Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Joku 10:24, 28 lut 2024

Uwielbiam widok wiosennych posprzątanych rabat. Od razu ogród robi się piękny .
Rogownicę miałam przed laty, wyglądała okazale w porze kwitnienia. Wkurzało mnie to że się rozłaziła na boki. A berberysów pozbyłam się właśnie ze względu na owe straszliwe kolce. Chociaż nowe odmiany potrafią zauroczyć kolorem liści.
Sroczyńskiego zawsze czytam, lubię jego wywiady.
Gruszka_na_w... 10:30, 28 lut 2024

April napisał(a)
Taka wielka góra gałęzi do zrębkowania chyba by mnie przeraziła. U mnie idą na ognisko, zresztą to i tak w większości róże więc do zrębkowania by się nie nadawały. Reszta na kompost w całości, najwyżej to dłużej potrwa.
Orliki faktycznie imponujące masz. U mnie też już wyszły ale zdecydowanie mniej dorodne. Za to dzwonki poszarskiego zadarniają na zielono całe połacie.
Wczoraj była piękna pogoda, pracowałam w domu i nawet miałam nadzieję że wcześniej skończę to wyjdę do ogrodu ale się nie udało. Dziś pada. Piątek planuję urlop i dalsze porządki chyba już niezależnie od pogody choć wolałabym żeby było sucho

I zapomniałam, pokazałaś jedną z moich ulubionych rabat u ciebie. Piękne połączenie kolorów.

Dzwonki Poszarskiego u mnie są zimozielone. Bardzo je lubię.

Róż nie zrębkuję. Jesienią tnę je do wiaderka 10 cm kawałeczkami. Takie drobniejsze gałązki łatwiej wrzucić do worów z odpadami bio. Palić nie mogę, bo za duże u mnie zagęszczenie działek i pewnie dostałabym mandat od straży miejskiej.
Z tą góra gałęzi rębak dość szybko się upora. raca przy zrębkowaniu wysiłku nie wymaga, można nawet oddawać się różorakim refleksjom.

Nie wiedziałam, że cypelek należy do twoich ulubionych miejsc. Ten obecny wygląd zawdzięcza Mrokasi. Kilka lat temu rosły tam katalpy, które zaczynały się wymykać spod kontroli. Wstawiłam jakieś zdjęcie z nimi, a Mrokasia napisała: "O rany, ile Ty masz już tu cienia" (marzyłam tedy o cieniu w ogrodzie). Podumałam, że skoro teraz jest już tego cienia aż tak dużo, to co będzie za parę lat? Pod tymi katalpami coraz gorzej radziły sobie inne rośliny. Wykarczowałam katalpy, posadziłam świdośliwy, byliny, kilka hortensji. Jest bardziej kolorowo.
U mnie dziś pada zgodnie z prognozą. Po południu ma być bezdeszczowo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 10:34, 28 lut 2024

Ja bardzo lubię fiolet, nie bardzo lubię żółty, to zestawienie z pomarańczowym właśnie przy tych moich dzielżanach dało mi do myśleniam. Myślę że istotny jest pokrój tych kuklików, są delikatne, lekkie w odbiorze. Będę szukać odmiany, dzięki za inspirację!
Wafel 10:36, 28 lut 2024

Orliki mam ale fioletowe i niskie są. I rutewki też, o ile przeżyją bo na razie śladu mie ma
Gruszka_na_w... 10:39, 28 lut 2024

Joku napisał(a)
Uwielbiam widok wiosennych posprzątanych rabat. Od razu ogród robi się piękny .
Rogownicę miałam przed laty, wyglądała okazale w porze kwitnienia. Wkurzało mnie to że się rozłaziła na boki. A berberysów pozbyłam się właśnie ze względu na owe straszliwe kolce. Chociaż nowe odmiany potrafią zauroczyć kolorem liści.
Sroczyńskiego zawsze czytam, lubię jego wywiady.

Sroczyński bywa kontrowersyjny, ale warto czasem wyjść ze swojej tradycyjnej "bańki światopoglądowej".

Kiedyś berberysów miałam całkiem sporo. część wypadła, bo w ogrodzie jest więcej cienia, a one są światłolubne, część wykarczowałam, żeby zrobić miejsce dla bylin, a kilka zostało właśnie z powodu jesiennych przebarwień.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:50, 28 lut 2024

Wafel napisał(a)
Orliki mam ale fioletowe i niskie są. I rutewki też, o ile przeżyją bo na razie śladu mie ma

Ruteweki jeszcze nie widziałam. Ona wyłazi z ziemi ciut później.
Orliki potrafią sprawić niespodziankę. Przyniosłam z rodowskiej działki jednego fioletowego orlika. Po latach mam już różowe, bordowe. białe, niebieskie, różnej wysokości. Siewki przenoszę w nowe miejsca w fazie niemowlęctwa. I nigdy nie wiem, co z nich wyrośnie.

Zaglądasz zapewne do sielankowego ogrodu Moni. Ostatnio pokazywała rabaty z dominacją żółtego koloru. Przepiękne zestawienia! Mnie żółty w ogrodzie też nie przeszkadza.

TAR 11:09, 28 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedyś sądziłam, że fioletowy z pomarańczowym się gryzą, ale Gosiek uświadomiła mi, że to tzw. królewskie zestawienie kolorystyczne. Dobrze wygląda na rabatach, bardzo energetycznie.
Dziełżany nie chciały ze mną współpracować.
Te moje kukliki będą miały 80 cm wysokości. Rosną zupełnie inaczej niż pozostałe.

Te pomarańczowe kuksy mam zestawione z niebieskimi przetacznikami troche wpadajacymi we fiolet, nie pamietam odmiany, kulkowym świerkiem Barryi a góruje nad nimi buk Purple Fountain. Chce jeszcze dołożyc do tego kilka śmialkow. Jakos tak mi w duszy grało i kolory do siebie pasuja
Gruszka_na_w... 12:39, 28 lut 2024

Tarcia, przepiękny zestaw.
TAR 12:49, 28 lut 2024

Haniu, dzieki zobaczymy co niego bedzie wiosna, kukliki ładnie zadarnily przestrzen, jak sadzilam to kepki dzielilam na 3 teraz te malenstwa sa wieksze niz te pierwotne. Ekstra sa. Bede chciala dac je na wiekszym kawałku.
Gruszka_na_w... 13:43, 28 lut 2024

Najbardziej lubię te bezodmianowe kukliki i te wysokie. Są najbardziej widoczne. Te inne odmiany trudno u mnie dojrzeć na rabatach. To takie raczej rarytasiki do robienia im zdjęć w zbliżeniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies