Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

ryska 17:35, 08 lis 2023

Niebo wzięło przykład z ogrodu i też się zrobiło kolorowe Piękna jesień u Ciebie.
Gruszka_na_w... 19:57, 08 lis 2023

Joku napisał(a)

Wyjątkowo udane są kompozycje twoich rabat. Tyle kolorów późną jesienią, pozytywnie zazdroszczę .
Na zacytowanym zdjęciu zaciekawił mnie krzaczek o jasnych pędach. Co to?

Krzaczek to pozbawiona liści ketmia syryjska. W pełni sezony ma jasnoobrzeżone listki.
Większość nasadzeń to drzewa i krzewy liściaste. Zrzucają liście w różnych terminach, stąd okres jesiennych przebarwień rozciąga się w czasie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:00, 08 lis 2023

ryska napisał(a)
Niebo wzięło przykład z ogrodu i też się zrobiło kolorowe Piękna jesień u Ciebie.

Zmierzch tak szybko zapada. Wyszłam robić zdjęcia, kiedy słońce podświetlało ogród, a ostatnie zdjęcia robiłam prawie w mroku.

Bardzo lubię ten jesienny spektakl za oknami. Do lasu mam spory kawałek. Trudniej się tam wybrać. Wokół pola uprawne. Mam taką prywatną namiastkę ZPJ.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:39, 11 lis 2023

Podobnie jak wiele innych ogrodniczek, Dzień Niepodległości świętowałam w ogrodzie.
Z listy jesiennych prac mogę wykreślić cięcie róż. Większość bylinowych suchelców już wycięta. Zakończenie całości wycinek przerwał mi zapadający mrok. A teraz leje.
Chciałabym jeszcze odświeżyć przed zimą kanciki, ale to już na spokojnie. Jeśli się nie uda, to trudno.
Na liście prac został tylko grabienie liści. Pewnie to odhaczę pod koniec listopada, bo sporo ich jeszcze wisi.
Joku 21:16, 11 lis 2023

Uczciłam w taki sam sposób zakopując w przechowalniku ostatnie doniczki jakie jeszcze pozostały mi do "uziemienia" i wycinając kilka najdłuższych pędów róż.
TAR 21:27, 11 lis 2023

hehe a ja dzis w kuchni, wymyslalam nowe szybkie dania na codzien, trzeba troche urozmaicenia diety na zime by bylo zdrowo i smacznie. wczesniej porzadek w garazu, zebralismy doniczki do worow i mąż w poniedzialek wywiezie. i nawet autko sprzatnelam a połówek pojechal na myjnie. pogoda dzis byla przepiekna, slonce podswietlalo resztki lisci, fajny dzien.
antracyt 21:37, 11 lis 2023

Ja też dzisiaj świętowałam w ogrodzie Kolejne metry kancików ogarnięte. Z mężatym zmajstrowaliśmy szybkościową komorę na kompostowanie liści. Do tego 2godzinny spacer z psem, a pod wieczór dla odmiany ruszyliśmy pospacerować po mieście. Przyszły tydzień ma być bardzo deszczowy, będę się kominkować
ryska 21:46, 11 lis 2023

Ja przy garach spędziłam dzisiejszy dzień. Ale dwie jagody kamczackie mężowskimi ręcami trafiły na wiejską działkę.
Także trochę ogrodowo było
Basieksp 21:50, 11 lis 2023

Ja biegałam z kosiarką po ogrodzie zebrałam liście i trochę trawę przy okazji skosiłam
Magara 00:03, 12 lis 2023

U nas też ogrodowo chociaż pogoda nie rozpieszczała
Ja z sekatorkiem, Małżonek na grabiach, a Sfochowana na treningach - musi się do jutra przestać bać elektronicznego Cat Feeder'a i z nim zaprzyjaźnić