Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

nyna76 11:26, 05 lis 2023

Ja też jak Hania wycinam 3/4 bylin jesienią. Te 13 stopni teraz jest znośne do pracy, a wiosną wiatry wieją i zawsze jestem przeziębiona.

Na wiosnę tylko dopracowuję rabaty na cacy z kompostem, przycna. kanciki i jest cudnie mniejszym nakładem pracy.

Pozdrawiam Cię Haniu serdecznie, zawsze czytam Twój wątek.
Joku 17:08, 05 lis 2023

Ja też wycinam przekwitnięte byliny, zawsze to mniej pracy wiosną. Bardzo lubię późnojesienne spowolnienie i długie wieczory, mogę wtedy w spokoju oddać się lekturze wszelakiej. Bez wyrzutów sumienia że "zaniedbuję ogród" .
Muszelka 17:29, 05 lis 2023

Obejrzałam zdjęcia. Piękne kadry!
Szalona, kolorowa Jesień dotarła i do Twojego ogrodu Ona trochę kojarzy mi się z Cyganką (Romką po dzisiejszemu). Narobi zamieszania, porozrzuca kolorowe chusty, pomacha barwnymi sweterkami, a na koniec wywinie spódnicą i zrobi nas na łyso

LIDKA 17:47, 05 lis 2023

Hania kolory jesieni przepiękne masz. U mnie buro i ponuro. Pada pare tyg.
olciamanolcia 18:43, 05 lis 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wewnątrz ogrodu czeka mnie sporo grabienia.

Ja bym nie grabiła Piękny jesienny dywan. Dziś po takim dywanie w lesie z Kodikiem spacerowaliśmy -efekt trzy słoiki grzybków w occie
Jesień u Ciebie iscie jesienna-kolory dają moc. I jak tu jesieni nie lubić ,,,
Gruszka_na_w... 19:57, 05 lis 2023

Magara napisał(a)

O, to, to Tej wersji będę się trzymać

Haniu, dzięki za wyjaśnienie z gaurą A widoczki ogrodowe obejrzałam, jak zawsze, z wielką przyjemnością

Trzymaj się jej, trzymaj. Psyche będzie zadowolona. Widoczki dziękują za poświęcenie im uwagi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:01, 05 lis 2023

Joann napisał(a)
Ja także oglądam z przyjemnością i podczytuje ukradkiem za Twoją radą Haniu wytnę byliny przed zimą przynajmniej niektóre. Pozdrawiam jesiennie

Dziękuję za odwiedziny.
Jesiennymi ścinkami wypełniłam ponad m3 kompostownika, a rabaty wcale nie wydają się puste. Mam też nadzieję, że wycięcie "ogrodowych zdechlaków" utrudni nieco grasowanie nornicom. Pod tymi zgniłkami odkryłam sporo śladów grasowania nornic. Kot ma teraz ułatwione polowanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:06, 05 lis 2023

nyna76 napisał(a)
Ja też jak Hania wycinam 3/4 bylin jesienią. Te 13 stopni teraz jest znośne do pracy, a wiosną wiatry wieją i zawsze jestem przeziębiona.

Na wiosnę tylko dopracowuję rabaty na cacy z kompostem, przycna. kanciki i jest cudnie mniejszym nakładem pracy.

Pozdrawiam Cię Haniu serdecznie, zawsze czytam Twój wątek.

Wczoraj i dzisiaj z przyjemnością pracowałam przez jakieś dwie godzinki. Wycinane byliny były w większości zagrzybione. Ozdoba już z nich żadna. Zostawiłam jeszcze bodziszki Rozanne, bo wciąż kwitną. Nieźle wyglądają brunnery. Przed zimą planuję jeszcze odświeżyć kanciki. Fajnie wyglądają, kiedy trawnik pokryje szron.
Gruszka_na_w... 20:08, 05 lis 2023

Joku napisał(a)
Ja też wycinam przekwitnięte byliny, zawsze to mniej pracy wiosną. Bardzo lubię późnojesienne spowolnienie i długie wieczory, mogę wtedy w spokoju oddać się lekturze wszelakiej. Bez wyrzutów sumienia że "zaniedbuję ogród" .

To mamy takie samo podejście do jesieni.
Gruszka_na_w... 20:16, 05 lis 2023

Muszelka napisał(a)
Obejrzałam zdjęcia. Piękne kadry!
Szalona, kolorowa Jesień dotarła i do Twojego ogrodu Ona trochę kojarzy mi się z Cyganką (Romką po dzisiejszemu). Narobi zamieszania, porozrzuca kolorowe chusty, pomacha barwnymi sweterkami, a na koniec wywinie spódnicą i zrobi nas na łyso

Romowie kojarzą mi się raczej z upodobaniem do innej niż jesienna palety barw. Ale nuty szaleństwa nie można im odmówić. Parę tygodni temu zachwyciłam się serialem "Infamia". Akcja rozgrywa się w środowisku polskich Romów. Były i barwne chusty, i kolorowe sweterki, nie zabrakło też wywijania spódnicą. Przy okazji odkryłam nowy talent aktorski. O Zofii Jastrzębskiej będzie kiedyś głośno.

A w ogrodzie znowu wieje. Zamieszanie kolorystyczne, i nie tylko one, z pewnością będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies