Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:16, 17 lut 2024

Kokesz napisał(a)

"siatka" to w przenośni. też mam ogrodzenie z takich paneli, robiłoby za tył kompostownika, do niego wystarczyłoby dodać boki i przód.
A tektura jak długo wytrzymuje, przecież kompost się podlewa, to nie zmięknie?

Kiedy wybierałam jesienią kompost, to ta boczna tektura wciąż była tekturą. Ona stoi na sztorc. Jeśli deszcz ją zmoczy, to potem obsycha. Walorów świeżości już nie ma, ale sprawdza się jako osłona. Kawałki tektury wrzucone do wnętrza kompostownika rozkładały się bardzo szybko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:17, 17 lut 2024

Judith napisał(a)
OMG!

Samo życie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 19:35, 17 lut 2024

Dzień dobry. Melduję się .
Rzuciłam okiem na ostatnie strony - ile Ty masz już kwiecia!!! U mnie tylko ciemierniki w grubych pąkach z kolorem.
Gruszka_na_w... 20:17, 17 lut 2024

mrokasia napisał(a)
Dzień dobry. Melduję się .
Rzuciłam okiem na ostatnie strony - ile Ty masz już kwiecia!!! U mnie tylko ciemierniki w grubych pąkach z kolorem.

Jakie dobre wieści. Fajnie, że wróciłaś. Wkrótce u każdego kwiecie będzie się mnożyć na potęgę.
anuska2507 21:44, 17 lut 2024

Haniu, pamiętam, że siejesz Pak Choi. Kiedy wysiewasz i jak (wprost do gruntu czy na rozsady)? Kupiłam nasiona i na opakowaniu mam napisane, że wiosenna uprawa jest ryzykowna, bo może wybijać w kwiatostany. Może wysiać ją do tunelu, jeśli kiedyś go nabędę?
I najważniejsze: co z niej przyrządzasz?
Gruszka_na_w... 22:16, 17 lut 2024

anuska2507 napisał(a)
Haniu, pamiętam, że siejesz Pak Choi. Kiedy wysiewasz i jak (wprost do gruntu czy na rozsady)? Kupiłam nasiona i na opakowaniu mam napisane, że wiosenna uprawa jest ryzykowna, bo może wybijać w kwiatostany. Może wysiać ją do tunelu, jeśli kiedyś go nabędę?
I najważniejsze: co z niej przyrządzasz?

Już jej nie sieję. Rok temu przygotowałam w domu rozsadę i wsadziłam ją w kwietniu do gruntu. Od razu padła łupem ślimaków. Późnym latem wysiewałam ją do gruntu jako poplon i nic z tego nie było.
To delikatna kapustka. Takie skrzyżowanie sałaty rzymskiej z kapustą pekińską. Można ją wykorzystać w wariacjach kulinarnych związanych z kuchnią azjatycką. Można ją jeśc z ryżem lub ryzowym makaronem, na surowo lub smażone w woku z sosem sojowym, imbirem, papryką. W necie jest sporo przepisów.

To warzywo krótkiego dnia. Będzie się zachowywać jak rzodkiewka, szpinak i sałata. Wysiać tak, aby zbiór był do początków czerwca, a później siew po 20 lipca.
anuska2507 13:30, 18 lut 2024

Widzę, że nie jest łatwa w uprawie. No trudno, już kupiłam, więc i tak spróbuję
Dzięki za odpowiedź
Gruszka_na_w... 17:00, 18 lut 2024

Skończyłam oporządzać rabaty frontowe. Przy okazji zrobiłam pozimowe dokarmianie rodków i azalii mikstura Bogdzi, czyli na 10 l wody 2 cm w szklance chelatu żelaza, 2 cm Pinvitu lub florovitu dla kwaśnolubów i 2 cm florovitu. Stosuję te miksturę od lat i na kondycję roślin nie mogę narzekać.
Potem uporządkowałam skarpę i rabatę studzienną. Na tej drugiej miałam nieco pod górkę, bo sporo zamieszania narobiły tam kopce kretów.
Jutro ma padać. Z grzebania w ziemi pewnie nic nie będzie, ale może znajdzie się okienko pogodowe na cięcie hortensji.
Magara 00:23, 19 lut 2024

Haniu, idziesz jak burza z porządkami

Utkwił mi w głowie Twój wpis o przemarzniętych różach i cięciu do ziemi. Jak niskie to jest cięcie, żeby były szanse, że róża odbije??? Zrobiłam przegląd swoich, niektóre całe czarne pędy mają, nawet te, które były okryte stroiszem

I druga sprawa, o którą już dawno miałam pytać, a wciąż mi umykało - mikstura Bogdzi. Rodki mam dwa, oba bidaki. Chyba się nie kochamy, ale ta mikstura Bogdzi jest gdzieś z tyłu głowy
Skąd bierzesz składniki do niej? Wrzuciłam hasło chelat żelaza na allegro i tyle tego wyszło w różnej postaci, że znów zwątpiłam...
Anda 06:49, 19 lut 2024

Magarku, jesli miejsce szczepienia jest pod ziemią, to róża odbije z tego miejsca. Wszystko co czarne, przemarznięte musi być wycięte. Jeśli róże były zakopczykowane, to pod ziemią pędy powinny być zielone.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies