Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

April 09:45, 29 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dzwonki Poszarskiego u mnie są zimozielone. Bardzo je lubię.

Róż nie zrębkuję. Jesienią tnę je do wiaderka 10 cm kawałeczkami. Takie drobniejsze gałązki łatwiej wrzucić do worów z odpadami bio. Palić nie mogę, bo za duże u mnie zagęszczenie działek i pewnie dostałabym mandat od straży miejskiej.
Z tą góra gałęzi rębak dość szybko się upora. raca przy zrębkowaniu wysiłku nie wymaga, można nawet oddawać się różorakim refleksjom.

Nie wiedziałam, że cypelek należy do twoich ulubionych miejsc. Ten obecny wygląd zawdzięcza Mrokasi. Kilka lat temu rosły tam katalpy, które zaczynały się wymykać spod kontroli. Wstawiłam jakieś zdjęcie z nimi, a Mrokasia napisała: "O rany, ile Ty masz już tu cienia" (marzyłam tedy o cieniu w ogrodzie). Podumałam, że skoro teraz jest już tego cienia aż tak dużo, to co będzie za parę lat? Pod tymi katalpami coraz gorzej radziły sobie inne rośliny. Wykarczowałam katalpy, posadziłam świdośliwy, byliny, kilka hortensji. Jest bardziej kolorowo.
U mnie dziś pada zgodnie z prognozą. Po południu ma być bezdeszczowo.

Zatem metamorfoza tego kawałka bardzo udana. Wiesz, że ja tęsknię za bardziej kwiatowymi rabatami, dlatego takie miejsca u innych budzą we mnie zazdrość Z ogromną przyjemnością je oglądam i się nimi cieszę, mając świadomość, że to tylko miłość platoniczna Nie ma u mnie szans na wycinkę drzew. Usuwamy jedynie to co natura powali. Choć przyznam, że chętnie bym jeszcze trochę ten mój las prześwietliła
TAR 09:51, 29 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Najbardziej lubię te bezodmianowe kukliki i te wysokie. Są najbardziej widoczne. Te inne odmiany trudno u mnie dojrzeć na rabatach. To takie raczej rarytasiki do robienia im zdjęć w zbliżeniu.

Ja najbardziej lubie zwisłe Flames of Passion, Alba. Cytrynowe Lemon Drops, Bell Bank i te zwykle. One sie po prostu nazywaja kuklik szkarłatny
Kordina 11:05, 29 lut 2024

"miniaturowy przywrotnik czerwonołodygowy"
Haniu dzięki za nazwę, podoba mi się, zapisałam w kajeciku wirtualnym
Joku 16:21, 29 lut 2024

U mnie ładną obwódkę tworzy turzyca "ptasie łapki". Nie wiem czy dobrze ją nazwałam, to chyba najmniejsza z turzyc, osiąga nie więcej niż 30 cm średnicy.
Gruszka_na_w... 17:46, 29 lut 2024

Joku napisał(a)
U mnie ładną obwódkę tworzy turzyca "ptasie łapki". Nie wiem czy dobrze ją nazwałam, to chyba najmniejsza z turzyc, osiąga nie więcej niż 30 cm średnicy.

Mam ją u siebie. Lata temu nie dawałam wiary słowom Toszki, że to najpiękniejsza z turzyc. Bardzo wolno u mnie przyrastała. Któregoś roku nabrała wigoru. Jest cudowna. Nie daje żadnych rozłogów, listki są takie delikatne i ładnie rozświetlają cieniste zakątki. Od zeszłego roku przycinam ją na przedwiośniu. Subtelnością dorównuje jej jedynie turzyca Montana.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 19:07, 29 lut 2024

Im znowu do kajecika Jolu te łapki ptasie kto wie, kiedy się informacja z kajecika przyda
Patrycja_KG_Lu 19:10, 29 lut 2024

Kordina napisał(a)
Im znowu do kajecika Jolu te łapki ptasie kto wie, kiedy się informacja z kajecika przyda

Chętnie bym go obejrzała. Może kiedyś zeskanujesz i wrzucisz
Gruszka_na_w... 19:14, 29 lut 2024

Kordina napisał(a)
"miniaturowy przywrotnik czerwonołodygowy"
Haniu dzięki za nazwę, podoba mi się, zapisałam w kajeciku wirtualnym

Rozmnażam ją i wsadzam w kolejne miejsca.

A z ciekawostek- takie coś dostałam od Ani/ Kawartet. To ożanka nierównoząbkowana Crispum.
Na obwódki też się nada.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:16, 29 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Chętnie bym go obejrzała. Może kiedyś zeskanujesz i wrzucisz

Za to, między innymi, uwielbiam forum. Człowiek się dowiaduje o roślinach, o których nie miał pojęcia i nigdy nie widział na oczy.
antracyt 19:17, 29 lut 2024

Piękna ta ożanka, muszę zapamiętać. Mini przywrotnik też mi się podoba