Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:51, 20 lut 2024

W miarę szybko uporałam się z dużą rabatą frontową. Róże przycięłam jesienią, wysokie trawy i kwiatostany hortek w styczniu; teraz zostało tylko przycięcie hortek, pozbieranie resztek roślinnych śmieci i wzruszenie gleby.

Nieco dłużej mi zeszło przy rabacie wokół studni. Najpierw musiałam zebrać z trawnika i rabaty resztki po dokarmianiu ptaków. pewnie jeszcze długo walczyć tu będę z kiełkującą gorczycą i siemieniem. Ten karmnik już wyniosłam do garażu. Zostawiłam tylko żołędzia wypełnionego orzechami. Do wiosny ptasia stołówka będzie funkcjonować w karmniku wiszącym w sadzie.
Kolejną trudnością była likwidacja krecich kopców. Na niewielkiej powierzchni było ich chyba z siedem. Podejrzewam, ze to z powodu grasujących pod ziemią opuchlaków. Rosną tu ulubione przez nie bergenie i pierwiosnki. Mam jeszcze resztki wrotyczowej gnojówki. Mus ja wykorzystać w tym miejscu. Hakonki nawet nie trzeba było ciąć. Liście wyłaziły same.

Wczoraj uporałam się z rabatą podokienną od zachodu. Do cięcia były tylko hortensje. Hosty i jarzmianki uporządkowałam jesienią.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 13:35, 20 lut 2024

Hania jak zwykle świeci przykładem
Czyściutko, równiutko i jeszcze nawozy rozsypane tam gdzie trzeba.
Zapisałam sobie miksturę Bogdzi, zresztą nie pierwszy raz ale może pierwszy raz uda mi się zastosować
antracyt 15:57, 20 lut 2024

Tak, Twój ogród Haniu już przygotowany do wiosny
Widzę, że u wszystkich ranniki powychodziły, a u mnie nic. Mam nadzieję, że po prostu za mało słońca mają i się nie spieszą.
Gruszka_na_w... 16:00, 20 lut 2024

April napisał(a)
Hania jak zwykle świeci przykładem
Czyściutko, równiutko i jeszcze nawozy rozsypane tam gdzie trzeba.
Zapisałam sobie miksturę Bogdzi, zresztą nie pierwszy raz ale może pierwszy raz uda mi się zastosować

Skończyłam zaledwie rabaty wokół domu, na froncie i na przedpłociu. Przede mną dwie spore rabaty półksiężycowe, rondo i olbrzymie rabaty wzdłuż ogrodzenia od południa (długa prosta) i od zachodu. To jakieś kilkadziesiąt godzin pracy. Najwięcej czasu schodzi przy wzruszaniu gliniastego podłoża.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:02, 20 lut 2024

antracyt napisał(a)
Tak, Twój ogród Haniu już przygotowany do wiosny
Widzę, że u wszystkich ranniki powychodziły, a u mnie nic. Mam nadzieję, że po prostu za mało słońca mają i się nie spieszą.

Niekoniecznie to jest przyczyną. Moje w ogóle nie mają słońca, bo rosną przy północno-wschodniej ścianie budynku. Rano słońce jest tak nisko, że zasłaniają je sąsiadowe tuje.
antracyt 16:03, 20 lut 2024

To mnie nie pocieszyłaś
Gruszka_na_w... 16:14, 20 lut 2024

Wczoraj z rozpędu dotarłam do rabat wokół tarasu.
Przycięłam lekko rosę rugosę (zaczęła już wypuszczać listki), róże ozdobne przycięłam jesienią, powojniki i trawy w styczniu. Teraz pozostało przycięcie szafirków i spulchnienie ziemi.

Czosnki ozdobne znów trzeba będzie wykopywać i sadzić na nowo.

Z ogrodu wygnał mnie deszczyk i ostatni kawałek rabat wokół tarasu został na kolejny dzień, czyli dzisiejszy.
zdjęcie przed

Naprzeciw okna tarasowego widać już wiosenne zwiastuny.

Kwitnie ostatni wrzosiec. Reszta założonego lata temu wrzosowiska zaginęła w mrokach dziejów. Z naturą nie wygrasz.

Pięknie prezentuje się wielosił błękitny.

Gruszka_na_w... 16:15, 20 lut 2024

antracyt napisał(a)
To mnie nie pocieszyłaś

W zamian masz piękne przebiśniegi Woronowii.
antracyt 16:17, 20 lut 2024

Akurat jedne miały z drugimi tworzyć przyjemny dla oka duet
Gruszka_na_w... 16:20, 20 lut 2024

Prognozy pogody na marzec nie wyglądają optymistycznie. Ma być deszczowo i dosyć chłodno aż do świąt pod koniec miesiąca. Rozpoczęcie prac w warzywniku w połowie marca stoi pod znakiem zapytania.
Odrobinę optymizmu wnosi rabarbar

Sadzony jesienią czosnek kiełkował bardzo nierównomiernie. Większość już jesienią zaprezentowała zielone listki. Jeden rządek mnie martwił, bo nic się tam nie pokazało. Niepokój okazał się zbędny. Wszystkie marudy pokazały zielone kły.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies