Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:57, 07 mar 2024

Ogród wciąż mocno ażurowy, ale z każdym dniem przybywa zielonych akcentów. Mocno pozieleniała trawa.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 13:24, 07 mar 2024

Wszystko o krok do przodu u Ciebie u nas forsycje jeszcze w zielonych pąkach. A rano było biało, ale nie za duży przymrozki.
Narsilia 13:29, 07 mar 2024

W każdym zakątku coś się dzieje , fajny masz układ ogrodu te alejki i zakamarki które tworzą też bym tak chciała
Magleska 13:53, 07 mar 2024

Z przyjemnością obejrzałam wszystkie fotki
Ogród przygotowany masz do sezonu na cacy

Miłego dnia

anpi 13:57, 07 mar 2024

April napisał(a)
W takiej masie to nawet zamknięte krokusy wyglądają niesamowicie interesująco. Takie lizaczki, tylko o jakim smaku?

Może jagód z bitą śmietaną

Haniu, u Ciebie w ogrodzie już sporo zieleni, nawet nie licząc trawnika. Nawet jakieś krzewy w listkach!? I żonkile tuż, tuż...
Wiosna bez dwóch zdań! Hura!!!
Gruszka_na_w... 15:45, 07 mar 2024

April napisał(a)
W takiej masie to nawet zamknięte krokusy wyglądają niesamowicie interesująco. Takie lizaczki, tylko o jakim smaku?

Ciekawe skojarzenie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:47, 07 mar 2024

Basieksp napisał(a)
Wszystko o krok do przodu u Ciebie u nas forsycje jeszcze w zielonych pąkach. A rano było biało, ale nie za duży przymrozki.

Sobota i niedziela mają być trochę cieplejsze, ale noce rzeczywiście są chłodniejsze. U mnie w okolicach zera. Szału nie ma. Ta marcowa prognoza pogody powoduje, że trudno mi zaplanować rozpoczęcie prac w warzywniku. Zwykle zaczynałam w okolicach 15 marca.
Gruszka_na_w... 15:55, 07 mar 2024

Narsilia napisał(a)
W każdym zakątku coś się dzieje , fajny masz układ ogrodu te alejki i zakamarki które tworzą też bym tak chciała

Klaudia, zajrzyj na pierwsze 4 strony mojego wątku. Zobaczysz, od czego zaczynałam.
Początkiem wizji był ten plan

Szary prostokąt to dom, czerwone kreski to okna. Szare maziaje to podjazd. Starałam się uzyskać ciekawy widok za oknem.
I zaczynałam z wiedzą, że trawnik jest najdroższym i najbardziej pracochłonnym elementem ogrodu. Ograniczyłam go, gdzie mogłam.
Ogród ozdobny jest niewielki. Rabaty wyspowe nieco maskują rozmiar, a jednocześnie trawiaste ścieżki są na tyle szerokie, że nie ma wrażenia ścisku.
Za kilka lat i u Ciebie będzie tak, jak sobie wymarzyłaś. Cierpliwości.
Gruszka_na_w... 15:57, 07 mar 2024

Magleska napisał(a)
Z przyjemnością obejrzałam wszystkie fotki
Ogród przygotowany masz do sezonu na cacy

Miłego dnia

Dzisiaj miałam dzień uzupełniania lodówki. Na spokojnie.
Żałuję, że nadmiar deszczowych dni nie pozwolił na wertykulację trawnika. Można by wtedy ogłosić akcję zakończenia przygotowań do wiosny. A tak wciąż coś wisi nad głową.
Gruszka_na_w... 16:00, 07 mar 2024

anpi napisał(a)

Może jagód z bitą śmietaną

Haniu, u Ciebie w ogrodzie już sporo zieleni, nawet nie licząc trawnika. Nawet jakieś krzewy w listkach!? I żonkile tuż, tuż...
Wiosna bez dwóch zdań! Hura!!!

Oj! Zjadłabym jagody z bitą śmietaną. Mniam!
Listki są już na białych dereniach, tawułach szarych, kaliny zaczynają nieśmiało. To ochłodzenie pewnie nieco spowolni wegetację, ale może to i dobrze. W przypadku niektórych roślin pośpiech nie jest wskazany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies