Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 09:27, 28 lut 2024

Wafel napisał(a)
Twój ogród nawet o tej porze roku wygląda ciekawie, dobrze się ogląda takie "puste" ogrody, widać cały szkielet i ramy.
Jeśli teraz ogród wygląda dobrze, to w pełni sezonu jest petarda!

Jest w nim teraz trochę więcej pracy ze względu na przycinki krzewów, ale ogród odwdzięcza się w sezonie. Niewiele jest w nim wtedy pracy. To głównie jakieś drobne prace z brzegu rabat. Do środka nie da się wejść. W gratisie dostaje się też przepiękne jesienne przebarwienia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 09:35, 28 lut 2024

Pięknie, uczta dla oczu! Na zdjęciu tam gdzie rutewka, te pomarańczowe kwiaty to dzielżany czy rudbekie, a może coś innego?
Gruszka_na_w... 09:40, 28 lut 2024

Magara napisał(a)
Haniu, na Twoje porządkowanie nie da się patrzeć bez wypieków

W temacie rogownicy - dziękuję za fotkę Moja w takiej formie jak Twoja jest na rabatach pod drzewami, tam gdzie było najmniej śniegu, najmniej mokrości wszelakiej. Ta na rabatach gdzie śnieg zalegał kupami wielkimi jest w dużo lepszej formie - nie pojmuję Ale postanowiłam dać jej szansę

Wczoraj to i ja miałam wypieki. Cięłam berberysy. Zabezpieczona w okulary, grube rękawice i długaśny sekator.
Ogród mi bardzo podrósł. Rogownica 10 lat temu spełniała rolę wypełniacza między młodymi sadzonkami drzewek i krzewów. Zanikła, bo za dużo dla niej cienia. Jako obwódka słońcolubna dobrze mi się sprawdza czyściec wełnisty. Jest dłużej atrakcyjny. Nieźle sprawuje się żagwin, floks szydlasty i zawciąg nadmorski. Ten ostatni ma tę zaletę, że wygląda atrakcyjnie cały rok.
Nie ukrywam jednak, że czasem tęsknię za tym widokiem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:44, 28 lut 2024

Wafel napisał(a)
Pięknie, uczta dla oczu! Na zdjęciu tam gdzie rutewka, te pomarańczowe kwiaty to dzielżany czy rudbekie, a może coś innego?

Kukliki, jakieś odmianowe. Rosną, jak na kukliki, wyjątkowo wysoko. Bardzo długo kwitną.

Nazwy niestety nie pamiętam.

Gruszka_na_w... 09:47, 28 lut 2024

Makao napisał(a)
Pięknie posprzątałaś. Mnóstwo cięcia i ogrom gałęzi.
Teraz to można czekać na wiosnę

Z powodu tego urobku po cięciu trzeba było zakupić zrębarkę. Rozdrabnianie sekatorem stało się niemożliwe. Jest z tego jednak jakiś pożytek, bo zrębki da się wykorzystać jako ściółkę.
Wafel 09:49, 28 lut 2024

No właśnie czytam sobie o kuklikach w jakich kolorach występują ,ale faktycznie one raczej niższe choć podobno są odmiany do 80 cm, może ci się takie trafiły. Bardzo wdzięcznie wyglądają. Jeszcze znad kuklików wystaje coś wyższego, białego też delikatne, co to kojarzysz?
April 09:51, 28 lut 2024

Taka wielka góra gałęzi do zrębkowania chyba by mnie przeraziła. U mnie idą na ognisko, zresztą to i tak w większości róże więc do zrębkowania by się nie nadawały. Reszta na kompost w całości, najwyżej to dłużej potrwa.
Orliki faktycznie imponujące masz. U mnie też już wyszły ale zdecydowanie mniej dorodne. Za to dzwonki poszarskiego zadarniają na zielono całe połacie.
Wczoraj była piękna pogoda, pracowałam w domu i nawet miałam nadzieję że wcześniej skończę to wyjdę do ogrodu ale się nie udało. Dziś pada. Piątek planuję urlop i dalsze porządki chyba już niezależnie od pogody choć wolałabym żeby było sucho

I zapomniałam, pokazałaś jedną z moich ulubionych rabat u ciebie. Piękne połączenie kolorów.
Wafel 09:59, 28 lut 2024

Podoba mi się zestawienie fioletu z pomarańczowym. Muszę przesadzić bodziszka Rozanne, mam też dzielżana w odcieniu bordowo-pomarańczowym te kukliki super by pasowały muszę sobie poszukać odmiany.
Gruszka_na_w... 10:17, 28 lut 2024

Wafel napisał(a)
No właśnie czytam sobie o kuklikach w jakich kolorach występują ,ale faktycznie one raczej niższe choć podobno są odmiany do 80 cm, może ci się takie trafiły. Bardzo wdzięcznie wyglądają. Jeszcze znad kuklików wystaje coś wyższego, białego też delikatne, co to kojarzysz?

To białe to orlik. Dobrze rosną na mojej glinie.
Gruszka_na_w... 10:21, 28 lut 2024

Wafel napisał(a)
Podoba mi się zestawienie fioletu z pomarańczowym. Muszę przesadzić bodziszka Rozanne, mam też dzielżana w odcieniu bordowo-pomarańczowym te kukliki super by pasowały muszę sobie poszukać odmiany.

Kiedyś sądziłam, że fioletowy z pomarańczowym się gryzą, ale Gosiek uświadomiła mi, że to tzw. królewskie zestawienie kolorystyczne. Dobrze wygląda na rabatach, bardzo energetycznie.
Dziełżany nie chciały ze mną współpracować.
Te moje kukliki będą miały 80 cm wysokości. Rosną zupełnie inaczej niż pozostałe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies