdążyłam ze wszystkim
pozostały mi jeszcze cebulki do wsadzenia
i jeszcze chciałoby się trochę porobić w ogrodzie , a tu trąbią o nadchodzących mrozach.

pozdrawiam serdecznie
Gruszka_na_w... 10:49, 16 lis 2023

darkowa napisał(a)
Och Haniu , jak zazdroszczę twojego ogarnięcia ogrodu.
I kancikowania
Niestety nie zdążyłam ze wszystkim
pozostały mi jeszcze cebulki do wsadzenia
i jeszcze chciałoby się trochę porobić w ogrodzie , a tu trąbią o nadchodzących mrozach.

pozdrawiam serdecznie

Do ostatecznego ogarnięcia jeszcze daleko. Liście wciąż wiszą na drzewach. Wczoraj dwie godziny grabiłam liście na zapłociu i mieliłam je kosiarką. Po 15 minutach na trawniku znowu był liściasty dywan. Niekończąca się historia.

Cebulek już nie sadzę. W ogrodzie tyle jest liściastych roślin, że wiosną pustki na rabatach nie ma.
Mrozów w prognozach u mnie nie widać. W weekend ma być ledwie -2 stopnie. Bardziej martwią mnie zapowiadane opady. Glina jest bardzo mocno wilgotna. W dzień jest za zimno, żeby obsychała. Obawiam się wygniwania sucholubnych bylin.
Judith 11:42, 16 lis 2023

Ja już odliczam czas do wiosny . Prawdopodobnie nie zdążę z porządkami ogrodowymi, robi się zbyt zimno, zbyt szybko robi się ciemno.
Za to dzisiaj przychodzi zamówienie włóczkowe .
Gruszka_na_w... 12:34, 16 lis 2023

Judith napisał(a)
Ja już odliczam czas do wiosny . Prawdopodobnie nie zdążę z porządkami ogrodowymi, robi się zbyt zimno, zbyt szybko robi się ciemno.
Za to dzisiaj przychodzi zamówienie włóczkowe .

Zamówienie włóczkowe gwarantuje twórcze spędzanie zimowych wieczorów. Nie zapomnij wstawić na forum efektów swojego dziergania.
To wielkie szczęście, że mogę sobie podziałać w ogrodzie wczesnym popołudniem. To akuratna pora, bo czasem słoneczko trochę przygrzewa i jeszcze coś widać. Prace przy zbieraniu liści utrudnia nieco silniejszy wiatr. Przez to czuję się czasem jak Syzyf.
Gruszka_na_w... 17:38, 16 lis 2023

Wczoraj grabiłam liście z zapłocia, a dzisiaj zajęłam się trawiastymi ścieżkami wewnątrz ogrodu. Wcześniej jednak nie mogłam się oprzeć pokusie wyskoczenia z aparatem. Za chmur wyszło słońce. Cudnie się zrobiło.

Zaczęłam od ambrowca. Widzę go z ganku i z okna kuchennego. Przyciąga wzrok jak magnes.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies