Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:04, 05 mar 2024

Napia napisał(a)
Piękne przebiśniegi - u mnie w tym roku po kilku próbach pojawiła się większa kępka, więc cieszę się bardzo
Ominęło mnie kuklikowe szaleństwo na forum, więc teraz podglądam różne piękności. Kiedyś nie przepadałam za żółtym i pomarańczowym kolorze na rabatach, ale to się zmienia i nawet zrobiłam małą rabatkę w słonecznych kolorach
Gratuluję uporządkowania ogrodu!!!

Przebiśniegi wyjątkowo długo kwitną w tym roku. Pewnie sprzyja im cieniste miejsce.
Kuklikowe szaleństwo nadeszło, kiedy na moich rabatach było już bardzo gęsto. Znalazło się miejsce "na wcisk". Bardzo mi się podoba połączenie pomarańczowego z białym i żółtego z białym. Ma w sobie taką naturalną świeżość.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:16, 05 mar 2024

Pracowite dni za mną. Góra gałęzi sprzed drewutni zniknęła. Zrębki wysypałam na rabaty zapłocia, pod krzewy na długiej prostej i przy tarasie. Padający deszcz nie będzie rozbryzgiwał ziemi na podest tarasu.
Wczoraj wykorzystałam piękną pogodę do prac porządkowych. Umyłam elewację, spłukałam z okien i parapetów pozimowy kurz (będzie łatwiej myć okna), umyłam ganek i taras oraz meble tarasowe. Deski szybko wyschły. Zaolejowałam je, ustawiłam mebelki i mogę już czekać na kolejny słoneczny dzień, aby wypić kawę na tarasie.
Dzisiaj dla odmiany chłodno z mżawką.
Do końca tygodnia chcę uporać się z umyciem okien na zewnątrz. Kolejne tygodnie aż do świąt będą już zdecydowanie chłodniejsze, z deszczem i śniegiem. Wolę pracować na zewnątrz w bardziej sprzyjających warunkach pogodowych.

Z grubszych prac zostało mi uporządkowanie trawnika na zapłociu po robotach ziemnych, trzeba wyrównać tam ziemię, zwałować i wysiać trawę. Renowacji (wyrównania) wymaga też trawnik przy drewutni. Pod ziemią jest tam gruntowy wymiennik ciepła. Po tych obfitych opadach grunt się nieco zapadł. Trzeba zdjąć darń, dosypać ziemi w celu wyrównania powierzchni, ponownie rozłożyć darń, zwałować. Najbardziej męczące będzie dowożenie ziemi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 10:18, 05 mar 2024

Prawdziwy ogrodowy pracuś z Ciebie.
Wczorajszej pogody zazdroszczę, u mnie już było zimno.
Judith 10:43, 05 mar 2024

Haniu, zmęczyłam się od samego czytania .
U na w ostatni weekend pojawiła się myśl, by zdjąć pokrowce z tarasowych mebli, ale uznaliśmy, że to za wcześnie, właśnie z uwagi na prognozy pogody. Byłaby to każdorazowa posiadówka tarasowa, a potem znów długo nic. Zatem jeszcze czekamy .

EDIT: nie każdorazowa posiadówka, ale jednorazowa oczywiście .
Gruszka_na_w... 11:00, 05 mar 2024

Judith napisał(a)
Haniu, zmęczyłam się od samego czytania .
U na w ostatni weekend pojawiła się myśl, by zdjąć pokrowce z tarasowych mebli, ale uznaliśmy, że to za wcześnie, właśnie z uwagi na prognozy pogody. Byłaby to każdorazowa posiadówka tarasowa, a potem znów długo nic. Zatem jeszcze czekamy .

Do porządków na tarasie zmotywowały mnie plany wiosennego mycia okien. Myjka rozbryzguje wodę na boki, w tym na okno tarasowe. Zatem trzeba najpierw myć taras i meble, a potem okna. Stąd to wczesne przygotowanie miejsca wypoczynkowego.
Gruszka_na_w... 11:01, 05 mar 2024

antracyt napisał(a)
Prawdziwy ogrodowy pracuś z Ciebie.
Wczorajszej pogody zazdroszczę, u mnie już było zimno.

Ochłodziło się dopiero wieczorem. Idealnie wstrzeliłam się w okienko pogodowe.
April 11:32, 05 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ogród niestety nie jest z gumy. Na wszystkie chciejstwa brakuje miejsca, a po latach już wiem, że w sadzeniu drzew trzeba zachować umiar. Niestety, kiedy zaczyna się przygodę z ogrodem w szczerym polu, to trudno uruchomić wyobraźnię, jak to będzie wyglądało za parę lat. Marzy się o osłonięciu i cieniu.

Haniu, a nie myślałaś żeby te zacieniające drzewa mocniej od góry przyciąć, oczywiście nadając im ładny, w miarę naturalny kształt. Raczej im by to nie zaszkodziło, trochę by się przy tym zagęściły.

I jestem pod wrażeniem zadań wykonanych w ten weekend. Ja tylko przycięłam żywopłot i mnie to niemal rozłożyło na dwa dni
Kordina 11:48, 05 mar 2024

April napisał(a)
...I jestem pod wrażeniem zadań wykonanych w ten weekend. Ja tylko przycięłam żywopłot i mnie to niemal rozłożyło na dwa dni

Aprilku przecież widać nawet w avatarku, że ona z tych latających, więc nic dziwnego
Gruszka_na_w... 12:22, 05 mar 2024

April napisał(a)

Haniu, a nie myślałaś żeby te zacieniające drzewa mocniej od góry przyciąć, oczywiście nadając im ładny, w miarę naturalny kształt. Raczej im by to nie zaszkodziło, trochę by się przy tym zagęściły.

I jestem pod wrażeniem zadań wykonanych w ten weekend. Ja tylko przycięłam żywopłot i mnie to niemal rozłożyło na dwa dni

Zacieniały katalpy i tamaryszki. Katalpy to był czysty gatunek, nieszczepione. Coroczne ograniczanie ich wzrostu byłoby ponad moje siły, dlatego je wykarczowałam. Tamaryszkom z kolei cięcie tak bardzo zaszkodziło na urodzie, że bez żalu się ich pozbyłam. Reszta wyższych drzew rośnie pod płotem. Robią za przesłonę sąsiedzkich balkonów.
Cięcie mocno obciąża ręce i plecy. Mycie myjką jest praktycznie bezwysiłkowe. Lanca nie waży wiele. Machanie pędzelkiem wywołało niewielki dyskomfort dłoni. Po dzisiejszej wizycie na basenie powinno być lepiej.
Gruszka_na_w... 12:23, 05 mar 2024

Kordina napisał(a)

Aprilku przecież widać nawet w avatarku, że ona z tych latających, więc nic dziwnego

W dzieciństwie mama mi mówiła, że lubię latać po kominkach. Faktycznie, do dzisiaj trudno mi usiedzieć w jednym miejscu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies