Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 00:51, 27 lut 2024

Bożena, pokaż proszę u siebie jak Twoja teraz wygląda, może ja do niej nie mam ręki albo coś źle robię???
Gruszka_na_w... 10:14, 27 lut 2024

Magara napisał(a)

Haniu, myślę czym ją zastąpić bardzo intensywnie ale nic mi do głowy nie przychodzi
Porozsadzałam ją na różnych rabatach w ramach oszczędności - sadzę co mam/nie kupuję Trochę teraz żałuję.
Póki co przytnę to co mnie wkurza, zobaczę jak się zachowa w porze kwitnienia - nie jest wykluczone, że jej wszystko wybaczę

Ten sezon był bardzo wilgotny. Rogownica tego nie lubi. Na lekkich glebach lepiej sobie z tym radzi, na ciężkich gorzej. Zerknęłam dzisiaj na moją. W ogóle nie wygląda.

albo są same niteczki

albo pojawiają się pojedyncze listki
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:21, 27 lut 2024

Z aktualności wysiewowych
por był wczoraj u fryzjera

W pudełku z selerem korzeniowym wyłażą kolejne siewki. Bardzo nierównomierne są te wschody. Siewki są nieco wyciągnięte, ale muszą sobie radzić, bo sztucznego naświetlania nie planuję.

Wczoraj popracowałam nieco dłużej niż zwykle. Efektem pracy jest przyrost masy do zrębkowania.

Zaczynam mieć problemy z dojściem po drewno do piecokominka.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:32, 27 lut 2024

Długa prosta ewidentnie przejaśniała. Robiłam ją na gotowo. Oprócz odmładzania krzewów (wycinka najstarszych gałęzi), robiłam też korektę wysokości, przycinałam hortensje i drobne trawy, wzruszałam ziemię. Startują już brunnery i miodunki.

Gotowe na nadejście wiosny.

Pustek na rabatach nie ma. Wciąż jest na czym zawiesić oko.

I rzut oka z drugiej strony.

W marcu rozsypię na rabaty ozdobne nawóz mineralny, a pod róże i hortensje obornik granulowany. O wertykulacji i areacji jeszcze nie myślę. Gleba musi solidnie obeschnąć. To ważne, bo inaczej wertykulator powyrywa kępki trawy zamiast tylko naciąć darń. Nawożenie trawnika zrobię dopiero po zabiegach pielęgnacyjnych.
Gruszka_na_w... 10:43, 27 lut 2024

Z pracami doszłam do jodły koreańskiej. Tu czeka mnie odmładzanie berberysów Erecta i Green Carpet oraz sprzątnięcie śmieci. Lilaki Palibin przycinałam po kwitnieniu. Będzie trochę akrobacji, bo sporo tu czosnków ozdobnych. Wysokie trawy wycięłam stąd w styczniu.

A potem, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, będą prace porządkowe w narożniku z pergolą (róża i powojnik są już przycięte)

i na rabacie wzdłuż zachodniej granicy działki. Tu trzeba będzie nieco odchudzić kołderkę z liści.

Światełkiem w tunelu jest zagajnik z brzozami. Tutaj zakończę przedwiosenne porządki.

Gruszka_na_w... 10:47, 27 lut 2024

Zażółciły się derenie jadalne. Jeśli wciąż będzie tak ciepło, to pewnie wkrótce pąki się otworzą. To dobrze. Będzie pokarm dla pszczół.

Pięknie wyglądają kępki orlików.

Zaczerwieniły się berberysy Bagatelle.

I na koniec takie tamy.

Judith 10:50, 27 lut 2024

Jeszcze chwila, a będziesz tylko wyglądać nowych cebulowych . Brawo Ty
Pisałam niedawno o ambiwalencji uczuć względem tej pogody... Teraz dodam tylko, ze jeszcze nigdy nie robiłam porządków ogrodowych w lutym! Nie dlatego, ze nie można ich w lutym zaczynać, ale dlatego, ze nie lubię pracować w zimnicy. A dzisiaj u nas jest 16 stopni! I nie wiem czy bardziej mnie to cieszy czy przeraża... Chyba jednak to drugie... Wczoraj czytałam, ze to najcieplejszy luty od początku prowadzenia pomiarów...
Co do porządków - ja idę przeciwnie do wskazówek zegara. Chyba dlatego, ze to pozwoliło mi zacząć od najmniejszej części ogrodu .
Kokesz 10:59, 27 lut 2024

U mnie na cienistej nie kołderka ale kołdra z liści. Mam ochotę ją zostawić ale liście duże i nie wygląda to zbyt ładnie. Drobną korą nie da rady ich przysłonić.
Chyba jednak też będę musiała ją odchudzić.

Dziś przyjadą deski na nowy kompostownik. Będzie egzotyczny
Udało się kupić po taniości deski bangkiraj z drugiego gatunku
Będzie trochę dłuższy i wyższy
TAR 11:28, 27 lut 2024

U Ciebie Haniu zawsze szybciej wegetacja rusza. A u nas po dwóch w miare fajnych dniach znowu leje

mrokasia 11:39, 27 lut 2024

Już masz takie wielkie kępy orlików? U mnie dopiero pojedyncze zwinięte listeczki widać. Zawsze jesteś ze dwa tygodnie do przodu .